Πάντα το Μαρόκο με συγκινούσε ως προορισμός, αυτή η πολύχρωμη χώρα με τις τόσο δυνατές αντιθέσεις.
Βλέποντας κάποιες φωτογραφίες ονειρεύομαι αυτό τον προορισμό (που δεν είναι βατός), την διαμονή στα riad, το surf στις παραδεισένιες ακτές, την ζέστη άμμο της ερήμου, μια καμήλα, τα παζάρια, μικρά εστιατόρια και όλα αυτά πασπαλισμένα με πολύ κύμινο!
Η Μαροκινή είναι από τις πιο αγαπημένες μου ανατολίτικες κουζίνες, εξωτικά υλικά, μπαχαρικά, πικάντικες γεύσεις αλλά κυρίως γεμάτη αρώματα, που σε ταξιδεύουν σε άλλους χρόνους επάνω σε μαγικά χαλιά, σαν να σου κλείνει το μάτι ο Αλλαντίν με το μαγικό του τζίνι που για την δική μου περίπτωση είναι κλεισμένο μέσα σε ένα ταζίν (tagine).
Εδώ και μερικά χρόνια έχω αγοράσει ένα ταζίν και όλο θέλω να φτιάξω αυτό το επικό μοσχάρι με δαμάσκηνα, όπως και να φτιάξω σπιτική σάλτσα χαρίσα, τώρα που το ξανασκέφτομαι θα ήθελα να εντρυφήσω στην μαροκινή κουζίνα, αν έχεις κάποια αυθεντική συνταγή πολύ θα χαρώ να την μοιραστείς μαζί μου ή αν πιστεύεις πως μπορείς να μου δώσεις αξιόλογες πληροφορίες σχετικά με την γαστρονομία του Μαρόκο.
Τα μπαχαρικά, τα όσπρια, το αρνί, η χαρίσα (harissa), η μπαστίλα, το κουσκούς, η χαρίρα (Harira), οι χουρμάδες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα καρότα, το μαροκινό τσάι με μέντα, δεν μένει τίποτα άλλο από το να κλείσω εισιτήρια και να ξεσκονίσω τα λίγα μου γαλλικά, δυστυχώς όμως αυτό αργεί πολύ ακόμη.
Για την ώρα καροτόσουπα Μαροκινή,
αν η πιο αγαπημένη σου σούπα είναι η κολοκυθόσουπα, ίσως δεν έχεις δοκιμάσει την καροτόσουπα. Γλυκιά, ζεστή και λαμπερή, στο λαμπερή επιμένω γιατί αυτή η σούπα σου φτιάχνει πραγματικά την διάθεση σαν φθινοπωρινή λιακάδα.
Τα καρότα είναι super food, ψάξτο!
Φυσικά αν βρεις βιολογικά φρέσκα, τρυφερά καρότα μην το σκεφτείς και έχε κατά νου να μην κόψουν τα καταπράσινα μαλλάκια τους-φύλλα, στην Ελλάδα θεωρούν τα φύλλα του καρότου σκουπίδια και θεωρούν ιδιαίτερα έξυπνο να τα κουρέψουν, θα το παρατηρήσεις στις φωτογραφίες παρακάτω.
Και γιατί Μαροκινή; Η καροτόσουπα αυτή έχει βασιστεί στην Μαροκινή καροτοσαλάτα, την οποία θα βρεις σε διάφορες εκδοχές, σαν συνταγή, ακολουθεί συνταγή και υπόσχεση για περισσότερες μαροκινές συνταγές.
Πικάντικη Μαροκινή Καροτόσουπα
Χρόνος Προετοιμασίας: 5'
Χρόνος Μαγειρέματος: 10'
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 4
Υλικά
300 gr. καρότα
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα χαρίσα (harissa)
1 ¼ κουταλάκι του γλυκού ρας ελ χανούτ*
600 ml. καυτό ζωμό (λαχανικών ή βοδινού)
Φρέσκο κόλιανδρο
Γιαούρτι στραγγιστό
Ροδόνερο ή ανθόνερο
Αλάτι
Εκτέλεση
1) Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα καρότα για 1-2 λεπτά, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και συνεχίζουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, προσθέτουμε τον ζωμό και όσο αλάτι χρειάζεται και βράζουμε για 10 λεπτά τα καρότα.
2) Κατόπιν πολτοποιούμε στο blender και μεταφέρουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα. Βλέπουμε την σούπα μας και αν θέλουμε αραιώνουμε με επιπλέον καυτό ζωμό ή νερό, προσθέτουμε την σάλτσα χαρίσα και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
3) Σερβίρουμε την καροτόσουπα με στραγγιστό γιαούρτι, ανθόνερο, κύμινο και φρέσκο κόλιανδρο. Μπορούμε επίσης να γλασάρουμε ολόκληρα καρότα για κάθε σούπα: αφού τα ζεματίσουμε, σωτάρουμε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο και ελάχιστη ζάχαρη.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
- *Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε το μείγμα ρας ελ χανούτ αρωματίζουμε την καροτόσουπα με τα εξής μπαχαρικά: κανέλα, κύμινο, σαφράν, κόλιανδρο, πιπέρι, κουρκουμά και πιπέρι γλυκό.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για γιαούρτι κρέμα καρύδας.
- Ο κόλιανδρος και το ροδόνερο είναι προαιρετικός.
- Αν φτιάξουμε την καροτόσουπα για παιδιά αφαιρούμε τα μπαχαρικά και μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού.
Δείτε περισσότερα στη σελίδα του funky cook.