Ψάχνετε το τέλειο μονόπετρο; 7 βήματα και 7 συμβουλές για να κάνετε την καλύτερη αγορά

Ψάχνετε το τέλειο μονόπετρο; 7 βήματα και 7 συμβουλές για να κάνετε την καλύτερη αγορά
|
Open Image Modal
Tetra Images - Jamie Grill via Getty Images

Για να είναι επιτυχημένη μία πρόταση γάμου, δεν χρειάζεται να γονατίσετε, δεν χρειάζεται να πετάξετε πυροτεχνήματα, ούτε να κανονίσετε να έρθει η Συμφωνική της Βιέννης για να παίξει μουσική. Χρειάζεται, όμως, να έχετε το σωστό δαχτυλίδι. Και όταν λέμε το σωστό, δεν εννοούμε το πιο ακριβό ή με την μεγαλύτερη πέτρα (αναγκαστικά), αλλά ένα κομψό δαχτυλίδι που αντιπροσωπεύει το γούστο της μέλλουσας νύφης και σκοπεύει να φοράει για πάντα.

Επειδή δεν έχουμε όλοι γνώση σχετικά με μονόπετρα, διαμάντια και καράτια, ζητήσαμε από την ειδική επί του θέματος, σχεδιάστρια κοσμημάτων και γεμολόγο, Αλεξία Γρυλλάκη, να μας πει τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς στην επιλογή του ιδανικού μονόπετρο, αλλά και ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

1. Επιλογή της πέτρας

Το διαμάντι είναι η πιο δημοφιλής πέτρα για μονόπετρο λόγω της σκληρότητάς του που το καθιστά την πιο ανθεκτική απέναντι στη φθορά του χρόνου και της καθημερινής χρήσης. Παρ΄όλ' αυτά, εάν επιμένετε σε κάτι διαφορετικό και σας αρέσουν τα έντονα χρώματα τα ζαφείρια, τα ρουμπίνια, το σπινέλιο, η ακουαμαρίνα και ο μοργανίτης είναι μια καλή εναλλακτική και οι επόμενες σε κατάταξη (σκληρότητας) πέτρες.

2. Επιλογή του σχήματος

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πέτρας ενός μονόπετρου είναι το σχήμα της και η σωστή επιλογή του πρέπει να γίνει με βάση την προτίμηση της μέλλουσας νύφης καθώς και το τι θα ταιριάζει καλύτερα στο χέρι της. Οι στρογγυλές και τετράγωνες πέτρες είναι οι πιο κολακευτικές για τα περισσότερα δάχτυλα. Αν τα δάχτυλα είναι κοντά και πλατιά επιλέξτε μακρόστενα σχήματα πετρών όπως το oval και το marquise. Εάν τα δάχτυλα είναι μακριά και λεπτά επιλέξτε πέτρες με πιο πλατιά σχήματα όπως cushion και princess-cut.

Open Image Modal

3. Επιλογή του κοψίματος

Τα δύο επικρατέστερα κοψίματα των πετρών είναι το brilliant-cut και το step-cut, τα οποία εφαρμόζονται στα περισσότερα σχήματα. Το brilliant-cut λόγω των τριγωνικών του πλευρών δημιουργεί περισσότερες αντανακλάσεις προσδίδοντας έτσι πιο έντονη λάμψη στην πέτρα και χρησιμοποιείται συνήθως στα round, oval και marquise. Το step-cut εφαρμόζεται συνήθως σε παραλληλόγραμμες ή τετράγωνες πέτρες όπως το emerald-cut και το baguette. Εναλλακτικά, υπάρχουν κάποια παλαιότερα κοψίματα όπως το rose-cut και το old-mine-cut που συνήθως εφαρμόζονται σε σχήματα round και cushion και προσδίδουν λιγότερη λάμψη καθιστώντας τα την καλύτερη επιλογή για κάποιους που θέλουν κάτι πιο διακριτικό.

4. Επιλογή της ποιότητας 4C, εάν καταλήξατε σε διαμάντι

Τα 4C αντιστοιχούν στα: Color, Cut, Clarity, Carat που ορίζουν την γενική ποιότητα ενός Διαμαντιού.

Color: Για το δαχτυλίδι των αρραβώνων τα πιο επιθυμητά Διαμάντια είναι τα άχρωμα, γνωστά και ως «λευκά»; βαθμολογούνται στη διεθνή κλίμακα D-Z με το D να αξίζει περισσότερο και να αντιπροσωπεύει την πλήρη απουσία χρώματος και όσο προχωράμε στην κατάταξη τα Διαμάντια εμφανίζουν κίτρινη ή καφέ απόχρωση.

Cut: Αποτελεί το σχήμα και το είδος κοπής του Διαμαντιού, το πιο ακριβό είναι το round brilliant-cut διότι είναι το κόψιμο στο οποίο αναδεικνύονται περισσότερο τα χαρακτηριστικά των Διαμαντιών και κυρίως η λάμψη τους.

Clarity: Είναι η καθαρότητα του Διαμαντιού σε σχέση με τα έγκλειστα υλικά ή τις ατέλειες που μπορεί να έχει, με τη χρήση μεγέθυνσης 10x; η κλίμακα βαθμολόγησης περιλαμβάνει 11 κατηγορίες ξεκινώντας από το F (Flawless) που δεν έχει καμία ατέλεια, καταλήγοντας στο I (Included 3) που έχει αρκετά στοιχεία στο εσωτερικό των πετρών τα είναι προφανή ακόμα και στο γυμνό μάτι.

Carat: Είναι μονάδα βάρους των πετρών και αντιστοιχεί σε 1/5 του γραμμαρίου.

5. Επιλογή του δεσίματος της πέτρας

Οι διαφορετικοί τρόποι δεσίματος της πέτρας επηρεάζουν τόσο το στιλ του δαχτυλιδιού όσο και την εμφάνιση της πέτρας. Τα δύο βασικά δεσίματα είναι το prong setting και το bezel setting. Το prong setting αποτελείται από μικρά καρφάκια που κρατάνε την πέτρα επιτρέποντας στο φως να περνάει στο εσωτερικό της δημιουργώντας αντανακλάσεις. Το bezel setting συνίσταται από περισσότερο μέταλλο, το οποίο «αγκαλιάζει» περιμετρικά την πέτρα και συνήθως καλύπτει και το κάτω μέρος της. Οπτικά το prong setting αναδεικνύει περισσότερο την πέτρα παρόλα αυτά το bezel setting θεωρείται πιο ασφαλές γιατί προστατεύει την πέτρα από χτυπήματα και φθορά.

6. Επιλογή του στιλ και άλλων πετρών

Ένα μονόπετρο παρότι δεν ακούγεται πολύ ενδιαφέρον σχεδιαστικά, μπορεί με μικρές ενδιαφέρουσες προσθήκες να γίνει πολύ ιδιαίτερο και να έχει ιδιαίτερο στιλ. Μια πρώτη λεπτομέρεια που αλλάζει την όψη του δαχτυλιδιού είναι το δέσιμο που προαναφέραμε. Ένα δεύτερο στοιχείο που προσδίδει ύφος είναι οι λεπτομέρειες του μετάλλου γύρω από την πέτρα και κατά μήκος της γάμπας του δαχτυλιδιού. Τα δαχτυλίδια της Edwardian εποχής είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα μονόπετρων με φίνα διακοσμητικά στοιχεία στο μέταλλο. Παρότι είναι λίγο αντιφατικό με την ονομασία τους, μερικά μονόπετρα αποτελούνται από περισσότερες από μία πέτρες. Μια ωραία εναλλακτική για τις γυναίκες που δεν θέλουν μεγάλη κεντρική πέτρα αλλά τους αρέσει ένα κάπως μεγαλύτερο δαχτυλίδι είναι η τοποθέτηση δυο συμπληρωματικών πετρών ανάμεσα από τις οποίες τοποθετείται η κεντρική πέτρα. Σχήματα που ενδείκνυνται για αυτή τη χρήση είναι: pear, tapered baguette και trillion.

7. Επιλογή του μετάλλου

Τα καταλληλότερα μέταλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα μονόπετρο είναι ο λευκός, ο κίτρινος και ο ροζ χρυσός 18 καρατίων, η πλατίνα και το παλλάδιο.

Μεταξύ των τριών επιλογών λευκού μετάλλου, η πλατίνα, γνωστή και ως λευκόχρυσος, είναι η πιο ανθεκτική με το πέρασμα το χρόνου γίνεται λίγο θαμπή και χρειάζεται γυάλισμα, ο λευκός χρυσός είναι πιο γυαλιστερός και με το πέρασμα του χρόνου χρειάζεται επιπλατίνωμα και το παλλάδιο μοιάζει οπτικά με την πλατίνα αλλά είναι πιο δύσκολο να επεξεργαστεί και σε τυχόν μελλοντικές επιδιορθώσεις μπορεί να δημιουργηθούν σημάδια πάνω στο μέταλλο.

Συμβουλές:

1. Δοκιμάστε διαφορετικά κοψίματα και δείτε τι ταιριάζει περισσότερο στα δάχτυλά σας.

2. Για τη σωστή αγορά της πέτρα συγκρίνετε τις per carat τιμές και όχι τις τελικές τιμές

3. Η per carat τιμή αλλάζει συνήθως ανά μισό καράτι επομένως είναι καλύτερο να επιλέγεται ένα μέγεθος λίγο μικρότερο από τι σημείο της αλλαγής αυτής.

4. Μην αγοράσετε πέτρα που δεν έχετε δει από κοντά γιατί οι φωτογραφίες δεν αντιστοιχούν πάντα στην πέτρα που θα επιλέξετε και ζητήστε test certificate από τον κοσμηματοπωλείο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα G.I.A certs είναι τα πιο έγκυρα.

5. Βρείτε το σωστό μέγεθος δαχτυλιδιού γιατί οι περαιτέρω μετατροπές στο δαχτυλίδι μπορεί να επηρεάσουν την ανθεκτικότητά του.

6. Εάν επιλέξετε αρκετά μεγάλη πέτρα ή έχετε διογκωμένους αρθρώσεις ζητήστε να προσθέσουν δυο μικρές σφαίρες στο κάτω μέρος του εσωτερικού του δαχτυλιδιού. Στην πρώτη περίπτωση βοηθάει την πέτρα να μην μετακινείται και στη δεύτερη επιτρέπει την εφαρμογή του δαχτυλιδιού χωρίς δυσκολία.

7. Εάν δεν είστε σε θέση να αγοράσετε μια μεγάλη πέτρα μπορείτε να κάνετε μια μικρή πέτρα να μοιάζει μεγαλύτερη περιβάλλοντάς την με πολλά μικρά διαμάντια