Οι λόγοι που αγαπάμε το παράξενο σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου

Οι λόγοι που αγαπάμε το παράξενο σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου
Open Image Modal
Yorgos Lanthimos, a Greek director of the Oscar-nominated foreign language film
ASSOCIATED PRESS

Δεν είναι εύκολο να κάνεις το σινεφίλ κοινό παγκοσμίως να λατρέψει την ιδιαίτερη ματιά σου πάνω στον κόσμο. Ο Γιώργος Λάνθιμος όμως μας έδωσε παραπάνω από ένα λόγο.

Το όνομα του Γιώργου Λάνθιμου ακούστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα γύρω στα μέσα του '90. Ο λόγος; Η αρκετά πρωτοποριακή και ξεχωριστή δουλειά του στα βίντεοκλιπ διάσημων Ελλήνων τραγουδιστών, όπως ο Σάκης Ρουβάς και η Δέσποινα Βανδή, αλλά και στη σκηνοθεσία πολλών γνωστών διαφημίσεων. Την ίδια περίοδο, ο Λάνθιμος συμμετείχε στη δημιουργική ομάδα που σχεδίασε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων και παράλληλα ολοκλήρωνε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Κινέττα» (2005). Fast Forward σχεδόν μια δεκαετία μετά, ο Γιώργος Λάνθιμος είναι, αντικειμενικά, ο σημαντικότερος Έλληνας σκηνοθέτης της γενιάς μας.

Επειδή, πολύ απλά κριτικοί και κοινό παγκοσμίως τον αποθεώνουν, ο «Αστακός», η πρώτη του ξενόγλωσση ταινία, σαρώνει στα βραβεία διεθνώς και το Hollywood του έχει ανοίξει πλέον διάπλατα τις πύλες του. Επίσης, χάρη σε αυτόν ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος έχει μπει για τα καλά στις συζητήσεις διάσημων, σημαντικών και με επιρροή ανθρώπων στους κύκλους της ξένης showbiz.

Η πορεία του Λάνθιμου προς την επιτυχία, τη διασημότητα και τη διεθνή φήμη, ξεκίνησε με τον «Κυνόδοντα», τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του μετά την «Κινέττα», η οποία κυκλοφόρησε το 2009. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, ο «Κυνόδοντας» κερδίζει το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών, βάζοντας το όνομα του Λάνθιμου στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. «Ευφυής, πνευματώδης δημιουργία, μια αυθεντική πρωτοτυπία – και μία από τις πιο σκοτεινές, άβολες και παράξενες ταινίες της χρονιάς!», έγραψαν τότε οι Times, αναφερόμενοι στην ιδιότυπη αιχμαλωσία των παιδιών από τους γονείς τους, αποτυπωμένη με ένα σουρεαλιστικό, νοσηρό χιούμορ σε συνδυασμό με το κλειστοφοβικό κλίμα της ταινίας.

Η ταινία έφτασε μέχρι τα Όσκαρ και έγινε ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο Λάνθιμος έγινε διάσημος στην Ελλάδα, και μετέπειτα στο εξωτερικό: ήταν η αφορμή για ένα νέο κινηματογραφικό είδος στη χώρα μας, τη στιγμή ακριβώς που το είχαμε ανάγκη ώστε να οδηγηθεί η τέχνη του σινεμά στο επόμενο επίπεδο. Το είδος αυτό ήταν το weird wave και ο Λάνθιμος έγινε ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του. Ακολούθησαν οι “Άλπεις” το 2011, που έφεραν μερικές ακόμα προσθήκες στη συλλογή βραβείων του Έλληνα σκηνοθέτη. «Ευελπιστώ να φτάσω στη συγκίνηση με τις ταινίες μου», λέει ο Λάνθιμος σε συνέντευξή του εκείνη την περίοδο. «Επιδιώκω ο θεατής να μπορέσει να ξεχάσει ότι το φιλμ είναι κατασκευασμένο, το μυαλό του να χάσει την πραγματικότητα και να παρασυρθεί».

Open Image Modal

Και φτάνουμε στο σήμερο, στον απόλυτο λόγο και ξεκάθαρο επιχείρημα της επιτυχίας και της φήμης του Λάνθιμου. Η ταινία ο«Αστακός», μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης και ο λόγος που το Hollywood μαθαίνει να προφέρει το όνομα του σκηνοθέτη. Οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές της ταινίας, Κόλιν Φάρελ και Ρέιτσελ Βάις, δηλώνουν φαν του Λάνθιμου και εκθειάζουν το ταλέντο του. «Το κύριο “θέλγητρο” για εμένα ήταν ο Γιώργος ως σκηνοθέτης. Ο “Κυνόδοντας” είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που έχω δει. Ήθελα να μπω στο κινηματογραφικό σύμπαν του Γιώργου και να γίνω μέρος της τρελής φαντασίας του», λέει η Βάις, ενώ ο Φάρελ συμπληρώνει «Ο Γιώργος παίρνει πολύ σοβαρά αυτό που κάνει».

Open Image Modal

Ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν ένας επιτυχημένος σκηνοθέτης μουσικών βιντεοκλίπ και διαφημίσεων, μια δουλειά που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια άνετη ζωή αλλά και τη δυνατότητα να γυρίζει τις «παράξενες» ταινίες του για το, περιορισμένο, ελληνικό κοινό που θα ήθελε να τις δει. Αντ' αυτού αποφάσισε να τα ρισκάρει όλα, να αφήσει τη «στρωμένη» καριέρα που είχε χτίσει και να κυνηγήσει το όνειρό του, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως κινδύνευε να σπαταλήσει χρόνο, χρήμα και ελπίδες για το τίποτα. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Λάνθιμος κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει το σεβασμό του δύσκολου σινεφίλ κόσμου απέναντι στο όραμά του αλλά και να μυήσει το κοινό παγκοσμίως στο σύμπαν του. Και το έκανε για να μας διδάξει μέσα από τις ταινίες του τον πραγματικό μας εαυτό και όλα όσα κρύβουμε κάτω από την επιφάνεια. Και πλέον μπορεί να είναι σίγουρος πως τα κατάφερε.