Η σημασία της νοητικής εστίασης για τη συναισθηματική νοημοσύνη μας

Η εστίασή μας λοιπόν είναι αποτέλεσμα συνειδητής ανάλυσης ή ασυνείδητης διαίσθησης; Σύμφωνα με μια έρευνα ανάμεσα σε 118 επαγγελματίες χρηματιστές στο Λονδίνο, εκείνοι με το μεγαλύτερο εισόδημα ήταν όσοι βάσιζαν τις αποφάσεις τους τόσο στην ανάλυση όσο και στη διαίσθησή τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαίσθηση μπορεί να αντιληφθεί το περιβάλλον και να κατευθύνει την προσοχή μας, αλλά είναι απαραίτητη και η συνειδητή ανάλυση των δεδομένων. Η τελευταία είναι που προέρχεται από την αυτοεπίγνωση και την ικανότητά μας για αυτοέλεγχο.
|
Open Image Modal
Warrenrandalcarr via Getty Images

Είναι σημαντικό την εποχή μας ένας ηγέτης να κατευθύνει την εστίαση και την ενέργεια του οργανισμού του προς ένα κοινό όραμα. Αυτό σημαίνει επικέντρωση σε συγκεκριμένες στρατηγικές και στόχους, φιλτράροντας και απωθώντας κάθε είδους περισπασμούς.

Σύμφωνα με τον Daniel Goleman, υπάρχουν τρεις κατηγορίες νοητικής εστίασης (focus):

η επικέντρωση στον εαυτό μας,

η επικέντρωση στους άλλους, και

η επικέντρωση στον ευρύτερο κόσμο

Οι δύο πρώτες μορφές βοηθούν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, ενώ η τρίτη ενισχύει την ικανότητα των ηγετών στην κατάρτιση στρατηγικών, στην καινοτομία και στη διαχείριση των οργανισμών.

Ανατομικά, η προσοχή συνδέεται με την ενσυνείδητη λειτουργία του μπροστινού μέρους του εγκεφάλου μας, το μετωπιαίο λοβό, το μέρος που συνδέεται με τη λογική ανάλυση των δεδομένων. Έχουμε όμως και τη διαισθητική μας ικανότητα, μια ασυνείδητη λειτουργία αντίληψης περιβαλλοντικών ερεθισμάτων, που προέρχεται από περιοχές του λιμβικού συστήματος όπως η αμυγδαλή και επίσης κατευθύνει την προσοχή μας.

Η εστίασή μας λοιπόν είναι αποτέλεσμα συνειδητής ανάλυσης ή ασυνείδητης διαίσθησης; Σύμφωνα με μια έρευνα ανάμεσα σε 118 επαγγελματίες χρηματιστές στο Λονδίνο, εκείνοι με το μεγαλύτερο εισόδημα ήταν όσοι βάσιζαν τις αποφάσεις τους τόσο στην ανάλυση όσο και στη διαίσθησή τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαίσθηση μπορεί να αντιληφθεί το περιβάλλον και να κατευθύνει την προσοχή μας, αλλά είναι απαραίτητη και η συνειδητή ανάλυση των δεδομένων. Η τελευταία είναι που προέρχεται από την αυτοεπίγνωση και την ικανότητά μας για αυτοέλεγχο.

Ο αυτοέλεγχος συνδέεται με τον επιστημονικό όρο «γνωστικός έλεγχος», την ικανότητα ενός ανθρώπου να εστιάζει σε αυτό που συνειδητά επιλέγει. Όσοι το καταφέρνουν μπορούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους σε επείγουσες καταστάσεις και να ανακάμψουν γρήγορα από κάποια συναισθηματική απώλεια. Ένα σημαντικό εύρημα των πειραμάτων για τον αυτοέλεγχο είναι ότι όσα παιδιά είχαν δείξει υψηλότερη ικανότητα σε αυτόν τον τομέα, στα 30 τους ήταν περισσότερο επιτυχημένοι οικονομικά.

Μάλιστα, ο αυτοέλεγχος αποδείχτηκε ικανότερος δείκτης οικονομικής ευημερίας απ' ό,τι το IQ, η κοινωνική τάξη και η οικογενειακή κατάσταση.

Αυτό όσον αφορά στη συναισθηματική νοημοσύνη που επικεντρώνει στον εαυτό μας και οδηγεί στην αυτοεπίγνωση. Η επικέντρωση στους άλλους αφορά στην κατανόηση των συναισθημάτων και των αναγκών των ανθρώπων γύρω μας, γεγονός που ενισχύει τις κοινωνικές μας σχέσεις. Η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε την προοπτική των άλλων μας διευκολύνει να γινόμαστε καλύτεροι ηγέτες και να οδηγούμε τους ανθρώπους μας σε υψηλότερα επίπεδα απόδοσης. Οι υποφλοιικές περιοχές του εγκεφάλου μας, όπως η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος που βρίσκονται εκεί από τα πρώτα στάδια της εξέλιξής μας, είναι που μάς παρέχουν την άμεση αντίληψη των συναισθημάτων, βοηθώντας μας να αισθανόμαστε κυριολεκτικά αυτό που νιώθουν οι άλλοι.

Και σε αυτήν την ικανότητα όμως η επικέντρωσή μας πρέπει να είναι ελεγχόμενη διότι η υπερβολική ταύτιση με τα συναισθήματα των άλλων μπορεί να μας καταβάλει και η ακραία απώθησή τους μπορεί να μας καταστήσει αντικοινωνικούς και μη συνεργάσιμους.

Σχετικά με την τρίτη μορφή νοητικής εστίασης, σύμφωνα με τον Goleman, η επικέντρωση στον ευρύτερο κόσμο συνεπάγεται ηγέτες με όραμα που έχουν επίγνωση των επιπτώσεων που φέρουν οι αποφάσεις τους. Για να το πετύχουν αυτό δεν είναι μόνο καλοί ακροατές αλλά ξέρουν να κάνουν και τις σωστές ερωτήσεις. Έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν τα δεδομένα, ακόμα κι αν μοιάζουν ασύνδετα, και να παίρνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για το μέλλον. Η διατήρηση μιας συνειδητής και ανοιχτής επίγνωσης του περιβάλλοντος, επιτρέπει την αντίληψη και ανάλυση των μηνυμάτων και δεδομένων που προσφέρει και δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησής τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για έναν ηγέτη και τον οργανισμό του.

Περισσότερα σχετικά με θέματα νοητικής εστίασης θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε στο πλαίσιο του 5ου Leadership Seminar που διοργανώνει η εταιρεία ανάπτυξης ηγετικών στελεχών SARGIA Partners με τη συμμετοχή της Linda Rey, διεθνούς κύρους coach, συγγραφέα και Director του Neuresource Group στις 12 Απριλίου στην Αθήνα.

Στο σεμινάριο με τίτλο "Transform Leaders & Businesses to build INTELLIGENT ENTERPRISES," η Linda Rey θα παρουσιάσει στρατηγικές μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας εν ώρα εργασίας, αλλά και συγκεκριμένες τακτικές για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά, τη διατήρηση της ψυχραιμίας μας σε συνθήκες πίεσης, αλλά και την προσαρμογή σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, οι οποίοι καλούνται καθημερινά μαζί με τους συνεργάτες τους να διαχειριστούν ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών και να προσαρμοστούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.