Έλληνες ανάπηροι επενδύουν στη Ρουμανία!

Ως συντονιστής των «Ελληνικών Οάσεων», της διεπιστημονικής πρωτοβουλίας που έγινε καταλύτης για την ελληνορουμανική αυτή συνεργασία, είχα τη χαρά να επισκεφθώ το εκπληκτικό εργαστήριο Πορσελάνης της Μαριλένας Πατρονικόλα για να ενημερωθώ από συνεργάτη της για τα υψηλής στάθμης εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται με την καλλιτεχνική ευθύνη της δημιουργού. Οι χειροτεχνικές δραστηριότητες μπορούν να πλαισιώσουν αρμονικά τις δραστηριότητες των «La Petite Cantine» στην Αθήνα.
|
Open Image Modal
archive

Ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μέρες οι διαβουλεύσεις των στελεχών του project «La Petite Cantine» με τους εκπροσώπους Ρουμανικού Ομίλου στο χώρο του real estate, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για να μεταφερθεί το προβεβλημένο διεθνώς «πείραμα του Βόλου» στο Βουκουρέστι.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «Οικονομία των Αναπήρων», τον αναδυόμενο τομέα της ελληνικής Οικονομίας που αναφέρεται στην ίδρυση επιχειρήσεων Εστίασης και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων, που προσφέρουν απασχόληση σε ευπαθείς ομάδες νέων ανθρώπων. Στον Βόλο μας μοιράζουν απλόχερα το χαμόγελο και την πίστη τους στην Εργασία σε αυτό το βίντεο.

Μάλιστα, σε δεύτερη φάση η ρουμανική πλευρά σχεδιάζει τη δημιουργία τριών καταστημάτων στην Αθήνα με πρώτες επιλογές την περιοχή του Παπάγου, τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου. Για το σκοπό αυτό θα εφαρμοστεί ένα καινοτόμο μοντέλο franchising, με δορυφορικές επιχειρήσεις που θα πλαισιώνουν αρμονικά τον πυρήνα των χώρων εστίασης. Τόσο οι διαχειριστές των bar-restaurant, όσο και το σύνολο των εργαζομένων στα «La Petite Cantine» πρέπει να είναι άτομα με διαγνωσμένη Αναπηρία και σοβαρές παθολογικές παθήσεις.

Μια Ρουμάνα με φαντασία και πείσμα!

Στο Βουκουρέστι θα αναπτυχθεί σε δεύτερο επίπεδο ένα σύγχρονο Κέντρο Εργασιοθεραπείας, που θα συνδυάζει συμβατική σωματική άσκηση με εργασίες στη Φύση, τόσο στον γεωργικό τομέα (μπαξέδες με βιολογικά προϊόντα, εξωραϊσμός κήπων και δασικών εκτάσεων, συγκομιδή φρούτων κ.α.), όσο και στον κτηνοτροφικό (εργασίες σε στάνες και βουστάσια). Μεταφέρεται εκεί η πολύτιμη εμπειρία καρκινοπαθών, που είδαν σημαντική βελτίωση στην Υγεία τους, ασκούμενοι στο Δυτικό Πήλιο.

Σκοπός του Κέντρου είναι να δώσει έμφαση στη Μεσογειακή Διατροφή και στις βαλκανικές κουζίνες (σερβική, ρουμάνικη, ελληνική) με τοπικά προϊόντα ποιότητας.

Πρόκειται για προωθημένες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, που παρουσιάστηκαν στην πόλη του Βόλου και συζητήθηκαν αναλυτικά στις Μηλιές του Πηλίου στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2016. Καθοριστική συμβολή στην επιστημονική τεκμηρίωση των νέων θεραπειών είχε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Τριάθλου (+60) 2015 Χρήστος Γαρέφης, που έχει προπονήσει περισσότερα από 23.000 νέους αθλητές και έχει εμψυχώσει παιδιά με αναπηρία σε κατασκηνώσεις και σε ιστιοπλοϊκές δραστηριότητες στο Αιγαίο.

Open Image Modal

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Χρήστος Γαρέφης στο Μουσείο του Γλύπτη Νικόλα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την εμψύχωση των νέων του Δυτικού Πηλίου. Με την ομιλία του στις 2 Σεπτεμβρίου τεκμηρίωσε τη σημασία της διαρκούς αρμονικής συνεργασίας σώματος και εγκεφάλου στη διάρκεια της ημέρας.

Πέρα από την αντικαρκινική της επίδραση, η δυναμική επικοινωνία με τη χλωρίδα και την πανίδα στους ορεινούς όγκους της Βαλκανικής σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και τη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει πολύ παραπληγικούς, αυτιστικά παιδιά και προφανώς άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης.

Ωστόσο η αρχική ιδέα για την ολοκληρωμένη αυτή επένδυση προέρχεται από διακεκριμένη επιστήμονα της Ρουμανίας, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, που έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα στο Βουκουρέστι και έχουν να επιδείξουν έργο σε καίριους τομείς της Ανάπτυξης της χώρας, όπως είναι οι Τηλεπικοινωνίες, οι Κατασκευές και το Εμπόριο.

Συμβολικές επισκέψεις σε χώρους Δημιουργών

Ο εμπνευστής των «La Petite Cantine» Διονύσης Δαλούκας (ποσοστό Αναπηρίας 80%), μαζί με τους Ρουμάνους συνομιλητές του, επισκέφθηκαν το Contemporary Art Center της Ιλεάνας Τούντα για να ξεναγηθούν στην εικαστική εγκατάσταση Εικονικής Πραγματικότητας της Νεφέλης Δημητριάδη με τίτλο «Planescapes».

Συζητώντας σε χαλαρό κλίμα με εικαστικούς δημιουργούς ο κ. Δαλούκας ανέφερε:

«Η δική μας επικοινωνία με το Βουκουρέστι θα είναι διαδραστική, αλλά όχι εικονική! Η Ρουμανία έχει ταχύτατο δίκτυο σε τιμές μάλιστα πάμφθηνες -το 1/3 σε σχέση με την Ελλάδα- κι έτσι θα μπορούμε να αναβαθμίσουμε θεαματικά τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους χώρους του La Petite Cantine της ρουμανικής πρωτεύουσας. Θα είναι χαρά μας να κατευθύνουμε από τον Βόλο το management, να λύνουμε προβλήματα μέσα από μια γιγαντοοθόνη»!

Ως συντονιστής των «Ελληνικών Οάσεων», της διεπιστημονικής πρωτοβουλίας που έγινε καταλύτης για την ελληνορουμανική αυτή συνεργασία, είχα τη χαρά να επισκεφθώ το εκπληκτικό εργαστήριο Πορσελάνης της Μαριλένας Πατρονικόλα για να ενημερωθώ από συνεργάτη της για τα υψηλής στάθμης εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται με την καλλιτεχνική ευθύνη της δημιουργού. Οι χειροτεχνικές δραστηριότητες μπορούν να πλαισιώσουν αρμονικά τις δραστηριότητες των «La Petite Cantine» στην Αθήνα Μάλιστα είχαμε έναν ολιγόλεπτο διάλογο μαζί της για να της εκφράσουμε τη δική μας οπτική για την... εργασιομανία της:

«Γυναίκες σαν κι εσάς μάς υποχρεώνουν να υποκλιθούμε στο DNA της Ελληνίδας: Βλέπετε, αγάπησα με το ίδιο πάθος τη Δημοσιογραφία, ώρες ατέλειωτες να κτυπώ το πληκτρολόγιο μου, αλλά τελικά ο Καρκίνος έκανε την εμφάνισή του. Οι αντοχές σας, η επιμονή, η υπερβατική εμμονή σας στη λεπτομέρεια του σχεδιασμού είναι αξιοθαύμαστες»!