Τα όσπρια είναι μια πανάρχαιη τροφή, ένα σύνολο καρπών, που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη μιας και πλήθος ερευνών πιστοποιούν όλο και τακτικότερα την ιδιαίτερα υψηλή διατροφική τους αξία. Η Εύη Κρεμμύδα, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, μιλά για τα οφέλη που έχουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια και τα υπόλοιπα όσπρια.
Διατροφική αξία
Τα όσπρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α.
Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού. Το φυλλικό οξύ, με τη σειρά του, είναι απαραίτητο τόσο στην πρωτεϊνοσύνθεση όσο και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα των οσπρίων σε σίδηρο μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά αν προσθέσουμε βιταμίνη C σε αυτά, αυξάνοντας έτσι τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου και διευκολύνοντας την απορρόφησή του.
Όμως η ιδιότητα που τους έχει προσδώσει τον τίτλο «κρέας των φτωχών» είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτική πρωτεΐνη σε βαθμό που να συναγωνίζεται επάξια αυτή του κρέατος, χωρίς να μας προσδίδουν παράλληλα το κορεσμένο λίπος του τελευταίου και με ένα κόστος ασύγκριτα χαμηλότερο. Και αυτή η ίδια ιδιότητα είναι που καθιστά τα όσπρια την κορυφαία επιλογή όσων στερούνται το κρέας από τη διατροφή τους, όπως των χορτοφάγων αλλά και όσων νηστεύουν συγκεκριμένες ημέρες το χρόνο. Προσοχή πρέπει να δοθεί σε αυτό το σημείο, αφού η πρωτεΐνη του κρέατος περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκή ποσότητα και σε αναλογία αντίστοιχη με αυτή των πρωτεϊνών του ανθρώπινου σώματος, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει αντίστοιχα με την πρωτεΐνη των οσπρίων. Γι’ αυτό καλό θα είναι τα όσπρια να συνδυάζονται με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή γαλακτοκομικά ώστε το ένα αμινοξύ να συμπληρώνει την έλλειψη του άλλου, μετατρέποντας τις φυτικές πρωτεΐνες σε πλήρεις, αντίστοιχες με αυτές του κρέατος.
Τα οφέλη από την κατανάλωση των οσπρίων δεν σταματούν εδώ, καθώς διαθέτουν ακόμη μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τι συνεπάγεται αυτό; Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, ρυθμίζουν την όρεξη και μας κάνουν να νιώθουμε «χορτάτοι», προστατεύοντάς μας παράλληλα από ατυχή τσιμπολογήματα. Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη ή/και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τέλος, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και στην ομαλή ρύθμιση των μεταγευματικών επιπέδων του σακχάρου. Όλα αυτά με τη σειρά τους αποτελούν θεμέλιο λίθο για την επίτευξη ή/και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Εάν έχετε στο μυαλό σας τα όσπρια σαν ένα κατεξοχήν χειμερινό και νηστίσιμο φαγητό που τρώγεται ως σούπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα, καιρός να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει ώστε να αρχίσετε να τα καταναλώνετε όλο το χρόνο. Μία κρύα σαλάτα με φακές ή μαυρομάτικα φασόλια και λαχανικά εποχής για το καλοκαίρι και γίγαντες στο φούρνο με ελαιόλαδο,ντομάτα και μυρωδικά είναι παντός καιρού!