2022: Θα την κάνουμε χρονιά ορόσημο στην Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Αειφόρο Ανάπτυξη;

Η Κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι ένα έλλειμα δημοκρατίας γιατί δεν υποφέρουν όλοι το ίδιο.
Open Image Modal
Τουρίστες από κρουαζερόπλοιο παρατηρούν ένα παγόβουνο στην Ανταρκτική.
Brett Monroe Garner via Getty Images

Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είναι στο χέρι μας να ακολουθήσουμε τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, δικαιότερο για όλους, με σεβασμό στη Μητέρα Φύση και σημαία μας την αειφόρο ανάπτυξη,  που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.  

Θα ήθελα το 2022 να στηριχθεί στην ψύχραιμη ανάλυση των μαθημάτων που ελπίζω ότι πήραμε το 2021.  Οι δυσάρεστες εκπλήξεις για τις οποίες ευθύνεται η στρεβλή ”ανάπτυξη” που ακολουθήσαμε, έδωσαν πεδίο ανάπτυξης στην ανισότητα, την αδικία και τον παραλογισμό. Και αυτό γιατί δεν είχαν φροντίσει οι έχοντες τα ηνία του κόσμου να αναπτύξουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας και την πεποίθηση ότι όλοι βρισκόμαστε σε ένα καράβι, το ίδιο, όλοι μαζί θα επιβιώσουμε και θα προκόψουμε είτε όλοι μαζί θα καταστραφούμε, άλλοι λίγο νωρίτερα, άλλοι λίγο αργότερα…

Επιβεβαιώθηκε η τεράστια ανισότητα. Οι αναπτυγμένες χώρες που ευθύνονται περισσότερο για την Κλιματική Αλλαγή επιβαρύνονται τώρα ίσως λιγότερο αλλά θα κληθούν αργότερα να διαχειριστούν ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, ως συνέπεια των μέτρων που δεν πήραν εγκαίρως.

Παράλληλα, επειδή διαθέτουν πόρους και μέσα, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες τους να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, προσπαθώντας να καταπολεμήσουν την ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση και τον παραλογισμό. Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν ακόμη ούτε την πρώτη δόση εμβολίου ενώ παράλληλα βλέπουν τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να καταστρέφουν τα λιγοστά μέσα επιβίωσης των κατοίκων τους.

Όταν η ψαλίδα ανοίγει, η πόλωση καραδοκεί και η ανθεκτικότητά μας πλήττεται βάναυσα, αναδεικνύοντας την επιμονή των ανθρώπων στην αυτοκαταστοφικότητα.

Τεράστιες αντίρροπες δυνάμεις σε κάθε στροφή της ιστορίας, προστασία της δημόσιας υγείας ή λειτουργία της οικονομίας, προστασία του περιβάλλοντός μας ή λειτουργία της οικονομίας.

Οι εξελίξεις στην φύση και τις μεταλλάξεις της πανδημίας δεν λογαριάζουν ανησυχίες πολιτικές και οικονομικές.

Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην αρχή του 2021, για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και για την ενίσχυση της Δημοκρατίας ήταν ελπιδοφόρος και η Σύνοδος της Γλασκώβης, όσο κι αν αμφισβητήθηκαν τα αποτελέσματά της, επιβεβαίωσε την δέσμευση των συμμετεχόντων για την άμεση λήψη μέτρων .

Παράλληλα με τα καλά νέα ήρθε η εκρηκτική άνοδος της τιμής της ενέργειας, γεωπολιτικά συμφέροντα, σύγκρουση συμφερόντων και σίγουρα ελλιπής στρατηγικός σχεδιασμός θωράκισης της ανθεκτικότητας της κοινωνίας και της οικονομίας.

Οι υψηλές προσδοκίες από την έλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δημιούργησαν μια βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να καταναλώνουμε αφειδώς στο διηνεκές, μιας και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα είχε ελάχιστο έως μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι αυτές οι πλαστές, βολικές βεβαιότητες που υποσκάπτουν το μέλλον. Η ενεργειακή κρίση με την ασύλληπτη αύξηση στο κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας έδειξε ότι μόνο η λελογισμένη χρήση και η ενεργειακή εξοικονόμηση μάς θωρακίζουν…

Η Ε.Ε. που είναι πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής έχει μια μοναδική ευκαιρία, να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση των κρίσεων και στην δημιουργία ανθεκτικότητας από τους μεγάλους οργανισμούς έως την πιο απομακρυσμένη κατοικία.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει όχι μόνο να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των πληγών αλλά πάνω απ΄ όλα να δημιουργήσουν ισχυρές δομές Αειφορίας, Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας. Η πατρίδα μας προσελκύει ήδη μεγάλες διεθνείς επενδύσεις, γίνεται έτσι καλό παράδειγμα ανάπτυξης, πράσινης και ψηφιακής, που μπορεί να εξασφαλίσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας.  Παράλληλα η συντονισμένη προσπάθεια σε πολλούς τομείς δημιουργεί κοιτίδες ανάπτυξης ακόμη και σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές.

Όμως, μέρες Χριστουγέννων 2021 και στο  Αιγαίο χάθηκαν δεκάδες ψυχές που αναζητούσαν όχι ένα καλύτερο αύριο αλλά ένα βιώσιμο σήμερα…

Ατομική ευθύνη και Συνειδητή Επιλογή, για όλους εμάς που έχουμε την πολυτέλεια να  μπορούμε να τα εξετάσουμε, στο σπίτι μας, που είναι ίσως φέτος λιγότερο θερμασμένο από πέρυσι.  Ας αναλογιστούμε ότι  εξαιτίας κοντόφθαλμων και εγωκεντρικών επιδιώξεων έγιναν μεγάλοι πόλεμοι και μεγάλες καταστροφές που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί,  αν υπήρχε η ατομική ευθύνη.

Υποχρέωσή μας  η αντιμετώπιση προβλημάτων με καίριο τρόπο και η προληπτική ανάπτυξη της ανθεκτικότητας, ατομικής,  εταιρικής, εθνικής, κοινωνικής.  Όταν ένα πρόβλημα χρονίζει  οι δυνάμεις μας λιγοστεύουν, η συνοχή μας περιορίζεται και οι ακραίοι γραφικοί ανθίζουν, μαζί με την διχόνοια, που είναι παραδοσιακά το εθνικό μας άθλημα.

Η Κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι ένα έλλειμα δημοκρατίας γιατί δεν υποφέρουν όλοι το ίδιο.

Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είναι στο χέρι μας να ακολουθήσουμε τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, δικαιότερο για όλους, με σεβασμό στη Μητέρα Φύση και σημαία μας την αειφόρο ανάπτυξη,  που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. 

 ***

Του Δημήτρη Κόλλια, Διευθυντή Ανάπτυξης της Greenesco Ενεργειακής, εταιρείας των ομίλων ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Attica Finance