Μήπως η υπερανάλυση σας προκαλεί παράλυση;

Μήπως η υπερανάλυση σας προκαλεί παράλυση;
Open Image Modal
muharrem öner

Δυσκολεύεστε να διώξετε τις σκέψεις από το μυαλό σας με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι ο εγκέφαλός σας είναι έτοιμος να εκραγεί; Μία νέα έρευνα αναφέρει ότι εκτός από μεγαλύτερο στρες και άγχος, ένα υπερβολικά ενεργό μυαλό μπορεί να επηρεάσει και την ικανότητά σας να κάνετε ακόμα και απλές δουλειές.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να σκέφτονται πολλά και άχρηστα πράγματα ενώ προσπαθούν να μάθουν ακόμα και μία απλή δραστηριότητα δυσκολεύονταν στην κατάκτηση της γνώσης σε σχέση με εκείνους που ο εγκέφαλός τους εκτελούσε μόνο τις βασικές του λειτουργίες.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις συνδέσεις του εγκεφάλου εκπαιδεύοντας τους συμμετέχοντες στο να παίζουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή. Αφού τους έμαθαν πως παίζεται, οι συμμετέχοντες είχαν χρόνο να εξασκηθούν στο σπίτι τους. Μερικές εβδομάδες αργότερα, επέστρεψαν στο εργαστήριο για να δείξουν στους ερευνητές πόσο καλά είχαν μάθει να παίζουν το παιχνίδι.

Αν και μερικοί από τους συμμετέχοντες κατάφεραν αμέσως να το μάθουν, άλλοι βελτιώνονταν με πιο αργούς ρυθμούς. Προκειμένου να βρουν το λόγο που συνέβη αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν της μαγνητικές τομογραφίες των εγκεφάλων των συμμετεχόντων και εντόπισαν τα μέρη του εγκεφάλου τους που ήταν ενεργά όταν τους παρουσίασαν το παιχνίδι. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως εκείνοι που χρησιμοποιούσαν αχρείαστα μέρη του εγκεφάλου τους ενώ μάθαιναν το παιχνίδι δυσκολεύτηκαν να το κατανοήσουν και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό έγινε επειδή σκέφτονταν πάρα πολύ.

Όσοι δυσκολεύτηκαν στην εκμάθηση του παιχνιδιού είχαν «δύο γνωσιακά κέντρα ελέγχου» ενεργά σε σχέση με τους συμμετέχοντες που έμαθαν πιο γρήγορα.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι με ποιον τρόπο μπορούν οι άνθρωποι να διακόψουν τη λειτουργία αυτών των σημείων των εγκεφάλων όταν δεν τα χρειάζονται, αλλά είναι σίγουροι ότι περαιτέρω έρευνα θα ρίξει φως στο φαινόμενο και θα ωφελήσει όσους υπεραναλύουν.

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να “αποσυνδέουν” διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου τους ύστερα από δική μας απαίτηση», αναφέρει ο Danielle Bassett, βασικός ερευνητής της μελέτης.

Μέχρι τότε, όμως, οι επιστήμονες συστήνουν να χαλαρώσουμε και να προσπαθήσουμε να μην υπεραναλύουμε τα πάντα!