Οι πιο συχνές αντρικές σεξουαλικές διαταραχές και η αντιμετώπισή τους

Οι πιο συχνές αντρικές σεξουαλικές διαταραχές και η αντιμετώπισή τους
Open Image Modal
Shutterstock / Hugo Felix

Μπορεί η φράση «σεξουαλική διαταραχή» να θεωρείται ταμπού για πολλούς άντρες, αλλά οι διαταραχές τέτοιου τύπου αποτελούν συχνό φαινόμενο. Παρόλο που αποτελούν ευαίσθητο θέμα για πολλούς άντρες, πρόωρη εκσπερμάτιση και η στυτική δυσλειτουργία, με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και να χαρίσουν στον άνδρα τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και μία υγιή σεξουαλική ζωή. Η Αγγελική Τζάνου, Ψυχοθεραπέυτρια (Sex Therapy), αναλύει τις δύο πιο συχνές ανδρικές σεξουαλικές διαταραχές και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Στυτική δυσλειτουργία

Τι συμβαίνει και γιατί;

Ο άντρας δυσκολεύεται να αποκτήσει ή/και να διατηρήσει στύση, ικανή για διείσδυση για περισσότερο από 6 μήνες και για το 75-100% των σεξουαλικών του επαφών. Αυτή η δυσκολία συναντάται σε 1 στους 2 άντρες χωρίς ένα περιστατικό να σημαίνει αυτόματα και στυτική δυσλειτουργία. Στην περίπτωση αυτή οι λόγοι μπορούν να είναι τόσο ψυχολογικοί (στις νεαρές ηλικίες) όσο και οργανικοί (στις μεγαλύτερες ηλικίες).

Στους ψυχολογικούς παράγοντες εντοπίζουμε τους εξής:

Άγχος

Πρόκειται για τον νούμερο 1 εχθρό της στύσης. Η σεξουαλική εικόνα, η δουλειά, προβλήματα στην οικογένεια και χίλιοι άλλοι λόγοι μπορεί να κάνουν τον άντρα να πιέζεται και να ανησυχεί στην καθημερινότητά του. Αν παγιδευτεί στην προσπάθεια να αγνοήσει όσα τον απασχολούν και να πιεστεί να κάνει σεξ, η στύση του θα τον προδώσει καθώς δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί στην επαφή του με την σύντροφό του. Ξεκινώντας αγχωμένος είναι καταδικασμένη μία ακόμη σεξουαλική του απόπειρα που θα γίνει μία ακόμη αποτυχία που θα τον αγχώσει περισσότερο.

Κακή διάθεση

Έχοντας μειωμένη διάθεση για καθημερινές του δραστηριότητες, συμπεριλαμβάνοντας το σεξ, η στύση μπορεί να είναι δύσκολη ή και απούσα. Συχνά, ένα πρόβλημα στύσης είναι και ένα εμφανές σύμπτωμα μίας καταθλιπτικής περιόδου.

Προβληματική σχέση

Εντάσεις και καυγάδες με την σύντροφο, αλλάζουν και τις ισορροπίες στο ζευγάρι. Αν ο άντρας νιώθει μία κρίση στη σχέση, είναι φυσικό να μην μπορεί να έχει το σεξ ως προτεραιότητα αλλά να τον προβληματίζουν άλλα ζητήματα τα οποία αλλάζουν και την σεξουαλική εικόνα του ζευγαριού.

Λάθος πληροφορίες σχετικά με το σεξ

Εάν το πορνογραφικό υλικό και ο αυνανισμός είναι και οι πηγές πληροφόρησής γύρω από το σεξ, η εικόνα που έχει ένας άντρας για αυτό δεν είναι ρεαλιστική και προσπαθώντας να κάνει το σεξ να μοιάζει με τα πορνό βίντεο που έχει δει, σύντομα θα νιώσει «λίγος» και θα προσπαθεί να μοιάσει με έναν μη-πραγματικό εραστή.

Οι οργανικοί παράγοντες που προκαλούν πρόβλημα στην στύση, εμφανίζονται κυρίως μετά τα 50 και είναι: αγγειακές, νευρολογικές, ορμονικές παθήσεις, προβλήματα σπονδυλικής στήλης, φαρμακευτική αγωγή και κατάχρηση ουσιών.

Πως αντιμετωπίζεται;

Το sex therapy και η ψυχολογική υποστήριξη από τον ειδικό θα βοηθήσουν τόσο εκείνον όσο και την σύντροφό του καθώς πληροφορίες και τεχνικές θα διορθώσουν και θα ενισχύσουν την σεξουαλική τους δραστηριότητα. Αν υπάρχει οργανικό πρόβλημα, μετά από εξετάσεις, ο ουρολόγος-ανδρολόγος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία όπως φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Τι συμβαίνει και γιατί;

Πρόκειται για την αδυναμία του να κορυφώσει την στιγμή που επιθυμεί, καθώς κάτι του στερεί τον έλεγχο. Αγχώδη άτομα εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα κυρίως στις πρώτες σεξουαλικές επαφές, αφού ανησυχούν για το άγνωστο και θέλουν να είναι όσο πιο «σωστοί» και «καλοί» μπορούν. Αναλυτικότερα:

  • Υπάρχει απώλεια του ελέγχου στην εκσπερμάτιση, η οποία έρχεται περίπου 1 λεπτό μετά την διείσδυση, ορισμένες φορές και πριν, αν και υπάρχουν άντρες που υποστηρίζουν πως ο χρόνος μπορεί να είναι και 2-3 λεπτά, γι' αυτό δεν μπορούμε να είμαστε αυστηροί αναφορικά με την διάρκεια.
  • Η πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζεται για τουλάχιστον 6 μήνες και σε περισσότερες από τις μισές σεξουαλικές επαφές.
  • Το ζευγάρι παρουσιάζει άγχος, αγωνία, απογοήτευση και αποφυγή σεξουαλικής επαφής ή/και της συζήτησης του προβλήματος.

Οι αιτίες πίσω από την δυσλειτουργία αυτή συνήθως είναι ψυχολογικές, υπάρχουν όμως και οργανικοί λόγοι που την προκαλούν. Πιο συγκεκριμένα, στους ψυχολογικούς λόγους παρατηρούμε τους εξής.

Άγχος αναφορικά με την σεξουαλική επαφή και την ικανοποίηση της συντρόφου. Σημαντικό ρόλο παίζει και το καθημερινό άγχος που προκαλεί η δουλειά και άλλες πιεστικές για εκείνον καταστάσεις.

Ελλιπής αυτοπεποίθηση και κακή εικόνα εαυτού. Φράσεις όπως «δεν είμαι αρκετά καλός εραστής», «θα με παρατήσει για κάποιον άλλον» και «δεν είμαι σωστός άντρας» είναι δείγματα της ευάλωτης προσωπικότητάς του που θα τον ωθήσουν να υπερπροσπαθεί και να πείσει τον εαυτό του αλλά και την σύντροφό του για το αντίθετο, φέρνοντας ακόμη περισσότερο άγχος.

Άσχημες σεξουαλικές και ερωτικές εμπειρίες. Εάν η σεξουαλική του πορεία ως τώρα είχε αρκετά μελανά σημεία, αυξάνονται το άγχος και οι προσδοκίες του για την επόμενη φορά και στο μυαλό του σιγά σιγά χτίζεται η εικόνα του ως «αποτυχημένος και γρήγορος».

Όσο για την οργανική αιτία της πρόωρης εκσπερμάτισης, εκεί εντοπίζεται η στυτική δυσλειτουργία, παθήσεις του προστάτη (χρόνια προστατίτιδα) ή του θυροειδούς (υπερθυροειδισμός) ή/και κατάχρηση ουσιών.

Πως αντιμετωπίζεται;

Στις περιπτώσεις ψυχολογικών αιτιών, οι ειδικές τεχνικές του sex therapy θα βοηθήσουν τον άντρα να ξεπεράσει την σύντομη εκσπερμάτιση και η ψυχολογική υποστήριξη θα τον διευκολύνει με όσα δεν του επιτρέπουν να έχει τον έλεγχο. Στις περιπτώσεις οργανικού προβλήματος είναι απαραίτητο να εξεταστεί και να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Επιπλέον, η φαρμακευτική αγωγή αντικαταθλιπτικών χαπιών μπορεί να τον βοηθήσει επικουρικά να αυξήσει την διάρκεια του σεξ.

Καθώς το σεξ είναι και για τους δύο συντρόφους απόλαυση, έτσι πρέπει και να διατηρηθεί. Συνεπώς, μην επιτρέπετε σε μία δυσκολία να σας κρατά μακριά από αυτό και να το κάνει μία γκρίζα ζωή καθώς ο ειδικός θα βρει την λύση που σας ταιριάζει καλύτερα!