Οι απαντήσεις δίνουν αξία στις ερωτήσεις

...όταν οι ερωτήσεις είναι οι κατάλληλες! Πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς 2016, και πολλοί από εμάς είμαστε ήδη στο πνεύμα των Χριστουγέννων, των γιορτών, αλλά και μιας χρονιάς που κλείνει για να δώσει τη θέση της στην καινούργια. Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα, εκτός από τα στολίδια, τα φωτάκια και τα γλυκά, ο Δεκέμβριος φέρνει και έναν «ετήσιο απολογισμό» που τα τελευταία χρόνια κάνω συστηματικά και με βοηθά πολύ περισσότερο απ' ότι φανταζόμουν όταν πρωτοξεκίνησα μια τέτοια συνήθεια. Βρήκα λοιπόν τρεις εξαιρετικά «κατάλληλες» ερωτήσεις που αξίζει να κάνουμε όλοι στον απολογισμό της χρονιάς που κλείνει.
|
Open Image Modal
MAXIM ZMEYEV / Reuters

...όταν οι ερωτήσεις είναι οι κατάλληλες! Πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς 2016, και πολλοί από εμάς είμαστε ήδη στο πνεύμα των Χριστουγέννων, των γιορτών, αλλά και μιας χρονιάς που κλείνει για να δώσει τη θέση της στην καινούργια. Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα, εκτός από τα στολίδια, τα φωτάκια και τα γλυκά, ο Δεκέμβριος φέρνει και έναν «ετήσιο απολογισμό» που τα τελευταία χρόνια κάνω συστηματικά και με βοηθά πολύ περισσότερο απ' ότι φανταζόμουν όταν πρωτοξεκίνησα μια τέτοια συνήθεια. Βρήκα λοιπόν τρεις εξαιρετικά «κατάλληλες» ερωτήσεις που αξίζει να κάνουμε όλοι στον απολογισμό της χρονιάς που κλείνει:

1. Η «εύκολη» ερώτηση: «Για ποια πράγματα που έκανα μέσα στο 2016 αισθάνομαι περήφανη; Ποια πράγματα είναι εκείνα που ολοκλήρωσα φέτος και που πραγματικά με κάνουν να αισθάνομαι πληρότητα και χαρά;»

Αν το καλοσκεφτούμε, κάθε χρονιά υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα πράγματα που έχουμε καταφέρει, όπως για παράδειγμα κάποιες επισκευές στο σπίτι, το ξεκίνημα ενός νέου Project στη δουλειά μας, απαλλαγή από μια κακή ή βλαβερή συνήθεια (εγώ για παράδειγμα σταμάτησα εντελώς το κάπνισμα-ναι, είναι αλήθεια!), καθιέρωση μιας ή περισσότερων καλών καθημερινών συνηθειών, υποστήριξη σε κάποιο μέλος της οικογένειάς μας να πετύχει ένα δικό του σκοπό και άλλα παρόμοια. Βέβαια, θα μας είναι πολύ πιο εύκολο να βρίσκουμε αυτές τις μεγάλες και μικρές επιτυχίες μας την χρονιά που πέρασε αν συνηθίζουμε να κρατάμε ένα ημερολόγιο, οπότε με ένα ξεφύλλισμα από τις πρώτες σελίδες του Ιανουαρίου 2016 έως σήμερα, θα βρούμε πολλές μεγάλες και μικρές κατακτήσεις, μεγάλες και μικρές χαρές και επιτυχίες. Προσωπικά, το ημερολόγιό μου είναι εδώ και αρκετά χρόνια ο καλύτερος μου φίλος, και-πιστέψτε με-το αξίζει!

Η «εύκολη» ερώτηση είναι εκείνη που μας δίνει τη δύναμη, καθώς μετά έρχεται...

2. Η «δύσκολη» ερώτηση: «Ποια λάθη έκανα φέτος, ποια πράγματα είναι εκείνα στα οποία δεν τα πήγα και τόσο καλά, σε τι απέτυχα, και κυρίως τι μπορώ να μάθω από αυτά;»

Εδώ το πράγμα αρχίζει να δυσκολεύει: χρειάζεται πραγματικά με το «χέρι στην καρδιά» να έχουμε το θάρρος να αποδεχτούμε πού δεν τα καταφέραμε φέτος! Ας μην αφήσουμε το «κανείς δεν είναι τέλειος» μόνο στη θεωρία και ας κοιτάξουμε τον εαυτό μας κατάματα, και ας αποδεχτούμε πως ούτε και εμείς είμαστε τέλειοι/ες! Και τότε, μέσα από τα λάθη και τις αποτυχίες μας θα δούμε πολύ πιο καθαρά τι ήταν αυτό που κάναμε και δεν χρειαζόταν να το είχαμε κάνει και τι ήταν αυτό που δεν κάναμε και θα χρειαζόταν να το είχαμε κάνει! Είναι πραγματικά πολύτιμα τα λάθη, συχνά πολυτιμότερα από τις επιτυχίες γιατί είναι ιδιαίτερα διδακτικά, αρκεί να το δούμε έτσι, μακριά από τις ενοχές που ζητάνε τιμωρία, και αγκαλιάζοντας τον δυνατό εσωτερικό εαυτό μας που διψά για νέες εμπειρίες και μάθηση! Έτσι λοιπόν η «δύσκολη» ερώτηση είναι εκείνη που μας δίνει τη γνώση, κι ακόμα την εμπειρία, και-γιατί όχι;-τη σοφία που έρχεται μαζί.

3. Η «συγκλονιστική» ερώτηση: «Από ποια περιττά θα μπορούσα να απαλλαχθώ ώστε να ξεκινήσω το 2017 με νέα άνεση, ελευθερία και φρεσκάδα;»

Με τα χρόνια ανακαλύπτω πως το να αφήσω πίσω τα παλιά είναι ένα από τα δύσκολα έως και οδυνηρά βήματα που καλούμαι να κάνω. Πιστεύω πως όλοι μας, όταν χρειάζεται να αποχωριστούμε κάτι-ακόμα και κάτι προφανώς περιττό, όπως ένα ρούχο που έχουμε χρόνια να το φορέσουμε, ή ένα αντικείμενο στο σπίτι μας που έχουμε χρόνια να το χρησιμοποιήσουμε-συχνά διστάζουμε. Οι διλημματικές σκέψεις που μας κατακλύζουν κάτι τέτοιες στιγμές είναι «Μήπως μου χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον;» «Μήπως το δώσω και μετά το μετανιώσω;» Και αφήνουμε γεμάτα τα ντουλάπια συχνά με άχρηστα αντικείμενα που απλά είναι εκεί και γεμίζουν το χώρο, ελπίζοντας ότι «κάποια στιγμή στο μέλλον» θα το κάνουμε αυτό το «πολυπόθητο ξεκαθάρισμα» που όλο αναβάλουμε!

Όμως αυτή η ερώτηση δεν αφορά μόνο στα αντικείμενα στα ντουλάπια μας, αλλά αφορά και στις πεποιθήσεις, στα πρέπει, στα πιστεύω, στα πρότυπα και σε κάποιες από τις συμπεριφορές που συνηθίζαμε να έχουμε, να διατηρούμε και να μεταφέρουμε από τη μία χρονιά στην άλλη, ακόμα κι αν δεν ισχύουν ή δεν μας εξυπηρετούν πια! Και ποιες μπορεί να είναι αυτές; Εδώ θα σας πάω κάπου αλλού: έχετε νιώσει ποτέ ότι θα θέλατε να «πιάσετε» ένα στόχο σας και δεν το καταφέρνετε γιατί πάντα κάτι που σας εμποδίζει και το αναβάλετε; Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε απαντήσει καταφατικά (και εγώ μαζί σας και μάλιστα πολλάκις!).

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν κάποιες συνήθειες, πεποιθήσεις, βιώματα ή πιστεύω που σας εμποδίζουν να πετύχετε αυτούς τους «άπιαστους» στόχους, και μόνο αν απαλλαχθείτε από αυτές θα καταφέρετε να προχωρήσετε. Αυτό ακριβώς είναι που με κάνει να βαφτίζω αυτή την τρίτη ερώτηση «συγκλονιστική», γιατί εδώ καλούμαστε να απαλλαχθούμε από χρόνιες πεποιθήσεις και συχνά ακλόνητες θέσεις/πιστεύω που-πολύ απλά-δεν μας εξυπηρετούν πλέον στο σήμερα, στο τώρα. Και είναι αυτές που εμποδίζουν την φαντασία μας να καλπάσει ελεύθερα και να οραματιστεί αυτά που επιθυμούμε χρόνια αλλά δεν έχουμε πετύχει ακόμα, γιατί δεν τολμήσαμε καν να τα φανταστούμε! Γι' αυτό, η «συγκλονιστική» ερώτηση είναι εκείνη που μας δίνει το τρίτο απαραίτητο «συστατικό» για την ζωή που ονειρευόμαστε: την ελεύθερη φαντασία μας, την τόλμη στο δικαίωμα να έχουμε όλα όσα λαχταράμε!

Προτείνω λοιπόν σε αυτόν τον απολογισμό του 2016, όσοι τον κάνετε, να δώσετε στον εαυτό σας με αγάπη τον χρόνο γι' αυτές τις τρεις ερωτήσεις που θα σας προσφέρουν τα τρία «συστατικά» για την πραγμάτωση των δικών σας ονείρων μέσα στο 2017: τόλμη στο όραμα, δύναμη στην καρδιά, γνώση στο νου.

Πάμε για το 2017 με λιγότερα «βαρίδια», περισσότερη φρεσκάδα, και δύναμη μέσα στη νέα χρονιά να πραγματώσουμε στόχους που θέλαμε χρόνια! Εξ άλλου, η καλύτερη ευκαιρία είναι...τώρα! Καλή Χρονιά σε όλους!