Οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το συναίσθημά τους, σύμφωνα με έρευνες, έχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία και καλύτερη σωματική υγεία, αφού βιώνουν λιγότερο στρες.
Η συναισθηματική ασφάλεια είναι σημαντική και βοηθά το άτομο να εκφράζει με υγιή τρόπο τα συναισθήματά του. Εάν κι εσείς έχετε καλή σχέση με τα συναισθήματά σας, τότε θα αναγνωρίσετε μερικά (αν όχι όλα) από τα παρακάτω σημάδια.
1. Αποδέχεστε τον αρνητισμό
Η ζωή είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Όταν αναγνωρίζουμε τα αρνητικά γεγονότα της ζωής, αλλά και είμαστε και ανοιχτοί σε αυτά, βοηθά να λύσουμε και να προσχωρήσουμε παρακάτω.
2. Κοιτάζετε την γενικότερη εικόνα και δεν κολλάτε σε λεπτομέρειες
Όταν κάποιος μπορεί να απομακρύνει τον εαυτό του από μία κατάσταση μπορεί να διαχειριστεί και καλύτερα τα συναισθήματα που προκύπτουν. Άλλωστε, το να αντιμετωπίζει κανείς μία δύσκολη κατάσταση με ψυχραιμία και έχοντας την απαραίτητη απόσταση, είναι πιο εύκολο να βρει μία καλή λύση.
3. Μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου
Εάν μπορείτε να βιώσετε μία σειρά από τα δικά σας συναισθήματα, θα μπορείτε να μπείτε και στη θέση κάποιου άλλου και να καταλάβετε τι περνάει. Η ενσυναίσθηση είναι δείγμα συναισθηματικής ωριμότητας.
4. Δεν φοβάστε να βάλετε τα κλάματα
Το να αποδέχεστε τα συναισθήματά σας, σημαίνει να αποδέχεστε τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά. Το κλάμα είναι η αντίδραση του σώματος σε έναν εξωτερικό πυροδοτητή (καλό ή κακό) και με το να το κρατάτε μέσα σας, θα έχει αρνητική επίδραση στη σωματική και ψυχική σας υγεία.
5. Ξέρετε πότε να δείχνετε συμπόνια στον εαυτό σας
Είναι καλό να γνωρίζει κανείς πότε πρέπει να φροντίσει τον εαυτό του προκειμένου να νιώσει καλύτερα.
6. Γνωρίζετε πως να κατευνάσετε τα πνεύματα
Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Εκείνοι που ξεκινούν τους καβγάδες μέχρι να αποδεχτεί ο άλλος ότι έχουν δίκιο και εκείνοι που νιώθουν σίγουροι για τις αποφάσεις τους και δεν τους ενδιαφέρει και τόσο τι έχουν να πουν οι άλλοι. Εάν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία σημαίνει ότι δεν σας ενδιαφέρει τόσο να πείσετε κανέναν ότι έχετε δίκιο και δεν θα «τραβήξει» έναν καβγά προκειμένου να το αποδείξετε.
7. Επικοινωνείτε τα συναισθήματά σας
Ένα μεγάλο μέρος της συναισθηματικής ασφάλειας είναι να μπορεί κανείς να εκφράζει τα συναισθήματά του και να μην ντρέπεται για όλα όσα βιώνει. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μιλήσετε στην δουλειά για κάτι που σας ενόχλησε ή να πείτε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ότι σας στεναχώρησε.
8. Είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για αυτά που νιώθετε
Έχετε θυμώσει; Έχετε ενοχές; Νιώθετε άσχημα για κάτι που κάνατε ή είπατε; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσποιηθείτε ότι δεν συμβαίνει και να το κρατήσετε μέσα σας. Παραδεχτείτε τα συναισθήματά σας, ακόμα κι αν αυτά σας κάνουν να νιώθετε άβολα.
9. Ζητάτε συγγνώμη
Γνωρίζετε ότι όταν κάνετε κάτι λάθος πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη. Μία «συγγνώμη» δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά κάποιος που δεν φοβάται να παραδεχτεί ότι έχει κάνει λάθος, μπορεί να απολογηθεί χωρίς δεύτερη σκέψη.
10. Γνωρίζετε πότε ήρθε η στιγμή για να ζητήσετε βοήθεια
Το να προσπαθεί κανείς να τα κάνει όλα μόνος του και να αποφεύγει να ζητάει βοήθεια είναι πηγή άγχους και στρες. Οι άνθρωποι που έχουν καλή σχέση με τα συναισθήματά τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι μερικές φορές χρειάζεται η βοήθεια ενός ειδικού ή να μιλήσουν με κάποιον για αυτό που τους απασχολεί.
Αυτό το άρθρο βασίστηκε στο 10 Signs You're In Touch With Your Emotions που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.