Ο γύρος του κόσμου με ποδήλατο

«Από την ελληνική κρίση ευνοούνται μόνο οι τράπεζες», δήλωσε εμφατικά η Ute. Κατά την άποψή της ούτε οι Έλληνες ούτε οι Γερμανοί πολίτες την προκάλεσαν. Όλοι πρέπει να υποφέρουν αλλά εν τέλει μόνο οι τράπεζες ευνοούνται. «Κάποιοι από τους Έλληνες που συναντήσαμε βρίζουν τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, που είναι οι αγαπημένοι τους πολιτικοί. Και εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν είμαστε η Άνγκελα και ο Βόλφγκανγκ», πρόσθεσε. «Έγιναν λάθη στη διαχείριση των οικονομικών. Είναι λογικό. Τώρα οι πολίτες με το δίκιο τους ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους: από τι; Σε καμία περίπτωση όμως η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από την Ευρώπη. Αυτό θα ήταν καταστροφή», κατέληξε.
|
Open Image Modal
anna mavrikou

Δεν είναι η πρώτη φορά που ποδηλάτες επιλέγουν ένα από τα χωριά της Ροδόπης για μια στάση. Η Ute Pfeffer και ο Konrad Hötschl, ένα ζευγάρι από την Φρακνφούρτη της Γερμανίας, ξεκίνησαν τον Απρίλιο με το διπλό ποδήλατό τους για τον γύρο του κόσμου. Μέχρι στιγμής έχουν διασχίσει περισσότερα από πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Ελλάδα, εξοικονομώντας περισσότερα από 460 λίτρα βενζίνης, όπως αναφέρει το κοντέρ τους. Στόχος τους είναι να φτάσουν σε πέντε χρόνια μέχρι την Αυστραλία.

«Πουλήσαμε τα πάντα στη Γερμανία: τις επιχειρήσεις μας, το αυτοκίνητό μας και νοικιάσαμε το σπίτι μας», ανέφερε ο Konrad. Και οι δύο ήταν αυτοαπασχολούμενοι στον τομέα των υαλικών. Ο Konrad διατηρούσε τζαμάδικο, όπου κατασκεύαζε πόρτες, παράθυρα, ντουζιέρες κ.τ.λ. και η Ute ήταν ιδιοκτήτρια μιας γκαλερί.

Επέλεξαν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για το ταξίδι της ζωής τους, καθώς θεωρούν πως τα 57 χρόνια που έχουν συμπληρώσει είναι κατάλληλα για μια τέτοια εμπειρία. Δεν είναι ούτε πολύ μεγάλοι ώστε να μην τους το επιτρέπει η υγεία τους ούτε τους σταματά ο φόβος.

Το ποδήλατο δύο ατόμων (με δύο σέλες) ήταν συνειδητή επιλογή λόγω της διαφορετικής αθλητικής επίδοσης. «Δεν θα ήταν όμορφο για την Ute», σχολίασε ο Konrad. «Αυτό είναι ευγενικά διατυπωμένο: Αλλιώς θα ήμουν ακόμη στις Άλπεις», πρόσθεσε με χιούμορ η Ute. Στο διπλό ποδήλατο μπορεί να συζητά κανείς κατά τη διάρκεια της διαδρομής χωρίς να τον διακόπτουν. Άλλωστε γίνεται και δύο κομμάτια σε περίπτωση που θελήσουν να ανεβούν σε αεροπλάνο.

Open Image Modal

Το ποδήλατο στη βόρεια Εύβοια

Το ταξίδι

Μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα από την Αλβανία ακολούθησαν καθοδικά τη δυτική ακτή. Πέρασαν από την Πάτρα, τον ισθμό της Κορίνθου, την Αθήνα, τη Χαλκίδα και πολλές άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες πόλεις ή χωριά. Στη συνέχεια κινήθηκαν βόρεια: Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή. Επόμενοι και τελευταίοι προορισμοί για την Ελλάδα είναι η περιοχή του Έβρου. Από την Αδριανούπολη θα μπούνε στην Τουρκία. «Δυστυχώς με το ποδήλατο δεν μπορούμε να κάνουμε εκδρομές στις κοντινές πόλεις. Ήθελα πολύ να επισκεφθώ τους Φιλίππους. Αλλά είναι μακριά», τόνισε η Ute. Τουρκία, Ιράν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Κίνα και Θιβέτ -που είναι ένα από τα όνειρά τους- και μετά Νεπάλ, Ινδία, Μιαμάρ, Ταϋλάνδη και στο τέλος Αυστραλία ή Νέα Ζηλανδία είναι οι προορισμοί-στόχοι. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό ο Konrad άθροισε περίπου 40 χιλιάδες χιλιόμετρα για το σύνολο του ταξιδιού.

«Κάθε μέρα κάνουμε μεταξύ 50 και 80 χιλιομέτρων. Αύριο και μεθαύριο πρέπει να κάνουμε δύο διαδρομές των 80 χιλιομέτρων γιατί δεν υπάρχουν σημεία διανυκτέρευσης», ανέφερε η Ute. Στόχος τους είναι να ποδηλατήσουν όλη τη διαδρομή, εκτός φυσικά από τα θαλάσσια περάσματα. «Τον χειμώνα θα είμαστε στο Ιράν. Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα τα βγάλουμε πέρα με το κρύο», ανέφερε ο Konrad. Αλλά και σε χώρες όπου δεν αρκεί η τρίμηνη βίζα, όπως στην Κίνα γιατί είναι πολύ μεγάλη σε έκταση, αν δεν προλάβουν, θα πάρουν το τρένο.

Open Image Modal

Στάση για μια φωτογραφία

Ο Konrad αθλείται εδώ και χρόνια. Συμμετείχε σε μαραθώνιους και έκανε μεγάλες διαδρομές με το ποδήλατο. Η Ute δεν ασκούνταν τόσο, «αλλά δεν το χρειαζόμαστε, γιατί η προπόνηση έρχεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού», επεσήμανε ο Konrad.

Έχουν τα πάντα μαζί τους στις τσάντες ποδηλάτου: σκηνή, εργαλεία κουζίνας, ρουχισμό, φίλτρα και νερό. Άλλες φορές τρώνε έξω και άλλες απλώς μερικά φρούτα ή λαχανικά στο δωμάτιο όπου θα διανυκτερεύσουν. «Εδώ είναι υπέροχα. Όπου και να συναντήσουμε πηγή νερού, σταματάμε», ανέφερε η Ute. Στην Ελλάδα επικρατεί πολλή ζέστη για να μείνουμε σε σκηνή, γι' αυτό προτιμάμε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία. «Δεν είμαστε πια 20, ούτε ακόμη τόσο έτοιμοι ώστε να αφήσουμε αυτό το κομφόρ. Όλα θα έρθουν όμως. Όταν θα πρέπει, σίγουρα θα μπορέσουμε», πρόσθεσε. Στην Κροατία έμειναν σε σκηνή μια εβδομάδα.

Open Image Modal

Απολαμβάνοντας την ελληνική φύση

Ελλάδα: οι δύο όψεις

Η Ute και ο Konrad επισκέπτονται την Ελλάδα για τρίτη φορά, αλλά πρώτη φορά με το ποδήλατο. «Οι δρόμοι είναι πολύ ωραίοι και οι άνθρωποι πολύ ευγενικοί», επεσήμανε η Ute.

«Σε κάθε χώρα συναντάς διαφορετικούς πολιτισμούς. Όπως θα συναντήσουμε και τώρα στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι ξεκάθαρα Ανατολή, εδώ όχι, εδώ είναι Ευρώπη», σημείωσε η Ute. Σε ένα τέτοιο ταξίδι βλέπεις τις χώρες και τους ανθρώπους διαφορετικά. «Πολλοί μας προειδοποίησαν ότι η Αλβανία είναι επικίνδυνη. Συναντήσαμε ακριβώς το αντίθετο: Οι Αλβανοί είναι οι πιο ευγενικοί που γνωρίσαμε μέχρι τώρα στο ταξίδι μας. «Λέγεται ότι οι Έλληνες δεν συμπαθούν τους Γερμανούς. Δεν αντιληφθήκαμε τέτοια στάση. Είναι αλλιώς όταν διασχίζεις μια χώρα σιγά σιγά με το ποδήλατο», συμπλήρωσε ο Konrad.

Open Image Modal

Στιγμιότυπο από τη σύντομη στάση τους στον Ίασμο Ροδόπης

«Από την ελληνική κρίση ευνοούνται μόνο οι τράπεζες», δήλωσε εμφατικά η Ute. Κατά την άποψή της ούτε οι Έλληνες ούτε οι Γερμανοί πολίτες την προκάλεσαν. Όλοι πρέπει να υποφέρουν αλλά εν τέλει μόνο οι τράπεζες ευνοούνται. «Κάποιοι από τους Έλληνες που συναντήσαμε βρίζουν τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, που είναι οι αγαπημένοι τους πολιτικοί. Και εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν είμαστε η Άνγκελα και ο Βόλφγκανγκ», πρόσθεσε. «Έγιναν λάθη στη διαχείριση των οικονομικών. Είναι λογικό. Τώρα οι πολίτες με το δίκιο τους ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους: από τι; Σε καμία περίπτωση όμως η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από την Ευρώπη. Αυτό θα ήταν καταστροφή», κατέληξε. «Είναι μεγάλος ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», συμπλήρωσε ο Konrad.

Το ταξίδι τους σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο. Απαιτεί σωματική και ψυχική δύναμη και αντοχή. Χαμογελαστοί και αισιόδοξοι φόρεσαν τα κράνη τους και τα γυαλιά ηλίου τους, ανέβηκαν στο ποδήλατο και συνέχισαν τη διαδρομή τους.