13 χρόνια Μέρκελ, 6 Ελληνες πρωθυπουργοί - Η πολύπαθη σχέση της με τους ηγέτες της Ελλάδας

Η απόφαση της να αποχωρήσει από την πολιτική, μας έκανε να θυμηθούμε πόσους Έλληνες πρωθυπουργούς έχει δει να έρχονται και να φεύγουν αυτά τα 13 χρόνια
Open Image Modal
EUROKINISSI

Αν σκεφτείτε ότι ένα 13χρονο παιδί στη Γερμανία δεν έχει δει στην εξουσία της χώρας του άλλη Καγκελάριο από την Άνγκελα Μέρκελ, κάποιος θα έλεγε ακόμη και ιστορική την απόφασή της να αποσυρθεί -σταδιακά- από την πολιτική.     

Βλέποντας σιγά-σιγά την πολιτική φθορά της και το ψαλίδισμα των ποσοστών του CDU σε σημαντικά κρατίδια (πρώτα στη Βαυαρία και μετά στην Έσση), ανακοίνωσε ότι μετά από 13 χρόνια στην καγκελαρία και 18 χρόνια στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, αποσύρεται από την πολιτική σκηνή της Γερμανίας.  

Αυτό σημαίνει ότι αρχικά δεν θα θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών στο κομματικό συνέδριο (που γίνεται σε έξι εβδομάδες), ενώ από το 2021 και μετά, οπότε ολοκληρώνεται η θητεία της στην Καγκελαρία, δεν θα την δούμε σε κανένα πολιτικό αξίωμα.

Η απόφαση της να αποχωρήσει από την πολιτική, μας έκανε να θυμηθούμε πόσους Έλληνες πρωθυπουργούς έχει δει να έρχονται και να φεύγουν αυτά τα 13 χρόνια που η Μέρκελ βρίσκεται στην κεφαλή της γερμανικής κυβέρνησης. Και είναι αρκετοί. Έξι για την ακρίβεια. 

Κώστας Καραμανλής

Open Image Modal
STRINGER via Getty Images

Πρώτος ο Κώστας Καραμανλής, που εκλέχθηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2004 και έμεινε στην εξουσία έως το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχισε να χτυπά και την πόρτα μας.

Η σχέση των δύο είχε ξεκινήσει πολύ πριν η Μέρκελ αναλάβει την εξουσία στη Γερμανία, το 2005. Ήδη από το 2000 καθόντουσαν δίπλα-δίπλα (λόγω αλφαβητικής αλληλουχίας Germany-Greece) στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου η Μέρκελ συμμετείχε ως αρχηγός του CDU.  

Οι σχέσεις τους ήταν καλές. Τόσο καλές που η ίδια τον είχε επισκεφθεί μέχρι και στο σπίτι του στη Ραφήνα, τον Ιούλιο του 2007, δείχνοντας ανοιχτά την στήριξή της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τις οποίες και κέρδισε.

Γιώργος Παπανδρέου 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Δεν συνέβη το ίδιο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το 2009 η Γερμανίδα Καγκελάριος αποχαιρετά τον Κώστα Καραμανλή και «υποδέχεται» τον Γιώργο Παπανδρέου, σε μια από τις πιο τεταμένες περιόδους που έζησε η Ελλάδα. Ήταν η περίοδος που έγινε πρωτοσέλιδο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας μας, ακολούθησε το Νταβός και η πίεση στον Παπανδρέου για μέτρα, τα οποία και ελήφθησαν. Η συνέχεια γνωστή: Η Ελλάδα βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο, έγιναν πολλά Eurogroup και Σύνοδοι Κορυφής, τόνοι μελανιού χύθηκαν για το πόσο αναποτελεσματική και ατίθαση είναι η Ελλάδα. Ύστερα ήρθαν οι Κάννες και η ιδέα του Παπανδρέου για δημοψήφισμα, που σήμανε και την αρχή του τέλους του στην εξουσία.  

Λουκάς Παπαδήμος

Open Image Modal
EUROKINISSI

Η τεταμένη περίοδος που ακολούθησε έφεραν στην εξουσία τον Λουκά Παπαδήμο. Η κυβέρνηση Παπαδήμου ορκίστηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2011 με τη συμμετοχή 35 στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, έξι στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία και τεσσάρων από το ΛΑΟΣ. 

Βασική αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που θεωρήθηκε μεταβατική, ήταν η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα για το δεύτερο πρόγραμμα, το δάνειο και την ολοκλήρωση του PSI.  

Η θητεία της έληξε στις 17 Μαΐου 2012.

Παναγιώτης Πικραμένος 

Open Image Modal
Eurokinissi

Η -μεταβατική- κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ολοκλήρωσε το έργο της και στις 6 Μαΐου του 2012 έγιναν εκλογές. Οι οποίες όμως δεν έβγαλαν κυβέρνηση και έτσι σχηματίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τον Παναγιώτη Πικραμένο. Η διάρκεια της θητείας ήταν εξαιρετικά σύντομη (17 Μαΐου- 21 Ιουνίου). Τόσο σύντομη που δεν βρήκαμε ούτε μια φωτογραφία με την Μέρκελ. 

Αντώνης Σαμαράς  

Open Image Modal
EUROKINISSI

Ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαράς (2012-2015), με τον οποίο είχε και τις περισσότερες συναντήσεις (σε επίπεδο επίσημων επισκέψεων).

Οι σχέσεις των δύο δεν ήταν ρόδινες. Τα Ζάππεια του Σαμαρά και η έντονη αντιμνημονιακή ρητορική του (προ πρωθυπουργίας φυσικά), δεν είχαν εκτιμηθεί ούτε από την Μέρκελ ούτε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σε μια κρίση ειλικρίνειας στο Γερμανικό κοινοβούλιο η Μέρκελ είχε πει επί λέξη: «Ακόμα πιο πικρό για μένα είναι ότι είναι ο εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα που αρνείται να συγκατανεύσει στη συμφωνία». Βέβαια μετά την πρωθυπουργία του ήρθαν οι επίσημες επισκέψεις και τα επίσημα δείπνα με κατσικάκι και σφυρίδα στη σκιά της Ακρόπολης. 

Αλέξης Τσίπρας

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Και ερχόμαστε στον έκτο, τον νυν πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και μια σχέση που πέρασε από 40 κύματα. Από το «Go back, Mrs Merkel», πήγαμε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις του 2015 για το τρίτο Μνημόνιο και τελικά στην στενή συνεργασία και τα χαμόγελα στην κάμερα.  

Σε παλαιότερο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη για τη Γερμανίδα πολιτικό, ήδη από την πρώτη τους συνάντηση, τον Φεβρουάριο του 2015, ακόμη κι αν δεν ενέκρινε την πολιτική της λιτότητας. Η προσφυγική κρίση τους έφερε ακόμη πιο κοντά, με τις δύο πλευρές να παραδέχονται ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες και η επικοινωνία μόνιμη.      

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει μέχρι το 2021 που θα παραμείνει στην εξουσία η Μέρκελ.