Πρόσφατα διάβασα ότι 43 CEO's πολυεθνικών οργανισμών-κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας, συνέγραψαν μία επιστολή προς τους ηγέτες του κόσμου, για να επικοινωνήσουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως είχε πει και ο Al Gore, η κλιματική αλλαγή πρέπει να δημιουργήσει κλίμα για αλλαγή και αυτό ευτυχώς φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει.
|
Open Image Modal
skampy/Flickr

Αν κάτι λάμψει στο απόλυτο σκοτάδι, σίγουρα φαίνεται πιο εύκολα από ότι στο φως της ημέρας. Ίσως έτσι εξηγείται γιατί τις τελευταίες μέρες δίνω ακόμη μεγαλύτερη προσοχή σε ενέργειες που στηρίζουν τις συνέργειες, προάγοντας παράλληλα την υπευθυνότητα των επιχειρήσεων απέναντι στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Συνέργεια ουσιαστικά σημαίνει υπέρβαση. Η υπέρβαση που κάνει μία επιχείρηση για να εξερευνήσει μαζί με άλλες αμοιβαίου οφέλους λύσεις, για τον κλάδο τους και για την κοινωνία ευρύτερα. Αυτή η υπέρβαση, σημαίνει επένδυση σε χρόνο και χρήμα, καθώς και συνέπεια λόγων και έργων. Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο σε συνέργειες που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, καθώς και σε εκείνες που αποσκοπούν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, οι καρποί της συνέργειας εκτιμώνται περισσότερο και η αναγκαιότητα τέτοιων πρακτικών αυξάνεται λόγω της έντονης κοινωνικής κρίσης. Ειδικά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι η ευαισθησία των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί, γιατί το μέγεθος των κοινωνικών προβλημάτων μάς απαγορεύει πλέον να εθελοτυφλούμε μπροστά στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, πριν από μερικές ημέρες παρευρέθηκα σε μία εκδήλωση του Ιδρύματος Μποδοσάκη, όπου επιχειρήσεις και ΜΚΟ βρέθηκαν για πρώτη φορά μαζί σε μία συνάντηση γνωριμίας και δικτύωσης. Εκεί παρουσιάστηκαν πολλά έργα που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων των εταιρειών, από δράσεις για τα παιδιά και τους νέους, προγράμματα με στόχο την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και παρεμβάσεις στην πόλη. Η συμβολή ανάλογων πρωτοβουλιών συνεισφέρουν σημαντικά στην ενημέρωση των επιχειρήσεων και δημιουργούν ευκαιρίες επένδυσης για καλό σκοπό. Η επιστροφή μίας τέτοιας επένδυσης είναι ηθικά ανεκτίμητη...

Επίσης, εξίσου σημαντικές συνέργειες παρατηρούνται και σε τοπικό επίπεδο. Μία από τις καλύτερες πρακτικές συναντούμε στην Κορινθία. Εκεί, το Δίκτυο Επιχειρηματιών Κορινθίας - "Corinthian Cluster" - αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των Κορινθιακών επιχειρήσεων και «στέγη» ανταλλαγής τεχνογνωσίας με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Στις δραστηριότητἐς του συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια σε επιχειρηματίες, ενέργειες προώθησης των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό, στρατηγική οικοδόμησης του brand της Κορινθίας ως τουριστικό προορισμό και σύνδεση των επιχειρήσεων με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Αυτές οι πρωτότυπες ενέργειες, για τα ελληνικά δεδομένα, καθιστούν το "Corinthian Cluster" μία πρωτοπόρο τοπική συνέργεια στην χώρα μας που αξίζει να υιοθετήσουν και άλλοι τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η παραδοχή ότι κάθε επιχείρηση αποτελεί έναν μόνο κρίκο από την αλυσίδα παράδοσης αξίας της τοπικής οικονομίας.

Εκτός όμως από τις προκλήσεις στην κοινωνία και στην τοπική οικονομία που βιώνουμε καθημερινά, υπάρχουν και αρκετά περιβαλλοντικά ζητήματα τα οποία συχνά οι επιχειρήσεις αγνοούν. Η έλλειψη υδατικών πόρων, η μείωση της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι μερικές από τις πολλές αρνητικές επιδράσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Παρ᾽ όλα αυτά, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον στρατηγικών, από μεγάλες επιχειρήσεις και διενεργούνται συνεργατικά μεγάλες ενέργειες ευαισθητοποίησης των πελατών. Πρόσφατα διάβασα ότι 43 CEO's πολυεθνικών οργανισμών-κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας, συνέγραψαν μία επιστολή προς τους ηγέτες του κόσμου, για να επικοινωνήσουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως είχε πει και ο Al Gore, η κλιματική αλλαγή πρέπει να δημιουργήσει κλίμα για αλλαγή και αυτό ευτυχώς φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό λοιπόν που επίσης χρειάζεται να κατανοήσουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις, είναι ότι η υπεύθυνη διαχείριση του φυσικού μας πλούτου αποτελεί την βασική προϋπόθεση για το κοινό μας μέλλον. Αυτό διασφαλίζεται ακόμη περισσότερο με την συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα, τα οποία ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση.

Στα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε και άλλες κρίσεις σε επίπεδο κοινωνίας, περιβάλλοντος και τοπικής οικονομίας. Υγιείς συνέργειες όπως αυτές που αναφέρθηκαν, θα αποτελέσουν το αντίδοτο στην κρίση επιβεβαιώνοντας το γνωστό ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει». Οι άνθρωποι συνήθως ξεχνάμε ότι πίσω από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, υπάρχουν επίσης άνθρωποι που προσφέρουν και ζητούν βοήθεια. Και ενώ διανύουμε μία δύσκολη περίοδο όπου κυριαρχεί η επίρριψη ευθυνών για το «Κακό» που μάς έφερε ως εδώ, κάθε στιγμή που μαθαίνεις για μία πρωτοβουλία για Καλό σκοπό, αντλείς δύναμη. Αν λοιπόν τις τελευταίες εβδομάδες έχεις κατακλυστεί από πληροφορίες για το ποια μπορεί να είναι η πηγή του Κακού, τώρα γνωρίζεις τουλάχιστον που βρίσκεται η πηγή του Καλού.