«160 χρόνια made in Greece»

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας
Open Image Modal
Gas Museum

Γνωρίζατε ότι η πρώτη ηλεκτρική κουζίνα που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα ήταν το 1951 από την ΙΖΟΛΑ; Μήπως έχετε ακουστά ότι στο πυριτιδοποιείο και καλυκοποιείο της ΠΥΡΚΑΛ, το οποίο ιδρύθηκε το 1874, προμήθευσε με πολεμοφόδια τους Βαλκανικούς πολέμους, αλλά και τον Ισπανικό Εμφύλιο; Ίσως, πάλι να γνωρίζετε ότι η Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά πήρε το όνομα της από το παλαιότερο μηχανοποιείο – ναυπηγείο που λειτούργησε στην περιοχή από το 1860; Η πρώτη ατμάμαξα κατασκευάστηκε εκεί για λογαριασμό των Σιδηροδρόμων Αττικής.

Αυτά και άλλα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία θα βρούμε στη μοναδική έκθεση «160 Χρόνια Made in Greece. Βιομηχανία. Πρωτοπορία. Καινοτομία» η οποία άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου και μας καλεί να ανακαλύψουμε… αλλιώς την ελληνική βιομηχανία από το 1860 έως σήμερα, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Με αφετηρία το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, λοιπόν, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της χώρας, το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας που συμπληρώνει 160 χρόνια λειτουργίας, ξεκινάμε το πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι μας στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας.

 

Open Image Modal
Gas Museum

 

Εκεί θα δούμε να ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας πιασμένη χέρι χέρι με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, πρώτες ύλες και σύντομα επεξηγηματικά κείμενα, άριστα φροντισμένα.

 

Open Image Modal

 

Μνήμες ξυπνούν καθώς περνάμε ανάμεσα στους χώρους της πλούσιας έκθεσης. Παλιές ρεκλάμες και μικρά βίντεο από της πρώτες διαφημίσεις προϊόντων που όλοι έχουμε αγαπήσει. Οι μεγάλοι πολύ πιθανόν να συγκινηθούν, ενώ οι μικρότεροι σίγουρα θα εντυπωσιαστούν από τη μεγάλη βιομηχανική παράδοση της μικρής μας χώρας.

 

Open Image Modal

 

Κάποιες από τις εταιρίες που θα δουμε υπάρχουν ακόμα, κάποιες πάλι όχι. Κάποιες έχουν παραμείνει σε ελληνικά χέρια, ενώ κάποιες άλλες έχουν περάσει στο εταιρικό πορτφόλιο μεγάλων πολυεθνικών. Αυτό που τις ενώνει είναι το αλάνθαστο ελληνικό δαιμόνιο.

Η δομή της έκθεσης

Στις τρεις ενότητες της έκθεσης, γνωρίζουμε βιομηχανίες που καινοτόμησαν στον κλάδο τους, που παρασκεύασαν πρωτότυπα προϊόντα ή έφεραν νέα προϊόντα στην Ελλάδα, που κατοχύρωσαν διεθνείς πατέντες και άλλες που ξεκίνησαν φιλόδοξα αλλά δεν τα κατάφεραν. Αναγνωρίζουμε εταιρείες που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των βιομηχανικών πόλεων και τις βιομηχανίες που σχετίζονται με αυτές. Μα πάνω απ’ όλα, μέσα από… άκρως ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, ανακαλύπτουμε τα πρόσωπα πίσω από τις βιομηχανίες, τους βιομήχανους και τους εργάτες, τους άντρες και τις γυναίκες που μπλέχτηκαν από νωρίς στα γρανάζια των μηχανών…

 

Open Image Modal

 

Πρώτη στάση: Μηχανουργείο. Δεύτερη: Αποθήκη. Περιηγούμαστε στις δύο αίθουσες της Τεχνόπολης και στο ιδιαίτερο στήσιμο που εμπνέεται από τις εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις, με 8 χρώματα να κυριαρχούν, ένα για κάθε κλάδο της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης: μέταλλα, χημικά, οικοδομικά υλικά και ύλες, ενέργεια, τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, καπνός, ξύλο και έπιπλο. 100 βιομηχανίες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, παραγόμενα προϊόντα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές και κρυμμένες πληροφορίες, για να καταλάβουμε πολύ γρήγορα ότι η βιομηχανία δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας…

 

Open Image Modal
Gas Museum

 

Το ταξίδι μας όμως συνεχίζεται και στο προαύλιο του Μηχανουργείου… Το Σιδηρουργείο του εργοστασίου φωταερίου μας διηγείται μια ιστορία για την ενέργεια, ενώ στο Νέο Υδαταέριο έχουμε την ευκαιρία να δούμε έργα νέων δημιουργών στην εικαστική έκθεση «Αεριόφως», μία σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον Όμιλο AKTO Art & Design και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

 

Open Image Modal
Gas Museum

 

Η εμπειρία μας στα «160 χρόνια made in Greece» ολοκληρώνεται με διαδραστικές ξεναγήσεις από τους ανθρώπους του Μουσείου, παράλληλες εκδηλώσεις στο INNOVATHENS και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς μας φίλους.

Το… αλλιώτικο ταξίδι μας στην ελληνική βιομηχανία ξεκινά! Είστε έτοιμοι για επιβίβαση;

INFO:

Από 18 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2018
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00
Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00
Αίθουσες: Μηχανουργείο, Αποθήκη, Σιδηρουργείο, Προαύλιο Μηχανουργείου

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 4 ευρώ
Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ