15 τρελά πράγματα γύρω από την μπαταρία

Αλήθεια, «πεθαίνει» ποτέ μια μπαταρία;
Open Image Modal
Energizer

Μέχρι πριν λίγους μήνες γνώριζα ελάχιστα για τις μπαταρίες. Εκτός από τα βασικά, ότι δηλαδή είναι απαραίτητες στην καθημερινότητά μας, δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία στο πόσο σπουδαία είναι τελικά μια απλή μπαταρία.

Το καλοκαιρινό event που διοργάνωσε η Energizer μαζί με το Sport24.gr, δίνοντας την ευκαιρία σε 20 τυχερούς αναγνώστες να παρακολουθήσουν Μουντιάλ, να φάνε, να πιουν και να διασκεδάσουν κάτω από τα αστέρια, ήταν η αφορμή για να μάθουμε, πολύ περισσότερα πράγματα για αυτή την μικρή, πλην θαυματουργή ανακάλυψη.

Το κυριότερο, βέβαια, που μάθαμε εκείνο το βράδυ ήταν πως χωρίς την Energizer, η βραδιά κάτω από τα αστέρια δεν θα μπορούσε ποτέ να διοργανωθεί, αφού δίχως φακούς και φαναράκια με μπαταρίες, δεν θα έβλεπε κανείς κανέναν.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για πολλά πράγματα γύρω από τις μπαταρίες, ενώ στη συνέχεια πήραν δώρα από την Energizer, αλλά και αρκετή τροφή για σκέψη. Για όσους δεν ήταν εκεί μαζί μας, καλό είναι να μάθουν μερικά fun facts που ποτέ δεν γνώριζαν για τις μπαταρίες.

Η πρώτη μπαταρία σχεδιάστηκε από τον Αλεσάντρο Βόλτα το 1798. Ο Βόλτα ήταν Ιταλός καθηγητής φυσικής και χημείας, ενώ παρέλαβε και τιμητικό βραβείο από τον Ναπολέοντα για την προσφορά του.

Βέβαια, το δημιούργημα του Βόλτα προέκυψε σχεδόν κατά τύχη, εξαιτίας μιας αντιπαράθεσης σχετικά με τα βατραχοπόδαρα.

Σε αντίθεση με το γάλα, μια μπαταρία δεν λήγει την ημερομηνία που γράφει στο κουτί της. Ουσιαστικά, είναι από τα πράγματα εκεί έξω που δεν πεθαίνουν ποτέ, απλώς χάνει την πλήρη ισχύ της. Υπάρχουν φυσικά και οι επαναφορτιζόμενες, οι οποίες μπορούν να ζήσουν για πάντα.

Πώς δουλεύουν οι επαναφορτιζόμενες; Mε την αντίστροφη χημική διαδικασία από αυτή που ακολουθεί μια κανονική μπαταρία.

Μπορείτε να κάνετε τις μπαταρίες να κρατήσουν περισσότερο, αν τις έχετε σε ένα μέρος με χαμηλή θερμοκρασία.

Το ‘έμεινα από μπαταρία’ είναι η πιο συχνή κλήση που κάνουν οι οδηγοί αυτοκινήτων παγκοσμίως στις οδικές βοήθειες.

Είναι απλά μύθος το ότι οι μπαταρίες αποφορτίζονται αν τις αφήσουμε σε τσιμεντένιο έδαφος.

Η μασκότ της Energizer στην Ευρώπη είναι ο Mr. Energizer, ενώ αντίστοιχα στην αμερικανική αγορά, υπάρχει ο περίφημος λαγός, ο οποίος ‘γεννήθηκε’ το 1989.

Μόνο στις ΗΠΑ καταναλώνονται περίπου 3.5 δισεκατομμύρια μπαταρίες κάθε χρόνο για παιχνίδια, ρολόγια, εργαλεία ή οτιδήποτε άλλο.

Τον Νοέμβριο του 2015 η Popular Mechanics προσπάθησε να μετρήσει πόσες μπαταρίες ΑΑ χρειάζονται για να μπορέσει να ξεκινήσει ένα αυτοκίνητο. Η απάντηση είναι πολύ λιγότερες απ’ ότι νομίζει κάποιος, καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις τους, αρκούν 200.  

Υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Μπαταρίας και μάλιστα γιορτάζεται στις 18 Φεβρουαρίου.

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ενώ υπάρχουν μπαταρίες τύπου C και D, δεν βλέπουμε Α και B, υπάρχει εξήγηση. Καθώς η μπαταρία εξελισσόταν έπαιρνε και άλλο όνομα. Έτσι, η αρχική Α, έγινε μικρότερη και ονομάστηκε ΑΑ και στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο μικρή και πήρε την ονομασία ΑΑΑ.

Για τις συγκεκριμένες ονομασίες στις μπαταρίες είναι υπεύθυνο το American Standards Association, το οποίο έστησε το American National Standards Institute (ANSI).

Μπορείτε να φτιάξετε μια μπαταρία με τη βοήθεια μιας πατάτας. Εντάξει, βέβαια, μην περιμένετε να φωταγωγήσετε το σπίτι σας με κάτι τέτοιο.

 

Για ατελείωτα δώρα, επιλέξτε ένα προϊόν Energizer

Open Image Modal
Energizer

Οι συμμετέχοντες καλούνται να αγοράσουν οποιοδήποτε προϊόν της Energizer και να βγάλουν φωτογραφία την απόδειξη αγοράς (εάν η απόδειξη δεν αναγράφει τη περιγραφή του προϊόντος και λέει απλά προϊόν 1 ή κάτι άλλο, μπορεί ο καταναλωτής να βγάλει φωτογραφία την απόδειξη και το προϊόν κλειστό). Εν συνεχεία, πρέπει να κάνει upload τη φωτογραφία στο site ateleiotienergeia.gr και έτσι μπαίνει στην κλήρωση για τα εξής δώρα: 

 

Apple iPhone 8 

Samsung Led TV 49″ 

Drone Hubsan 

Canon DSLR 

Samsung Galaxy Tablet 

Φορητό ηχείο Marshall

Open Image Modal
Energizer