Στην Αμερική έχουν την Disneyland. Εμείς, στην Ελλάδα, από του χρόνου, θα έχουμε την Orangeland

Η Λακωνία είναι η επικράτεια των εσπεριδοειδών, και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο φυσικό πάρκο πορτοκαλιού -εξ ου και το Orange Festival 2017 που από πέρυσι διοργανώνεται στην περιοχή και φέτος θα διαρκέσει τρεις ολόκληρους μήνες σε απρόσμενους χώρους: από κάστρα μέχρι κατασκηνώσεις και από κολυμβητήρια μέχρι παραλίες. Το λογότυπο του φεστιβάλ με το πορτοκάλι έχει πλέον γίνει σήμα κατατεθέν της περιοχής.
|
Open Image Modal
archive

Η Orangeland, θα αποτελέσει το πρώτο θεματικό/εκπαιδευτικό πάρκο στην Ελλάδα, και θα στηθεί σε μια μεγάλη έκταση λίγο έξω από την Σπάρτη με επίκεντρο το Orange Factory, που είναι το εργοστάσιο παραγωγής φυσικού χυμού πορτοκαλιού (και λεμονιού) της Biofresh AE. Η εταιρεία εξάγει τον χυμό της σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου, γι' αυτό μην απορείτε που δεν βλέπετε τα προϊόντα της στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ.

Η Λακωνία είναι η επικράτεια των εσπεριδοειδών, και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο φυσικό πάρκο πορτοκαλιού -εξ ου και το Orange Festival 2017 που από πέρυσι διοργανώνεται στην περιοχή και φέτος θα διαρκέσει τρεις ολόκληρους μήνες σε απρόσμενους χώρους: από κάστρα μέχρι κατασκηνώσεις και από κολυμβητήρια μέχρι παραλίες. Το λογότυπο του φεστιβάλ με το πορτοκάλι έχει πλέον γίνει σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Open Image Modal

Στην πραγματικότητα το Orange Festival (Δήμος Σπάρτης, Δήμος Ευρώτα, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Δήμος Μονεμβασίας) αποτελεί προπομπό του φιλόδοξου πρότζεκτ της Orangeland η οποία, όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα είναι έτοιμη το ερχόμενο καλοκαίρι. Στόχος, να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά για τον εύγεστο και θρεπτικό αυτόν καρπό, το πορτοκάλι, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και μια υγιεινής συνήθειας. Αλλά ταυτόχρονα να τονώσει και την οικονομία της Λακωνίας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενθάρρυνση της αγροτικής παραγωγής εσπεριδοειδών.

Η Orangeland, όραμα του δραστήριου και ανήσυχου προέδρου της Biofresh Χρήστου Παπαδημητρακόπουλου, θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να συμμετέχουν, μέσα από εργαστήρια και άλλες βιωματικές δράσεις, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής: από τη φύτευση μιας πορτοκαλιάς, μέχρι τη χυμοποίηση του πορτοκαλιού και του λεμονιού στο Οrange Factory. Παράλληλα θα μπορούν να επισκέπτονται τον ζωολογικό κήπο, τα μποστάνια, τη μονάδα ανακύκλωσης, το ανοιχτό θέατρο, το Συνεδριακό Κέντρο αλλά και την τεχνητή λίμνη, που όπως διαπιστώσαμε στην ξενάγηση που μας έκανε ο Γιάννης Παυλάκος (ο πρώτος υπάλληλος της Orangeland και συντονιστής του Orange Festival), έχει ήδη μετατραπεί σε υγροβιότοπο με τα όλα του: με νούφαρα, βατραχάκια, χελωνάκια, μεταναστευτικά πουλιά ακόμα και χέλια!

Το πάρκο θα λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα όπου διάφοροι φορείς και ΜΚΟ θα μπορούν να αναπτύσσουν τις δράσεις τους, ενώ θα γίνονται και διάφορες συνέργειες: για παράδειγμα, ο επισκέπτης θα μπορεί να επισκέπτεται λιοτρίβια ώστε να κατανοήσει πώς ακριβώς παράγεται το λάδι. Στις διάφορες υποδομές του (ανοιχτοί και κλειστοί χώροι) θα φιλοξενούνται πολιτιστικές, αθλητικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, ενώ ήδη εγκαινιάστηκε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, έναν πολύτιμο θεσμό στην Πελοπόννησο (με έδρα τον Πύργο) που πραγματοποιεί ήδη από φέτος προβολές κινηματογραφικών ταινιών στο πλαίσιο του Orange Festival.

Φυσικά, όπως μας είπε ο κ. Παπαδημητρακόπουλος, γιος του επιχειρηματία που το 1962 άνοιξε την Σπάρτη Ελλάς, το πρώτο εργοστάσιο χυμοποίησης στην Ελλάδα, «αν δεν ανταποκριθεί η τοπική κοινωνία δεν γίνεται τίποτε». Διότι ενώ μιλά για ένα «δονκιχωτικό σχέδιο», γνωρίζει πολύ καλά πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει αν οι ντόπιοι δεν αγκαλιάσουν το πρότζεκτ, το οποίο, πρέπει να σημειώσουμε, γίνεται εξ ολοκλήρου με ιδιωτικούς πόρους. «Δεν θέλησα να ζητήσω καμία επιχορήγηση», μας είπε. Στο παρελθόν άλλωστε «έχω υποστεί διάφορες ταλαιπωρίες από τους κρατικούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς».

Μόνο το εργοστάσιο κόστισε 11.5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για να ολοκληρωθεί το θεματικό πάρκο χρειάζεται ένα εκατομμύριο ακόμα. Η εταιρεία διαθέτει άλλα δύο εργοστάσια σε Αίγυπτο και Ολλανδία.

Γευόμαστε τους υπέροχους φρέσκους χυμούς της εύφορης Λακωνικής γης. Το καλοκαίρι είναι εποχή του πορτοκαλιού βαλέντσια, ενώ το χειμώνα τη σκυτάλη παίρνει το μέρλιν.

«Θέλουμε να ρίξουμε τον σπόρο, και να αφήσουμε το πράγμα να ωριμάσει. Το πορτοκάλι είναι ένας πλανήτης!», υπογράμμισε ο κ.Παπαδημητρακόπουλος. «Η πορτοκαλιά είναι το μόνο δένδρο που δίπλα της μπορείς να φυτέψεις ό,τι θέλεις. Αντίθετα η ελιά τα «καίει».

Αλήθεια, πώς είναι τα πράγματα για τους πορτοκαλοπαραγωγούς στην Λακωνία; «Ζορίζονται. Το εισόδημά τους είναι μικρο, άρα αναζητούν συμπληρωματικά έσοδα: λάδι, κρασί, ελιά, σαπούνια, ενοικιαζόμενα...»

Η Orangeland φιλοδοξεί να τονώσει την παραγωγή εσπεριδοειδών. «Θέλουμε να κάνουμε τους αγρότες περήφανους γι' αυτό που κάνουν, να αναπτύξουμε την πρωτογενή παραγωγή και να ενθαρρύνουμε μοντέρνες λύσεις καλλιέργειας και άλλες ποικιλίες. Θα θέλαμε ας πούμε στην Orangeland να υπαρχει ένα stand της Διεύθυνσης Γεωργίας που θα λειτουργεί συμβουλευτικά». Ταυτόχρονα στόχος τους είναι να προσελκύσουν επισκέπτες στην περιοχή όλο το χρόνο. Και βέβαια να διαπαιδαγωγήσουν τους πιτσιρικάδες: «Ξυπνάω το πρωί; Θα πιω ένα πορτοκάλι». Φυσικό χυμό εννοείται, κι όχι συμπύκνωμα...

Οι δράσεις του θεματικού πάρκου θα περιλαμβάνουν και γευσιγνωσία με βάση το πορτοκάλι -ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι Μανιάτες συνηθίζουν να τρώνε το πορτοκάλι με λάδι και αλάτι... Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, πόσο εύκολα μπορείς να προσελκύσεις τα παιδιά μέσα από ένα λχ. εργαστήρι ζαχαροπλαστικής που θα εστιάζει στο πορτοκάλι (βλέπε πορτοκαλόπιτα, σοκολάτα με γεύση πορτοκαλιού, ζελέ πορτοκαλιού και λοιπά λαχταριστά εδέσματα) ή σχετικούς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας.

Η ελληνική Orangeland θα αποκτήσει και αδερφάκι στη φημισμένη για τα πορτοκάλια της Φλόριντα (σε έναν χώρο 4000 τμ). Οι Αμερικάνοι ξετρελάθηκαν με την ιδέα.

Γενική διευθύντρια της εταιρείας «Λακωνικοί Κήπο» (του ίδιου ομίλου), με 147 μετόχους παραγωγούς, είναι η Πασχαλιά Λυκουσά, ιδιοκτήτρια του υπέροχου μικρού ξενοδοχείου «Θυρίδες» πάνω στην παραλία του Μαυροβουνίου που φιλοξένησε τους δημοσιογράφους. Όπως μας είπε, ρόλος των Λακωνικών Κήπων είναι και να ενημερώνουν τους παραγωγούς για εξελιγμένες μορφές ανάπτυξης της καλλιέργειας -ακόμα πιο προηγμένες και από τις βιολογικές καλλιέργειες. Επίσης, μας πληροφόρησε πως σχεδιάζεται και μια τρίτη Orangeland, στην Ισπανία αυτή, αλλά η πρώτη από τις τρεις που θα λειτουργήσει θα είναι η ελληνική: θα απλωθεί σε 47 στρέμματα και ο επισκέπτης θα μπορεί να συμμετέχει μέχρι και στην διαδικασία της παστερίωσης του χυμού.

Στη Λακωνία, μας επεσήμανε ο Νίκος Χατζηεμμανουήλ, στενός συνεργάτης του προέδρου και εκπρόσωπος του στο εξωτερικό, το 90% της αγροτικής παραγωγής είναι η ελιά, το λάδι και το πορτοκάλι. Αν και πρέπει να πούμε πως για ένα διάστημα, με αποκορύφωμα το 2000, η πορτοκαλιά είχε εξοβελιστεί από την ελιά, και δη την ελιά καλαμών (λόγω της υψηλής της τιμής και της ζήτησής της). Κρίμα και άδικο για το τιμημένο ελληνικό πορτοκάλι, με το οποίο «ανδρώθηκαν» πολλές γενιές Ελλήνων... Αλλά να που τώρα έρχεται να πάρει το αίμα του (η μάλλον τον χυμό του!) πίσω.