Θεραπεία (Healing) μέσω της ανθρώπινης επαφής και της δύναμης των συναισθημάτων

Αποδεικνύεται τελικά και ερευνητικά κάτι που το γνωρίζαμε οι ψυχολόγοι εμπειρικά και κλινικά, ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι κάποιoς «νοιάζεται» για αυτόν, ακόμα και είναι άγνωστος, αλλά βέβαια ακόμα καλύτερα αν είναι γνωστός! Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών μας αποδεικνύουν ακόμα πιο εμπεριστατωμένα ότι η ανθρώπινη επαφή παίζει ουσιαστικό και θεραπευτικό ρόλο. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν και να επικοινωνήσουν πολλαπλά ξεχωριστά συναισθήματα μέσα από τη σωματική επαφή, το άγγιγμα, πολυ περισσότερο από τις εκφράσεις του προσώπου, τη φωνή ή άκομα και τις λέξεις.
|
Open Image Modal
Jupiterimages via Getty Images

Άραγε η Δύναμη της ανθρώπινης επαφής, το άγγιγμα, η ανθρώπινη φροντίδα, επικοινωνία, μπορεί να δώσει «Νόημα, Θέληση για Ζωή» σε ανθρώπους που την έχουν χάσει; Άραγε μπορεί να μειώσει τον σωματικό και ψυχολογικό πόνο και να «θεραπεύσει» ακόμα και σωματικές ψυχολογικές ασθένειες;

Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα που απασχολούν τα τελευταία χρόνια πολλούς επιστήμονες στο χώρο της Ψυχικής Σωματικής Υγείας, όπου προσπαθούν να δώσουν καίριες; επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά για την Θεραπευτική Δύναμη των Θετικών Συναισθημάτων, του Αγγίγματος και της Ανθρώπινης επαφής. Είναι άραγε αλήθεια ή υπερβολές;

Επιστημονικές Ψυχολογικές Ιατρικές Έρευνες που έχουνε γίνει τα τελευταία χρόνια σε διακριμένες Κλινικές και σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από αξιόλογους επιστήμονες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, έχουν αποδείξει ότι η ανθρώπινη επαφή και το άγγιγμα είναι απαραίτητα για την υγεία, ισορροπία, βελτίωση, ακόμα και ίαση των ανθρώπων που υπέφεραν σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα!

Ο Dr. JimCoan του Πανεπιστημίου της Virginia, διακεκριμένος Νευροχειρούργος, έκανε μια εκτεταμένη έρευνα στο χώρο της ψυχικής σωματικής υγείας, προσπαθώντας να απαντήσει το «καυτό» ερώτημα:

«Kατά πόσο σε ποιο βαθμό η Ανθρώπινη Επαφή το Άγγιγμα (Human Contact Human Touch) μπορούν να μειώσουν τον σωματικό χρόνιο πόνο (Chronic Pain Relief) και να αντιμετωπίσουν θεραπευτικά τις χρόνιες σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες;»

Open Image Modal

Ο Dr. Coan έκανε έρευνα σε ομάδες γυναικών με «Σύνδρομο Χρόνιου Πόνου», (Chronic Pain Syndrome), σε συνδυασμό με συμπτώματα υψηλής πίεσης, ημικρανιών και άσθματος.

Διεξήγαγε την έρευνα σε δύο ομάδες γυναικών. Η πρώτη ομάδα ελάμβανε μόνο την συνήθη ιατροφαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη, χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή ή άγγιγμα. Η δεύτερη ομάδα ελάμβανε την ίδια φαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη, αλλά με συνεχή ανθρώπινη επαφή, φροντίδα και άγγιγμα.

Ο Dr.Coan απέδειξε μετά από μήνες εντατικών ερευνών ότι η δεύτερη ομάδα είχε μέχρι και δύο φορέςπιο γρήγορη Ανάρρωση και μερικές φορές Ίαση από τα συμπτώματα τις ίδιες τις ασθένειες σε σχέση με την πρώτη ομάδα.

Ο Dr. JimCoan συνέχισε την έρευνα και απέδειξε σε συνεργασία και με τον Dr. MatthewHertenstein του De Pauw University της Indiana, ότι μέσω της Ανθρώπινης Επαφής Επικοινωνίας το άτομο μπορεί να βοηθηθεί σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο και να μεταβεί από μια αρνητική κατάσταση σωματικής ασθένειας ψυχολογικής κατάπτωσης κατάθλιψης, σε μια πιο θετική κατάσταση Σωματικής Ίασης και Ψυχολογικής Αισιοδοξίας και Θέλησης για Συνέχιση της Ζωής. Μάλιστα η έρευνα συμπληρώνει ότι τα αποτελέσματα είναι μεν καλύτερα, όταν η ανθρώπινη επαφή προέρχεται από συγγενικό ή φιλικό άτομο, αλλά ότι ακόμα και εάν ο ασθενής φροντιστεί από έναν άγνωστο άτομο, με ειλικρινή αισθήματα ενδιαφέροντος, υπάρχουν σημαντικά σημάδια σταδιακής Βελτίωσης στην Υγεία του και Ψυχολογία του.

Αποδεικνύεται τελικά και ερευνητικά κάτι που το γνωρίζαμε οι ψυχολόγοι εμπειρικά και κλινικά, ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι κάποιoς «νοιάζεται» για αυτόν, ακόμα και είναι άγνωστος, αλλά βέβαια ακόμα καλύτερα αν είναι γνωστός!

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών μας αποδεικνύουν ακόμα πιο εμπεριστατωμένα ότι η Ανθρώπινη Επαφή παίζει ουσιαστικό και θεραπευτικό ρόλο. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν και να επικοινωνήσουν πολλαπλά ξεχωριστά συναισθήματα μέσα από τη Σωματική Επαφή το Άγγιγμα, πολυ περισσότερο από τις εκφράσεις του προσώπου, τη φωνή ή άκομα και τις λέξεις.

Αυτή η παρατήρηση έχει κυρίως διαπιστωθεί από τις τελευταίες έρευνες σε ανθρώπους που βρισκόντουσαν σε χρόνια κωματώδη κατάσταση και τελικά επανήλθαν και σταδιακά ανάρρωσαν. Οι ασθενείς αυτοί επιβεβαίωσαν ότι μέσω της ανθρώπινης σωματικής επαφής αισθάνθηκαν τα συναισθήματα της Αγάπης, της Ευγνωμοσύνη και της Φροντίδας, όταν κάποιας ενδιαφερόταν και απασχολείτο μαζί τους. Παρόλο που εξωτερικά φαίνονταν σαν να μην αντιδρούν ή να αντιλαμβάνονται, το θετικό μήνυμα πέρναγε μέσα τους και «εκτιμούσαν» την επαφή και σωματικά και ψυχολογικά είχαν βελτίωση! Οι ασθενείς αυτοί, όπως απέδειξε η έρευνα, είχαν ιδιαίτερη βελτίωση και αποκτούσαν Θέληση να πολεμήσουν την ασθένεια τους και αποκτούσαν Επιθυμία να παραμείνουν στη ζωή!

Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και τα αποτελέσματα των ερευνών του Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστημών της Γλασκώβης σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών στο Πανεπιστήμιο Duke (Durham, North Carolina), που απέδειξαν ότι σε χρόνιους ασθενείς η Ανθρώπινη Επαφή και το Άγγιγμα βοήθησε στη μείωση της αρτηριακής πιέσεως και του ρυθμού της καρδιάς και στην ισορροπία στα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν stress και κατ' επέκταση σοβαρών ασθενειών.

Οι επιστήμονες αυτών των Πανεπιστημίων απέδειξαν ότι το Ανθρώπινο Άγγιγμα αυξάνει τα επίπεδα της μελατονίνης και της σεροτονίνης, των ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε ψυχολογικά καλά. Επίσης η Ανθρώπινη Επαφή και Επικοινωνία απέδειξαν ότι ενεργοποιεί το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα, αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ενεργοποιεί το ανοσολογικό σύστημα και βελτιώνει την ροή του αίματος.

Συμπληρωματικά, στο Παιδιατρικό Nοσοκομείο του Cincinnati των ΗΠΑ οι γιατροί και οι Επιστήμονες Ψυχικής Υγείας διεξήγαγαν αντίστοιχη έρευνα σε νεογνά και διαπίστωσαν ότι τα νεογνά σε θερμοκοιτίδα στα οποία η ανθρώπινη επαφή ήταν μέρος της θεραπείας, είχαν αύξηση του ρυθμού επούλωσης τραυμάτων, καλύτερη αντιμετώπιση στο πόνο και πιο γρήγορη και σταθερή σωματική ανάπτυξη.

Τέλος, σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford αποδείχθηκε ότι η ανθρώπινη επαφή και το άγγιγμα βοηθάνε θετικά στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως ο παιδικός διαβήτης, το άσθμα, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη και ο καρκίνος.

Πώς εξηγείται επιστημονικά γιατί το άγγιγμα θεραπεύει;

  1. Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι η Ανθρώπινη επαφή βοηθάει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κώμα να επαναφέρουν την Επικοινωνία τους με τον «έξω κόσμο» και ακόμα να αναρρώσουν.
  2. Επίσης έχει αποδειχθεί μετά από έρευνες ότι η «Αγκαλιά η επαφή» μειώνει την Αρτηριακή Πίεση.
  3. Προεμμηνορροϊκές γυναίκες που δεχόντουσαν «Αγκαλιά» είχανε μειωμένο καρδιακό ρυθμό και αυξημένη οκυτοκίνη, (University of North Carolina).
  4. Η οκυτοκίνη απελευθερώνεται στην διάρκεια της ανθρώπινης επαφής και βοηθάει στην Επούλωση Πληγών.
  5. Σημαντική και θετική είναι η αντίδραση του Εγκεφάλου και του Σώματος γενικότερα στην Ανθρώπινη Επαφή, ειδικά σε άτομα και ιδιαίτερα σε γυναίκες που αντιμετώπισαν σοβαρά ιατρικά προβλήματα όπως ο καρκίνος, σοβαρός τραυματισμούς και ακόμα κωματώδη κατάσταση.
  6. Ακόμα και οι βαριά ασθενείς ένιωσαν Ανακούφιση, «Ζεστασιά», Θεραπεία με την Ανθρώπινη Επαφή και είχαν σταδιακή και σταθερή Σωματική Ανάρρωση και Ψυχολογική Βελτίωση.

Συμπερασματικά μπορούμε να καταλήξουμε ότι πολλοί επιστήμονες συγκλίνουν στο καθοριστικό ρόλο της Ανθρώπινης Επαφής στη θεραπεία πολλαπλών διαφορετικών σοβαρών Ψυχοσωματικών Ασθενειών, στη Μείωση του Σωματικού Πόνου και στη Βελτίωση της Ποιότητας της ζωής και σε Σωματικό και Ψυχολογικό επίπεδο. Η Ανθρώπινη Επαφή σε χρόνιους πάσχοντες, ακόμα και η «σιωπηλή αλλά Ουσιαστική Επικοινωνία», καλλιεργεί τα μηνύματα της Ασφάλειας, Εμπιστοσύνης αλλά πάνω απο όλα τη διάθεση Επιστροφής στη Ζωή και στην Υγεία.