10 + 6 συνήθειες που μας κάνουν να ξοδεύουμε πιο πολλά χρήματα χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Οι ειδικοί μοιράζονται τις μικρές συνήθειες δαπανών που αθροίζονται.
|
Open Image Modal
Artem Varnitsin / EyeEm via Getty Images
Mindless purchases add up.

«Πώς και ξόδεψα τόσα πολλά;» είναι μια αρκετά κοινή αντίδραση στον μηνιαίο λογαριασμό της τραπεζιτικής κάρτας μας. Συνήθως ακολουθείται από την συνειδητοποίηση ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

Η περικοπή των δαπανών μπορεί να συνεπάγεται μεγάλες αλλαγές στη ζωή, όπως η μετακόμιση σε μια λιγότερο ακριβή γειτονιά ή η παράλειψη ετησίων ομαδικών διακοπών. Αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια επανεξέταση μικρότερων πραγμάτων που αθροίζονται, όπως οι δαπάνες που κάνουμε χωρίς πολλή σκέψη.

Από τις μηνιαίες συνδρομές που θα έπρεπε να είχαν ακυρωθεί εδώ και πολύ καιρό μέχρι την παρόρμηση για αγορά προϊόντων απλώς και μόνο επειδή η συμφωνία είναι τόσο καλή, υπάρχουν πολλές αλόγιστες συνήθειες δαπανών που «σπαταλούν» χρήματα. Παρακάτω, οι ειδικοί στα προσωπικά οικονομικά μοιράζονται 16 πράγματα που κάνουμε και τις συμβουλές τους για να τα προσπεράσουμε.

1. Να αγοράζουμε πράγματα μόνο και μόνο επειδή είναι σε προσφορά

Όλοι αγαπάμε τις καλές εκπτώσεις, αλλά πάρα πολλοί από εμάς παγιδεύονται στην σκέψη ότι πρέπει να αγοράσουμε κάτι απλώς και μόνο επειδή μειώθηκε η τιμή του, όχι επειδή το χρειαζόμαστε πραγματικά.

(Το) «ήταν τόσο σπουδαίο που δεν μπορούσα να το προσπεράσω» μπορεί να καταλήξει να σας κοστίσει πολλά χρήματα για ρούχα και αντικείμενα που θα μείνουν αχρησιμοποίητα», λέει η συγγραφέας του «The Joy of Saving», Ζανέτ Παβίνι. «Το να ψάχνουμε όταν ψωνίζουμε για ευκαιρίες για πράγματα που χρειαζόμαστε είναι καλό, αλλά το να συνηθίζουμε να κάνουμε αγορές μόνο και μόνο επειδή υπάρχει μια συμφωνία (ευνοϊκή) καταλήγει να μας κοστίζει».

2. Να παραγγέλνουμε φαγητό μέσω εφαρμογών

«Εάν δεν ήσασταν ήδη κάποιος που παράγγελνε φαγητό στο σπίτι μέσω εφαρμογών, η πανδημία πιθανότατα σας ανάγκασε να κάνετε την αλλαγή», λέει ο Κρις Μπρόουνιγκ, οικοδεσπότης του podcast «Popcorn Finance». «Επειδή είναι τόσο βολικό, είναι εύκολο να αγνοήσετε ή να απορρίψετε τις υψηλές χρεώσεις που επιβάλλονται στην παραγγελία του φαγητού σας». 

Εκτός από τα τέλη και τα φιλοδωρήματα παράδοσης, τα τέλη υπηρεσιών και άλλες τυχαίες χρεώσεις τείνουν να εμφανίζονται στο σύνολο. 

«Επιπρόσθετα, τα εστιατόρια πρέπει συχνά να χρεώνουν υψηλότερες τιμές για να λάβουν υπόψη τις αμοιβές που χρεώνονται από αυτές τις υπηρεσίες παράδοσης», προσθέτει ο ίδιος.

Πρότεινε να παραγγείλουμε φαγητό με παράδοση (στο σπίτι) ή παραλαβή απευθείας από ένα εστιατόριο ελέγχοντας τον (σχετικό) ιστότοπο ή τηλεφωνώντας για να μειώσουμε το κόστος.

3. Να συμμετέχουμε σε μικροσυναλλαγές

«Μπορεί να κατεβάσετε μια εφαρμογή παιχνιδιού στο τηλέφωνό σας και, στη συνέχεια, να παρασυρθείτε σε επανειλημμένες αγορές αναβαθμίσεων και πρόσθετων μέσω των λεγόμενων ”μικροσυναλλαγών”», είπαν στην HuffPost μέσω email οι Μάργκαρετ Πράις και Τζιλ Τζιανόλα, συγγραφείς του επερχόμενου βιβλίου «Single Women and Money: How to Live Well on Your Income». 

Οι μικροσυναλλαγές γενικά περιλαμβάνουν ψηφιακά αγαθά ή πόντους που μπορούν να ωφελήσουν τους παίκτες που δεν έχουν απαραίτητα τον χρόνο ή την ικανότητα να τα κερδίσουν στο παιχνίδι. Υπήρξε διαμάχη σχετικά με τις μικροσυναλλαγές μεταξύ παιδιών, αλλά πολλοί ενήλικες αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα με την υπερβολική δαπάνη σε εφαρμογές.

«Το κόστος αυτών των μικρών αγορών αυξάνεται γρήγορα», αναφέρουν οι παραπάνω συγγραφείς. 

4. Να μην παρακολουθούμε τις συνδρομές μας

«Πολλοί από εμάς ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κούραση των συνδρομών με την αύξηση του αριθμού των υπηρεσιών streaming και την στροφή σε συνδρομητικά μοντέλα έναντι των πάγιων χρεώσεων για πολλές υπηρεσίες», λέει ο Μπρόουνιγκ. «Συνήθως το πρόβλημα ξεκινά με δωρεάν δοκιμαστικές προσφορές που μας πείθουν να ελέγξουμε (κάποια) νέα υπηρεσία που αναπόφευκτα ξεχνάμε να ακυρώσουμε. Με τόσες πολλές συναλλαγές που εισέρχονται και εξέρχονται από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, μπορεί να είναι εύκολο να χάσουμε μια νέα μηνιαία χρέωση, ειδικά αν δεν είναι πολύ μεγάλη...»

«Ας παρακολουθήσουμε τις συνδρομές μας», συμβουλεύει η προσωπική προπονήτρια οικονομικών Πάτι Εχσέι. «Κάθε μήνα, θα πρέπει να βλέπουμε όλες τις μηνιαίες συνδρομές μας, όπως εφαρμογές, υπηρεσίες streaming και περιοδικά, για να βεβαιωθούμε ότι δεν πληρώνουμε για τυχόν συνδρομές που δεν αγοράσαμε και να ακυρώσουμε αυτές που δεν χρησιμοποιούμε. 

5. Να «ενημερώνουμε» διαρκώς την ντουλάπα μας

«Ένα θέμα που εντοπίζω με τους καταναλωτές και τις αλόγιστες δαπάνες είναι η άσκοπη ”ενημέρωση” της καλοκαιρινής και της χειμερινής γκαρνταρόμπας τους κάθε χρόνο», δηλώνει η Τομέκα Λιντς Πουρσέλ, οικονομική σύμβουλος και ιδρύτρια της Credit to Close by PMG Worldwide.

Ο κόσμος της fast-fashion και των influencers έχει δώσει στους ανθρώπους την ιδέα ότι πρέπει να αγοράζουμε συνεχώς νέα ρούχα και να δίνουμε προτεραιότητα στην ποσότητα έναντι της ποιότητας. Οι καταναλωτές ξεχνούν επίσης την αξία των βασικών εξαρτημάτων ντουλάπας και της (σωστής) τοποθέτησης.

«Έχουμε περάσει στην εποχή του φθινοπώρου, αλλά μην εγκαταλείπετε ακόμα τα καλοκαιρινά σας ρούχα», λέει η Λιντς Πουρσέλ. «Είναι η ώρα να προσθέσουμε μερικά νέα κομμάτια σε αντίθεση (από το να αγοράσουμε) μια εντελώς νέα γκαρνταρόμπα. Η αγορά πουλόβερ, μπλέιζερ ή καλσόν είναι ιδανική για τον ψυχρό καιρό και σίγουρα πιο φιλική προς το πορτοφόλι».

Η Κάρα Στήβενς, ιδρύτρια του The Frugal Feminista και συγγραφέας του «Heal Your Relationship with Money», σημειώνει ότι δεν κάνουμε επίσης καλή δουλειά στην καταγραφή της γκαρνταρόμπας τους.

«Νομίζω ότι μερικές φορές δεν πλένουμε αρκετά τα ρούχα μας, (και) δεν συνειδητοποιούμε πόσα ρούχα και επιλογές έχουμε», λέει. «Καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να φορέσουμε και να πάμε για ψώνια. Το να έχουμε ένα πρόγραμμα πλυσίματος ρούχων και γενικά να είμαστε οργανωμένοι, μας βοηθά να γνωρίζουμε τι έχουμε, ώστε να μην καταλήξουμε να έχουμε τα ίδια ρούχα δυο και τρεις φορές».

6. Να πηγαίνουμε στον μανάβη χωρίς πρόγραμμα 

Λένε ότι δεν πρέπει να ψωνίζουμε πεινασμένοι, αλλά δεν πρέπει επίσης να εμφανιζόμαστε (για ψώνια) χωρίς μια λίστα ή μια αίσθηση του τι έχουμε ήδη στο σπίτι.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που ψωνίζουν (πηγαίνουν) απλώς για να αγοράσουν πράγματα (και τελικά) δεν μένουν ποτέ μόνο σε αυτά τα λίγα», λένε στην HuffPost ο Ταλάατ κι ο Τάι ΜακΝίλι από το His and Her Money. «Συνήθως φεύγουν με πολύ περισσότερα από όσα σκόπευαν κι αυτό είναι πιθανώς κάτι που δεν είχαν καν ανάγκη αυτή τη στιγμή, κάτι που οδηγεί σε σπατάλη χρημάτων...»

Open Image Modal
d3sign via Getty Images
.

7. Να παραλείπουμε να πληρώνουμε έγκαιρα τους λογαριασμούς μας

«Από τη φύση τους, πολλοί άνθρωποι είναι αναβλητικοί, ακόμη και όταν πρόκειται για την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών πιστωτικών καρτών», λέει η Παβίνι. «Έχουμε τη συνήθεια να αφήνουμε στην άκρη τα παραπάνω μέχρι να πλησιάσει η ημερομηνία λήξης και καταλήγουμε να ξεχνάμε να πληρώσουμε εγκαίρως. Αυτή η συνήθεια οδηγεί σε καθυστερημένες χρεώσεις, τόκους και, ενδεχομένως, ζημιά στο πιστωτικό μας ”σκορ”».

Ας συνηθίσουμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας όταν τους λαμβάνουμε, ή να ορίζουμε υπενθυμίσεις ημερολογίου εάν χρειαζόμαστε λίγο χρόνο. 

«Κατά μέσο όρο, το 35% των ανθρώπων αναφέρουν ότι χάνουν έναν λογαριασμό απλώς και μόνο επειδή τον ξέχασαν», λέει η Μισέλ Γιανγκ, σύμβουλος ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων στην Ameriprise. «Εγγραφείτε για ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών για τους οικιακούς λογαριασμούς σας για να εξοικονομήσετε χρήματα. Μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καθυστερημένων αμοιβών, ή της χρέωσης που ενδέχεται να βάλουν ορισμένες εταιρείες για να  στείλουν έναν λογαριασμό σε έντυπη μορφή. Είναι πάντα καλό να ρωτάμε για εκπτώσεις με την ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών». 

Εάν συμμετέχουμε σε διαδικτυακές χρεώσεις, ας φροντίσουμε να ελέγχουμε περιοδικά τον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για κάθε ενδεχόμενο.

8. Να αγοράζουμε υπερβολικά πολλά ρούχα προπόνησης


«Πολλοί από εμάς αγοράζουμε περισσότερα ρούχα προπόνησης από όσα χρειαζόμαστε», δηλώνει η Μάρσα Μπερνς, ιδρύτρια του The Finance Bar. «Αυτό θα μπορούσε να είναι κίνητρο για να κάνουμε την άσκησή μας πιο συχνά, αλλά αυτό που (στην πραγματικότητα) γίνεται είναι ότι μας ωθεί να ξοδεύουμε περιττά χρήματα για να βελτιώσουμε τη σωματική μας υγεία, ενώ μερικές φορές αφαιρούμε από την οικονομική μας υγεία. Αν είμαστε όλοι ειλικρινείς, πόσο συχνά κάνουμε προϋπολογισμό για περισσότερα ρούχα προπόνησης;»

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είμαστε κάποιος που φοράει αθλητικά τις περισσότερες φορές, οπότε η αγορά πολλών κομψών ρούχων μπορεί να είναι σπάταλη.

«Να έχετε επίγνωση του τρόπου ζωής σας και να αγοράζετε ρούχα που να ταιριάζουν σε αυτό και όχι (σε) κάτι φιλόδοξο», συμβουλεύει η Στήβενς. «Μπορεί να δείτε κάτι χαριτωμένο, αλλά μην το αγοράσετε αν δεν ξέρετε με τι θα το συνδυάσετε ή τον συνδυασμό για να το φορέσετε».

Φυσικά, είναι διασκεδαστικό να δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα, αλλά μην ξεχάσουμε να επιστρέψουμε τα αντικείμενα που δεν μας κάνουν.

«Μην αγοράζετε ρούχα στο Διαδίκτυο που δεν ταιριάζουν ή δεν είστε ”εσείς” και στη συνέχεια αμελείτε να τα επιστρέψετε για επιστροφή χρημάτων – ή να τα επιστρέφετε τα τόσο αργά, ώστε να λάβετε μόνο μερική πίστωση», συμβουλεύουν οι Μάργκαρετ Πράις και Τζιλ Τζιανόλα. 

9. Να πληρώνουμε περιττές τραπεζικές προμήθειες

Εκτός από τις προμήθειες καθυστερημένων πληρωμών, υπάρχει μια σειρά από άλλες περιττές τραπεζικές προμήθειες που οι άνθρωποι καταλήγουν να πληρώνουν σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών για ATM, προμηθειών λογαριασμού και προμηθειών ανάληψης πάνω από το επιτρεπτό όριο. Αν και αυτά μπορεί να φαίνονται μικρά ή μεμονωμένα, η ευρύτερη εικόνα είναι πιο «σπάταλη».

«Να χρησιμοποιείτε πάντα το ΑΤΜ από την τράπεζά σας, να αναζητάτε δωρεάν λογαριασμούς όψεως, να παρακολουθείτε τις δαπάνες σας, ώστε να μην κάνετε ανάληψη πάνω από το όριο του λογαριασμού σας και να προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης των πληρωμών για να αποφύγετε την καταβολή καθυστερημένων τελών», λέει η Πάτι Εχσέι.

«Εγγραφείτε για προστασία από την υπερβολική ανάληψη, ώστε να μην καταλήξετε να ξοδεύετε επιπλέον χρήματα όταν κάνετε ανάληψη πάνω από το όριο από τον τραπεζικό λογαριασμό σας», συμβουλεύει η Στήβενς.  

10. Να αφήνουμε την διάθεσή μας να «υπαγορεύει» τις δαπάνες μας

Οι άνθρωποι κάνουν πολλά πράγματα χωρίς σκέψη όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην συναισθηματική τους ζωή, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης χρημάτων. Γι′ αυτό το αποκαλούν «σόπινγκ θέραπι». 

«Όταν επιτρέπουμε στα ερεθίσματά μας να αναλάβουν τον έλεγχο των πράξεών μας, αυτό μπορεί να οδηγήσει να λάβουμε οικονομικές αποφάσεις για τις οποίες νιώθουμε καλά αυτή τη στιγμή, αλλά δεν αξίζουν μακροπρόθεσμα», λέει η Στήβενς. «Πολλές φορές, όταν είχαμε μια ιδιαίτερα κακή μέρα ή μια υπέροχη μέρα, τότε του δίνουμε και καταλαβαίνει όσον αφορά την κάρτα μας».

Συνέστησε να παρακολουθούμε τυχόν στιγμές ή αφορμές που οδηγούν σε ξεφάντωμα δαπανών, είτε πρόκειται για μια κακή μέρα στη δουλειά είτε για μια συζήτηση με ένα τοξικό άτομο. Στη συνέχεια, ας βρούμε έναν εναλλακτικό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας -  (τρόπο) που δεν περιλαμβάνει αγορές.

Open Image Modal
Nina Vartanava / EyeEm via Getty Images
.

Κι ακόμα: 

11. Να ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε δωροεπιταγές

12. Να μην φτιάχνουμε το δικό μας φαγητό ή καφέ

13. Να συνεχίζουμε το ξεφάντωμα δαπανών

14. Να μην παίρνουμε ρέστα

15. Να ξεχνάμε τις οικονομικές ώρες

16. Να μην ελέγχουμε τις αποδείξεις που παίρνουμε

Διαβάστε περισσότερα εδώ: