Η Ευρώπη έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες υποδοχής. Η Ελλάδα έτοιμη να δεχθεί αυτή τη βοήθεια;

Η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει άμεσα την αλλοπρόσαλλη πολιτική της στο μεταναστευτικό καθώς επηρεάζει άμεσα τον Ελληνικό Τουρισμό, την εικόνα της χώρας και τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι τελευταίες τραγωδίες των προσφύγων αποτυπώνουν δυστυχώς τη νέα πραγματικότητα στην Μεσόγειο.

Οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη βρίσκονται σε έξαρση: το 2014, πάνω από 276.000 μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ, αριθμός μεγαλύτερος κατά 155% σε σχέση με το 2013. Υπολογίζεται ότι το 2014, 3.200 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Δυστυχώς, εκτιμάται ότι οι εισροές αυτών των βασανισμένων ανθρώπων προς την Ευρώπη θα συνεχιστούν και θα βαίνουν αυξανόμενες. Παράγοντες όπως η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης, ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία, η κρίση στο Ιράκ και τη Λιβύη, σε συνδυασμό και με την επέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους θα συμβάλλουν στην περαιτέρω διόγκωση του προβλήματος των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί πληγή για ολόκληρη την Ευρώπη και η λύση του συνιστά μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ, αλλά και για τον πρόεδρο της Επιτροπή Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη. Πράγματι, η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αποτελούν χώρες-σύνορα της Ευρώπης, και αδιαμφισβήτητα πλήττονται ανισομερώς από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Ο επιμερισμός των δυσανάλογων συνεπειών της παράνομης μετανάστευσης καθώς και η ενίσχυση των περισσότερο ευάλωτων κρατών μελών είναι επιτακτική ανάγκη.

Η λάθος προσέγγιση του προβλήματος από τη συνθήκη του Δουβλίνου II που και η Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του '90, αφρόνως συνυπέγραψε χωρίς κανένα πολιτικό οραματισμό, όχι απλά δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά το γιγάντωσε.

Και οι παράτυποι μετανάστες και οι πρόσφυγες εγκλωβίζονταν στη χώρα κράτος-μέλος εισόδου αν και ο στόχος τους ήταν να προωθηθούν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Και το κράτος-μέλος γινόταν δέκτης όλο και περισσότερων μεταναστών από αυτούς που ο πληθυσμός της και η οικονομία της άντεχε με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε όλους.

Στο πλαίσια αυτά, συζητήσαμε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετανάστευση. Ένα σχέδιο που στα κύρια σημεία του περιλαμβάνει:

  • -Τον τριπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
  • - Την ανάγκη ύπαρξης κοινής πολιτικής για τη χορήγηση ασύλου.
  • - Νέα κατανομή των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών ανάλογα με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε χώρας μέλους.

Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας τελεί επί του παρόντος υπό αναθεώρηση. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιες είναι οι πολιτικές προτεραιότητες και οι στοχεύσεις που πρέπει να έχει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην πρόσφατη συνεδρίαση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών του ομάδων στο Μιλάνο όπου είχα την τιμή να συμμετέχω ως εισηγητής του ΕΛΚ για το πρόβλημα της μετανάστευσης, εκτός των άλλων τονίστηκε η ανάγκη ευρύτερης και συντονισμένης συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών-μελών, της FRONTEX , της EUROPOL με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των χωρών προέλευσης και κυρίως διέλευσης των παράνομων μεταναστών, για τον εντοπισμό και την αυστηρή τιμωρία των δικτύων δουλεμπόρων.

Καλό θα ήταν να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το 1ο εξάμηνο του 2014 εγκρίθηκε από την Ευρώπη η πρόταση της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης για πίεση τόσο στις χώρες καταγωγής όσο και στις χώρες προέλευσης όπως η γειτονική Τουρκία για μια πολιτική "more for more", δηλαδή όσο περισσότερο θα συνεργάζονται με την Ευρώπη για αποδοχή επαναπατρισμού των δικών τους πολιτών, τόσο μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις και εμπορικές διευκολύνσεις θα μπορούν οι χώρες αυτές να παίρνουν από την Ευρώπη. Οι εμπορικές διευκολύνσεις και οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη συνδέονται άμεσα με την τήρηση την συμφωνιών. Αυτά θα πρέπει πρώτα από όλα ασφαλώς να τα εφαρμόσει η Τουρκία, που αποτελεί την βασική πύλη εισόδου μεταναστών στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και είναι μία υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα.

Αλλά με ποια αξιοπιστία η νέα ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει μεγαλύτερη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά κονδύλια και πρωτοβουλίες όταν υπάρχουν δηλώσεις όπως αυτές των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, ότι θα δώσουμε τα απαραίτητα έγγραφα και η Ευρώπη θα κατακλυστεί από παράνομους μετανάστες και τζιχαντιστές.

Αυτές είναι δηλώσεις που προσβάλλουν τη χώρα μας. Και που κυρίως βλάπτουν τη χώρα μας!

Διότι, με τέτοιες λογικές, θα συνεχίσουν να έρχονται μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά θα μεταναστεύσουν οριστικά τα Ευρωπαϊκά κονδύλια από την Ελλάδα. Και με τον κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν με ότι αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες πολίτες.

Από την άλλη τοποθετήσεις, όπως αυτή της «αρμόδιας» υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, για θέματα μόνο της εισόδου των παράτυπων μεταναστών καταρρακώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας και μεταφέρουν λάθος μηνύματα. Που μπορεί να αποβούν μοιραία για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, τον Τουρισμό.

Ποιος μπορεί πράγματι να ξεχάσει τα περί ηλιοθεραπείας των λαθρομεταναστών στην Ομόνοια;

Σε ποιον δεν προκάλεσε τουλάχιστον ειρωνικό χαμόγελο η δήλωση της ότι δεν είναι αρμόδια για τις διαδρομές που ακολουθούν οι μετανάστες στη χώρα μας, όταν δεν εξαφανίζονται, γιατί δεν είναι αρμόδια;

Η κατάσταση αυτή εγείρει λογικά ερωτήματα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στη βάση της διαχειριστικής ικανότητας του κρατικού μας μηχανισμού. Διαχείρισης επιπλέον κονδυλίων, υποδομών και δικτύων επικοινωνίας των αρχών ασφαλείας.

Η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει άμεσα την αλλοπρόσαλλη πολιτική της στο μεταναστευτικό καθώς επηρεάζει άμεσα τον Ελληνικό Τουρισμό, την εικόνα της χώρας και τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.