Η ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει έναν εξαιρετικό τρόπο να ξεκαθαρίσετε το συναισθηματικό φορτίο που σας βαραίνει. Επειδή όμως στο πλαίσιό της καλείστε να είστε ανοιχτοί και να ασχοληθείτε εις βάθος με σκοτεινά θέματα και συναισθήματα, ίσως πιάσετε τον εαυτό σας να σαμποτάρει την πρόοδό σας – ή ίσως να συμβαίνει αυτό χωρίς καν να το αντιλαμβάνεστε.
Αυτό ονομάζεται «συμπεριφορές που παρεμβαίνουν στην ψυχοθεραπεία» (TIB) και το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι δεν αντιλαμβανόμαστε πότε μπλοκάρουμε την πρόοδό μας ή για ποιον λόγο το κάνουμε.
«Σπεύδουμε να δικαιολογήσουμε τον εαυτό μας, αλλά αργούμε να αναγνωρίσουμε τα μοτίβα συμπεριφοράς που παρουσιάζουμε», λέει η ψυχολόγος Caroline Fleck, που έχει έδρα την Καλιφόρνια.
Οι συμπεριφορές αυτές μας προστατεύουν από το να αισθανόμαστε ή να σκεφτόμαστε επώδυνα πράγματα στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας, αλλά, παραδόξως, παρεμβαίνουν στη συναισθηματική μας ανάπτυξη. Επομένως, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τις ξεπεράσουμε;
«Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τα σημάδια, δηλαδή τα μοτίβα στη συμπεριφορά σας, και να διερευνήσετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που τα προκαλούν», εξηγεί η Fleck. Μόνο τότε μπορείτε να τους δείξετε ποιος κάνει κουμάντο.
Σε αυτό το άρθρο, ψυχοθεραπευτές αποκαλύπτουν 13 τέτοια σημάδια που πρέπει να προσέξετε κατά την ψυχοθεραπεία, όπως και το τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε για αυτά:
Δεν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας εκτός συνεδρίας
Αν και η ψυχοθεραπεία παρέχει έναν χώρο όπου μπορείτε να λάβετε καθοδήγηση σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων σας και να κάνετε σημαντικές αλλαγές, στόχος της είναι να σας ενισχύσει ώστε να μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά μόνοι σας.
«Ένας λόγος για τον οποίο μερικοί βασίζονται υπερβολικά στις συνεδρίες τους είναι ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και πιστεύουν ότι θα πάρουν όλες τις απαντήσεις από κάποια εξωτερική πηγή», αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Roxy Zarrabi, η οποία εργάζεται στο Σικάγο. Αυτό το συναίσθημα είναι απόλυτα φυσιολογικό, ιδιαίτερα αν περνάτε δύσκολα και η ζωή σάς φαίνεται ετοιμόρροπη.
Η λύση: Όταν παρουσιάζονται προβλήματα ή εμπόδια μεταξύ των συνεδριών, σκεφτείτε τι συζητήσατε κατά τις συνεδρίες και ποιες τεχνικές αντιμετώπισης σας προτάθηκαν, λέει η Brittany Bouffard, η οποία είναι ψυχοθεραπεύτρια στο Ντένβερ. Αν δοκιμάσετε να εφαρμόσετε όσα μάθατε, βοηθάτε τον εαυτό σας να ξεπεράσει παλιά μοτίβα στα οποία βρίσκεστε εγκλωβισμένοι, ενώ παράλληλα αποκαθιστάτε την εμπιστοσύνη σας στον εαυτό σας.
Μπορείτε να αναφέρετε τυχόν προβληματικά σημεία που επιμένουν στις επόμενες συνεδρίες, στις οποίες θα μπορέσετε να δημιουργήσετε και να εκτελέσετε συγκεκριμένα πλάνα δράσης για την αντιμετώπισή τους.
Αποφεύγετε να μοιραστείτε σημαντικά περιστατικά από το παρελθόν
Ακόμη και αν ο ψυχοθεραπευτής σάς έκανε λεπτομερή προκαταρκτική συζήτηση με πάρα πολλές ερωτήσεις (τα πάντα, από τη δυναμική της οικογένειάς σας έως ψυχικά τραύματα), μπορεί να σας είναι δύσκολο να μιλάτε ανοιχτά για ευαίσθητα θέματα και να αποφεύγετε να τα συζητάτε. Ίσως πάλι να θεωρείτε ότι οι λόγοι που απευθυνθήκατε στον ψυχοθεραπευτή (π.χ. κρίσεις πανικού, κοινωνικό άγχος) δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπειρίες σας. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να μην αποκρύπτετε σημαντικές πληροφορίες.
«Οι ψυχοθεραπευτές δεν χρειάζεται να ξέρουν απαραίτητα όλες τις λεπτομέρειες της προσωπικής σας ιστορίας, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα πιο ουσιαστικά κομμάτια, όπως εκείνα που σας ενοχλούν ή και σας προκαλούν ντροπή, θλίψη ή άλλα επώδυνα συναισθήματα», λέει η Zarrabi.
Αν ο ψυχοθεραπευτής σας δε γνωρίζει τα ουσιαστικότερα, σημαντικότερα περιστατικά της ζωής σας, υπάρχει ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει παρεμβατικές τεχνικές ή ασκήσεις που να μην ενδείκνυνται για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, αφού δεν γνωρίζει το πλήρες ιστορικό.
Η λύση: Χρειάζεται χρόνος για να αισθανθείτε άνετα με έναν ψυχοθεραπευτή, αλλά μόλις νιώσετε έτοιμοι, είναι σημαντικό να είστε απολύτως ειλικρινείς μαζί του σχετικά με τα θέματα που σας δυσκολεύουν και να μοιραστείτε όσες πληροφορίες από το παρελθόν σχετίζονται με τη σημερινή σας κατάσταση.
Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να ανοιχτείτε σχετικά με ορισμένα θέματα, μια καλή αρχή είναι να το πείτε στον ψυχοθεραπευτή σας. Από εκεί και πέρα, θα μπορέσετε να δουλέψετε μαζί για να μοιραστείτε τις σημαντικές πληροφορίες με τρόπο περιορισμένο και ασφαλή.
Όταν κάτι σας ταράζει στη συνεδρία, δεν το λέτε
Αν σας είναι δύσκολο να είστε ειλικρινείς στις σχέσεις σας, ίσως δυσκολευτείτε να πείτε στον ψυχοθεραπευτή σας ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι είπε κάτι που σας ενόχλησε, λέει η Zarrabi. (Μπορεί επίσης να μην λέτε τη γνώμη σας στον ψυχοθεραπευτή επειδή δεν ταιριάζετε ή δεν αισθάνεστε άνετα μαζί του.)
Η λύση: Αποφασίστε αν η δυσφορία που σας εμποδίζει να πείτε τη γνώμη σας έχει να κάνει με τα δικά σας μοτίβα ή αν οφείλεται στο ότι δεν ταιριάζετε με τον ψυχοθεραπευτή σας. Αν συμβαίνει το πρώτο, τότε πείτε όσα έχετε στο νου σας.
«Μπορεί να είναι μια φοβερή ευκαιρία ανάπτυξης και ένας εξαιρετικός τρόπο να εξασκηθείτε στο να μοιράζεστε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας στις σχέσεις σας», λέει η Zarrabi.
Αν ισχύει το δεύτερο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αλλάξετε ψυχοθεραπευτή. Σας αξίζει να μιλάτε σε κάποιον με τον οποίο αισθάνεστε άνετα.
Αργείτε ή ακυρώνετε συχνά συνεδρίες
Υπάρχουν φορές που χάνετε μέρος της συνεδρίας ή και ολόκληρη συνεδρία λόγω μπερδέματος, αλλά αν αυτό συμβαίνει συχνά, πιθανόν να σημαίνει ότι επιχειρείτε να αποφύγετε την ψυχοθεραπεία, τον ψυχοθεραπευτή ή τα συναισθήματα που αναδύονται κατά την ψυχοθεραπεία, λέει η Fleck.
Η λύση: Δουλέψτε την ικανότητά σας να εντοπίζετε τυχόν επιθυμία να αποφύγετε την ψυχοθεραπεία ή τον ψυχοθεραπευτή σας, και παρατηρήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που προηγήθηκαν αυτών των επιθυμιών.
«Μερικές φορές, η αποφυγή είναι προσαρμοστική και υποδεικνύει μια ανάγκη για αλλαγή», αναφέρει η Fleck. Ίσως να μην εμπιστεύεστε τον ψυχοθεραπευτή σας ή να μην αισθάνεστε ασφαλής μαζί του. Σε αυτήν την περίπτωση, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να βρείτε άλλον ψυχοθεραπευτή.
Αν η επιθυμία να αποφύγετε τις συνεδρίες ενεργοποιείται επειδή φοβάστε να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας ή επειδή αισθάνεστε εξαντλημένος μετά τις συνεδρίες, συζητήστε με τον ψυχοθεραπευτή σας για το πώς μπορείτε να οργανώσετε τις συνεδρίες ώστε να μην αισθάνεστε τόσο καταπονημένος, προτείνει η Fleck.
Αν ο ψυχοθεραπευτής σας γνωρίζει πόσο έντονα βιώνετε τις συνεδρίες, θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το ρυθμό και να τις κάνει πιο άνετες για εσάς.
Δεν δουλεύετε τα προβλήματά σας μεταξύ των συνεδριών
Αν δεν εφαρμόζετε τις δεξιότητες που μαθαίνετε κατά την ψυχοθεραπεία στην καθημερινότητά σας, αυτό οφείλεται συνήθως σε δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, λέει η Fleck. (Σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ότι οι άλλοι είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν ή ότι είστε χαμένη υπόθεση.)
Η λύση: «Μην πιστεύετε τις υποθέσεις που κάνετε για το άτομό σας ή για τον κόσμο που σας περιβάλλει χωρίς να τις επαληθεύσετε», λέει η Fleck, η οποία προτείνει να προσεγγίσετε το θέμα σαν επιστήμονας που διενεργεί μια σειρά μίνι πειραμάτων για να εντοπίσει τι έχει αποτέλεσμα και τι όχι.
«Μέσω του πειραματισμού, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε όσα πιστεύουμε για τον κόσμο και τον εαυτό μας», λέει η Fleck. «Τα δεδομένα που συγκεντρώνετε από τα εκτός συνεδρίας πειράματά σας είναι εξίσου πολύτιμα, αν όχι περισσότερο, από οποιοδήποτε αποτέλεσμα».
Χρησιμοποιείτε την ψυχοθεραπεία μόνο για να εκτονωθείτε
Η ψυχοθεραπεία είναι κατάλληλος χώρος για να εκφράσετε την αγανάκτησή σας για θέματα που σας δυσκολεύουν, αλλά αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι μιας ευρύτερης διαδικασίας. «Το να ξεθυμαίνετε είναι παραγωγικό αν αντιμετωπίζετε μια τρέχουσα κατάσταση έτοιμη για επεξεργασία», αναφέρει η Bouffard. «Ωστόσο, μπορεί να μεταλλαχτεί σε έναν τρόπο να αγνοείτε ή να αποφεύγετε τη βαθύτερη διαδικασία».
Η λύση: Για να μην εγκλωβιστείτε σε μια κατάσταση μόνιμου ξεσπάσματος, να θυμάστε γιατί ξεκινήσατε την ψυχοθεραπεία. Ποιες ήταν οι αρχικές σας επιδιώξεις; Ποια μοτίβα θέλετε να αναλύσετε; Πώς θέλετε πλέον να αισθάνεστε; Επικεντρώστε στη διερεύνηση των τελικών σας στόχων με τον ψυχοθεραπευτή σας και κάντε ό,τι μπορείτε για να φρενάρετε την κατάσταση αν δείτε ότι αυτά τα ξεσπάσματα σας εμποδίζουν να φτάσετε στους στόχους σας.
Παραλείπετε αρνητικές για εσάς λεπτομέρειες
Ο ψυχοθεραπευτής σας μπορεί να μην αντιλαμβάνεται κάθε παράλειψη, αλλά κάποια στιγμή θα εντοπίσει ότι σε γενικές γραμμές παραλείπετε σημαντικές λεπτομέρειες. Στο κάτω κάτω, «κανείς δεν είναι τόσο άτυχος πια και με το αφεντικό, και τη γυναίκα, και τα παιδιά, και τους φίλους και τους συναδέλφους του», λέει η Fleck.
Η λύση: Πειραματιστείτε παρουσιάζοντας τον χειρότερό σας εαυτό στα πλαίσια ενός σχετικά ανώδυνου θέματος, όπως τότε που φρίξατε όταν κάποιος σάς πήρε τη θέση στάθμευσης στο σούπερ μάρκετ. «Ίσως εκπλαγείτε με το ότι θα αναγνωρίσει τα συναισθήματά σας ο ψυχοθεραπευτής ή το πόσο χρήσιμο είναι να ακούσετε μια γνώμη για τα περιστατικά για τα οποία δεν νιώθετε και τόσο περήφανος», λέει η Fleck.
Η ψυχοθεραπεία κοστίζει χρόνο και χρήματα. Αξίζει να δείτε πόσο αποτελεσματικό είναι να μοιράζεστε και τα κακά που έχετε, και συνεχίστε να εξασκείστε μέχρι να βρείτε τον ρυθμό σας, τόσο εσείς όσο και ο ψυχοθεραπευτής σας.
Στρέφεστε σε ουσίες για να αντέξετε τις συνεδρίες σας
Είναι πολύ πιο συνηθισμένο από όσο νομίζετε το να εξαρτάται κάποιος από ουσίες, όπως η κάνναβη, για να αντέξει τις συνεδρίες του. «Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει εθισμός, η σταθερή χρήση ουσιών πριν από την ψυχοθεραπεία συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την άμβλυνση ή την απόκρυψη δύσκολων συναισθημάτων, πχ. θυμού ή ντροπής, καθώς και ορισμένες φορές συμπεριφορές όπως το να φωνάζετε ή να διαφωνείτε», αναφέρει η Fleck. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την πρόοδό σας.
Η λύση: Μην χρησιμοποιείτε ουσίες πριν από το ραντεβού σας. Αν η επιθυμία σας να χρησιμοποιήσετε ουσίες αυξάνεται πάντα πριν από τις συνεδρίες σας, μιλήστε ανοιχτά στον ψυχοθεραπευτή σας, λέει η Fleck. Μπορείτε να δουλέψετε με τον ψυχοθεραπευτή για να βρείτε άλλους τρόπους διαχείρισης των δύσκολων συναισθημάτων πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας.
Αλλάζετε θέμα όταν έρχεται στη συζήτηση ένα επώδυνο ζήτημα
Συχνά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε επώδυνα συναισθήματα, ακριβώς επειδή είναι επώδυνα. «Ορισμένοι άνθρωποι έχουν απορριφθεί και ακυρωθεί επανειλημμένα από τα άτομα που έχουν στη ζωή τους, και έτσι ίσως φοβούνται ότι ο ψυχοθεραπευτής θα κάνει το ίδιο εάν ανοιχτούν», λέει η Zarrabi.
Υπάρχουν επίσης εκείνοι που έχουν συνηθίσει να καταπνίγουν τα συναισθήματά τους και ίσως φοβούνται ότι εάν τα εκφράσουν, θα είναι αδύνατο να τα αντιμετωπίσουν επειδή είναι πάρα πολύ έντονα.
Η λύση: Δεν πειράζει αν δεν είστε έτοιμοι να μοιραστείτε τα πιο επώδυνα συναισθήματά σας. Μπορείτε να εξασκηθείτε διερευνώντας μαζί με τον ψυχοθεραπευτή σας το τι σας κρατά πίσω. «Όταν δείτε πώς ανταποκρίνεται ο ψυχοθεραπευτής σας στις ανησυχίες σας, μειώνεται ο φόβος σας για το τι θα συμβεί αν ανοιχτείτε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο άνετα με την ιδέα του να ανοιχτείτε όταν είστε έτοιμοι», εξηγεί η Zarrabi.
Μαλώνετε ή διαπληκτίζεστε συχνά με τον ψυχοθεραπευτή σας
Είναι δουλειά του ψυχοθεραπευτή να σας προκαλέσει και να υποδείξει μοτίβα που μπορεί να εμποδίζουν την πρόοδό σας. Και όταν συμβεί αυτό, η αυτόματη αντίδρασή σας μπορεί να είναι να αποφύγετε το θέμα, να αρχίσετε τα αστεία ή να θυμώσετε.
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσετε πότε εσείς ο ίδιος εμποδίζετε τον εαυτό σας. «Ίσως αισθανθείτε ντροπή ή απογοήτευση και αντί να αφήσετε τον εαυτό σας να βιώσει αυτά τα συναισθήματα, τα αποφεύγετε ή παίρνετε στάση άμυνας», αναφέρει η Zarrabi.
Η λύση: Αν κάτι που είπε ο ψυχοθεραπευτής σάς προκάλεσε έντονη αντίδραση, δώστε προσοχή. «Αυτό το συναίσθημα προσπαθεί να σας πει κάτι σημαντικό», αναφέρει η Zarrabi.
Πάρτε μια ανάσα προτού αντιδράσετε και δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, ώστε να επεξεργαστείτε το πώς αισθάνεστε. Κόψτε ταχύτητα, παρατηρήστε τα συναισθήματά σας και τη σωματική σας αίσθηση, αλλά και τις σκέψεις που αναδύονται και έπειτα αποφασίστε πώς θα προχωρήσετε.
Μπορεί να μην είναι ευχάριστο και μπορεί να χρειαστεί πολλή εξάσκηση, αλλά το πιθανότερο είναι να μάθετε σημαντικές πληροφορίες για τα μοτίβα σας, οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά σε μεγαλύτερη αυτεπίγνωση και ανάπτυξη, προσθέτει η Zarrabi.
Υπερβάλλετε για να δείξετε πόσο άσχημα αισθάνεστε
Όταν είμαστε ταραγμένοι, η υπερβολή μπορεί να προσφέρει έναν εύκολο τρόπο να δείξουμε πόσο άσχημα αισθανόμαστε. «Μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες να πάρετε την απάντηση που θέλετε από τον συνομιλητή σας», λέει η Fleck.
Οι ψυχοθεραπευτές το παρατηρούν συχνά αυτό σε πελάτες που έχουν βιώσει την ακύρωση εκτενώς, ας πούμε επειδή τα συναισθήματά τους απορρίπτονται ή παραβλέπονται συχνά από τους άλλους.
Η λύση: «Να θυμάστε ότι η υπερβολή αποτελεί μια λανθάνουσα μορφή αυτοακύρωσης των συναισθημάτων μας», αναφέρει η Fleck. «Είναι βασικά σαν να λέτε στον εαυτό σας ότι τα προβλήματα και οι εμπειρίες σας δεν αξίζουν την αντίδραση που έχετε».
Εκτός από το να πείτε ξεκάθαρα τι συνέβη, δοκιμάστε να πείτε στον ψυχοθεραπευτή σας (και εν καιρώ και στους γύρω σας) ακριβώς τι χρειάζεστε από αυτόν τη δεδομένη στιγμή για να νιώσετε ότι σας ακούει ή και σας καταλαβαίνει. Μπορεί να σας πάρει χρόνο να το αντιληφθείτε πλήρως, αλλά η ψυχοθεραπεία είναι ο ιδανικός χώρος να αναγνωρίσετε και να μάθετε πώς να γνωστοποιείτε τις ανάγκες σας.
Βασίζεστε στην ψυχοθεραπεία για την επιβεβαίωση των συναισθημάτων σας
«Η επιβεβαίωση των συναισθημάτων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ψυχοθεραπείας, κατά την οποία ο ψυχοθεραπευτής επισημαίνει τα δυνατά σημεία του πελάτη και τον βοηθάει να αναγνωρίσει την πρόοδο καθώς και την ανάπτυξη που έχει σημειώσει», αναφέρει η Zarrabi.
Στόχος του ψυχοθεραπευτή είναι να βοηθήσει τον πελάτη να μάθει πώς να εμπιστεύεται τον εαυτό του και να ενισχύσει την εσωτερική επιβεβαίωση των συναισθημάτων του.
Αν διαπιστώσετε ότι δεν αισθάνεστε καλά όταν έχετε θετικές εξελίξεις, όπως όταν πετυχαίνετε έναν σημαντικό στόχο, επειδή ο ψυχοθεραπευτής σας δεν είναι εκεί για να τις επιβεβαιώσει, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι εξαρτάστε υπερβολικά από την ψυχοθεραπεία για την εξωτερική επιβεβαίωση των συναισθημάτων σας.
«Ίσως να μην αισθάνεστε ότι λαμβάνετε επιβεβαίωση από τις άλλες σχέσεις στη ζωή σας και έτσι την αναζητάτε πρωτίστως από τον ψυχοθεραπευτή σας», αναφέρει η Zarrabi.
Η λύση: Αν έχετε παρατηρήσει ότι συμβαίνει αυτό και προβληματίζεστε, αναφέρετέ το στον ψυχοθεραπευτή σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τους υποκείμενους λόγους για αυτό το μοτίβο και να δουλέψει μαζί σας για να δημιουργήσετε μεθόδους να επιβεβαιώνετε τα συναισθήματά σας μόνοι σας.
Μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτό το μοτίβο μεταξύ των συνεδριών, κρατώντας σημειώσεις κάθε φορά που κάνετε πρόοδο ή βλέπετε κάποια αλλαγή. Αναρωτηθείτε: «Αν κάποιος φίλος μού έλεγε ότι έκανε αυτές τις αλλαγές, τι θα απαντούσα;». Στη συνέχεια, εξασκηθείτε στο να δείξετε την ίδια λεκτική υποστήριξη στον εαυτό σας.
Χρησιμοποιείτε την ψυχοθεραπεία για να γεμίσετε το κενό σχέσεων στη ζωή σας
Η σχέση σας με τον ψυχοθεραπευτή σας χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη και ασφάλεια, αλλά ο προσδιορισμός της μπορεί να είναι δύσκολος. Δεν πρόκειται για φιλική ή ερωτική σχέση. Ωστόσο, απευθύνεστε στον ψυχοθεραπευτή σας όταν αισθάνεστε μοναξιά ή αν διαπιστώσετε ότι έχετε απομονωθεί συναισθηματικά από τους άλλους ανθρώπους.
Όπως είναι φυσικό, το μυαλό σας προσπαθεί να εντάξει τη σχέση σας σε μια πιο οικεία κατηγορία (φίλος, σύντροφος, συνεργάτης) και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε σύγχυση ή να ζητάτε περισσότερα από αυτήν τη σχέση, αναφέρει η Bouffard.
Η λύση: Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Περνάτε αρκετό χρόνο σε κοινωνικές συναναστροφές εκτός της ψυχοθεραπείας ή μήπως χρησιμοποιείτε τον ψυχοθεραπευτή σας ως κύρια πηγή συναισθηματικής σύνδεσης;
«Αν μιλήσετε στη συνεδρία για το ότι αισθάνεστε μια σύνδεση μεταξύ ψυχοθεραπευτή και πελάτη πιο στενή από την αναμενόμενη, αυτό μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική αφορμή για να μάθετε περισσότερα για τις ανάγκες που δεν καλύπτονται στην καθημερινότητά σας», αναφέρει η Bouffard.