Πιστή στην εφαρμογή του μνημονίου μέχρι να υλοποιηθεί και η τελευταία δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, παραμένει η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα, μεταξύ άλλων, που μετέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα, ήταν ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει η τρόικα από τις απαιτήσεις της μετά την Προεδρική εκλογή.
Η γραμμή που ακολουθούν οι δανειστές είναι σαφής, καθώς έχουν ξεκαθαρίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ξεκινήσουν ακριβώς από το σημείο που σταμάτησαν.
Τόσο στις κατ ιδίαν συζητήσεις, όσο και στις δηλώσεις του στον Τύπο, ο κ. Μοσκοβισί ήταν σαφής σχετικά με τις “υποχρεώσεις” που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά για να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου αποφασίστηκε από την Κομισιόν για να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση εν όψει της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, με τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μοσκοβισί κατά τη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα, κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στις αποφάσεις του Eurogroup και τις απαιτήσεις της τρόικας, ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ελληνική πλευρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, αλλά και στις δηλώσεις που έκανε σε διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, επανέλαβε αρκετές φορές την ανάγκη να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συναποφασιστεί.
Παράλληλα, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και περισσότερες “μεταρρυθμίσεις” στην αγορά εργασίας.
Όπως έχει γίνει γνωστό πέρα των αλλαγών στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, που συζητούνται εδώ και καιρό μεταξύ των δύο πλευρών, η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να γίνουν “διορθώσεις” και στη ρύθμιση των 100δόσεων, ώστε:
- η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων να οριστεί νωρίτερα από τις 31 Μαρτίου που προβλέπει ο νόμος
- να οριστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση
- και να εισαχθούν κίνητρα για την παραμονή ή την επιλογή στην παλαιότερη
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα ο κ. Μοσκοβισι επανέλαβε στην ελληνική κυβέρνηση την πάγια θέση των δανειστών ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, στη συνέχεια να τελειώσει η δίμηνη παράταση του υφιστάμενου μνημονίου και μετά να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης ώστε να ενεργοποιηθεί.
Βέβαια, παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η στάση της Κομισιόν στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αλλαγής κυβέρνησης, καθώς ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά λέγοντας μόνο ότι “συζητάμε με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά έχουμε και τις προτιμήσεις μας, που είναι η ακεραιότητα της Ευρωζώνης, οι πολιτικές μεταρρύθμισης και η εμπιστοσύνη μεταξύ Ευρώπης και κρατών-μελών και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, έτσι θα πράξουμε και στο μέλλον” προσθέτοντας ωστόσο, ότι απεχθάνεται τα plan b.