Σουπιές με σπανάκι γιαχνί

Πώς ο άζυμος άρτος, δηλαδή η λαγάνα, έγινε ένα πλακουτσωτό ψωμί με κάθε λογής σπόρους και άλευρα, σε κάποιο φούρνο (που προσπαθεί να μιμηθεί τις μεγάλες αλυσίδες) πήρε το μάτι μου λαγάνα με σοκολάτα και πορτοκάλι
|
Open Image Modal
funky cook

Η Καθαρά Δευτέρα στο δικό μου σπιτικό χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, από την μια όλοι εμείς οι νεότεροι που απολαμβάνουμε ένα λουκούλειο γεύμα με θαλασσινά και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα και στους παλιότερους που την βγάζουν με ελιά, τουρσί, χαλβά και λαγάνα.

Η γιαγιά μου εχθές μονολογούσε: η σημερινή είναι ημέρα κάθαρσης κι εσείς έχετε γεμάτο τραπέζι με θαλασσινά αλλά τουλάχιστον ψήσατε λαγάνες.

Κάπως ετσι εξελίσσονται τα έθιμα λοιπόν και αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

Πώς ο άζυμος άρτος, δηλαδή η λαγάνα, έγινε ένα πλακουτσωτό ψωμί με κάθε λογής σπόρους και άλευρα, σε κάποιο φούρνο (που προσπαθεί να μιμηθεί τις μεγάλες αλυσίδες) πήρε το μάτι μου λαγάνα με σοκολάτα και πορτοκάλι.

Εχθές πολύ νωρίς το πρωί πήγα στην ψαραγορά, περισσότερο για το χάζι αλλά εννοείται οτι ψώνισα, μα πόσο υπέροχο να βλέπεις την αγορά γεμάτη κόσμο με καλή διάθεση να μπορεί να αγοράζει ό,τι και όσο αντέχει η τσέπη του, να γελάει και να εύχετε καλή Σαρακοστή!

Βγαίνοντας και έπεσα επάνω στον πάγκο με τους χαλβάδες και συγκεκριμένα στον χαλβά Δραπετσώνας, μια ακόμη ερώτηση που δεν μπόρεσα να «προσπεράσω» είναι αν διαθέτουν χαλβά με στέβια και αυτό το άκουσα πολλές φορές την προηγούμενη εβδομάδα.

Μα -ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ- κι επειδή έχω δει πως φτιάχνεται ο ταχινένιος χαλβάς κάτι τέτοιο μου μοιάζει απίθανο, δεν ξέρω αν είμαι τόσο παράξενη αλλά πραγματικά θα ήθελα κάποιος να μου απαντήσει, να ενημερώσει κι εγώ ποτέ ξανά δεν θα σνομπάρω κάθε τρέλα με γλυκαντική ύλη, μέχρι τότε όμως η άποψή μου θα είναι φάε με «μέτρο»!

Φέτο δεν θα μπορέσω να νηστέψω, για τον γνωστό λόγο, και θα μου λείψει πολύ όλη η διαδικασία «κάθαρσης» από τις ζωικές τροφές, αν είσαι κρεατοφάγος κάνε την καρδιά σου πέτρα για 50 μερούλες και θα με θυμηθείς, ασε που δεν χρειάζεται να στερηθείς τίποτα, το Πάσχα θα εκτιμήσεις 100 φορές περισσότερο την νοστιμιά από τα πάντα, αξίζει η αναμονή!

Ένα από τα πιο-πιο-πιο αγαπημένα μου σαρακοστιανά φαγητά είναι οι σουπιές με τα σπανάκια, μια ωδή στα νηστίσιμα φαγητά της κατσαρόλας, που σε συνδυασμό με την ταραμοσαλάτα είναι ο μικρός μου παράδεισος!

Enjoy,

•Προετοιμασία: 30′

•Έτοιμο σε: 40′

•Ποσότητα: 4-5 άτομα

•Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

1500 gr. σπανάκι

1000 gr. σουπιά

1 κρεμμύδι ξερό

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μεγάλο πράσο

1 ματσάκι καυκαλήθρες

1 ματσάκι μυρώνια

1 ματσάκι σέσκουλα

1 μικρό ματσάκι άνηθο

1 φλυτζάνι κρασί

1 μεγάλη ντομάτα

½ κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Πλένουμε, καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε την σουπιά σε κομμάτια μετρίου μεγέθους.

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι, το χοντροκόβουμε και το ζεματάμε σε καυτό νερό για 5 λεπτά.

Βάζουμε το σπανάκι να στραγγίσει σε τρυπητό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά.

Σε μία πλατιά κατσαρόλα βάζουμε ½ φλυτζάνι νερό και τις σουπιές και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μαλακώσουν ελαφρά.

Σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, τις σουπιές και τα λαχανικά, σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν σε δυνατή φωτιά, περίπου 3 λεπτά αρκούν.

Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία.

Προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη, τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη και λίγο από το μελάνι, σε περίπτωση που το χρήσιμοποιήσουμε, αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε τα σπανάκια, αλάτι, πιπέρι και λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε με λεμόνι!

Open Image Modal

Σημειώσεις για την συνταγή:

- Τα υγρά που προσθέτουμε κατά την ώρα παρασκευής μαζί με αυτά από τα ζεματισμένα σπανάκια είναι υπεραρκετά για να βράσει το φαγητό μας, αν προσθέσουμε αρκετά επιπλέον υγρά η σάλτσα θα είναι υδαρής.

- Το σπανάκι, η μητέρα μου το ζεματάει για να μην πέσει βαρύ το φαγητό, συμβουλή που ακολούθω γιατί ισχύει.

- Αν κάποια από τα μυρωδικά χόρτα δεν αρέσουν ή δεν τα βρίσκουμε, απλά τα παραλέιπουμε.- Στις σουπιές με το σπανάκι ταιριάζει υπέροχα ο μάραθος και οι σπόροι άνηθου.

- Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις περισσότερο ή λιγότερο τοματοπελτέ ή ντομάτες.

Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.