Τα καλά νέα ήταν μόνο για λίγο.
Την τελευταία εβδομάδα, με αποκορύφωμα την Τετάρτη, υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως ίσως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού (Covid-19) να αποδίδουν πλέον καρπούς. Πηγή αυτής της αισιοδοξίας ήταν η αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των καταγεγραμμένων, από μέρα σε μέρα, νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μάλιστα την Τετάρτη καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός από την 30η Ιανουαρίου.
Οι ελπίδες όμως φαίνεται πως διαψεύστηκαν μια ημέρα αργότερα επιβεβαιώνοντας ίσως όσους υποστήριζαν πως κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη της μετάδοσης του κορονοϊού είναι παρακινδυνευμένη.
Μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας καταγράφηκαν 15.152 νέα κρούσματα, δηλ. αριθμός ρεκόρ, και αυτό ενώ την προηγούμενη ακριβώς ημέρα είχαν αναφερθεί μόλις 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα η αντίστοιχη τοπική επιτροπή στην Χουμπέι είχε ανακοινώσει πως είχαν καταγραφεί μέσα σε μια ημέρα 14.840 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Και σαν να αυτή η αρνητική εξέλιξη να μην ήταν αρκετή, υπήρξε και μια εκτίναξη του αριθμού των νεκρών αφού μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 242 άνθρωποι. Την προηγούμενη ημέρα οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ήταν μόλις 97.
Πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.310 στην ηπειρωτική Κίνα και αυτός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε 48.206.
Πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.367 στην ηπειρωτική Κίνα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 59.805 στην ηπειρωτική Κίνα.
Πού οφείλεται η εκτίναξη των αριθμού των κρουσμάτων
Η αιφνίδια αυτή αύξηση των νέων κρουσμάτων σίγουρα καταδεικνύει το πόσο δύσκολο είναι για τους επιστήμονες να κατανοήσουν τους τρόπους και τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού στην Κίνα και κυρίως στην εστία του Covic-19, Γουχάν, όπου χιλιάδες ασθενείς εκτιμάται πως ίσως δεν έχουν καταγραφεί αφού δεν έχουν καν εξεταστεί.
Έτσι οι αρχές, έχοντας να αντιμετωπίσουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που παρουσιάζουν συμπτώματα και χωρίς να έχουν στη διάθεσή του ένας εύκολο και γρήγορο τρόπο για να επιβεβαιώσουν εάν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αποφάσισαν να αλλάξουν τις πρακτικές και τις μεθόδους τους σε ό,τια φορά τον εντοπισμό των ασθενών.
Και όπως φαίνεται, δεν αποκλείεται αυτή η αλλαγή να έφερε και την εκτίναξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Το κατά πόσο όμως αυτή η αλλαγή μας δίνει την πραγματική εικόνα του αριθμού των νέων κρουσμάτων παραμένει αμφίβολο.
Στα νοσοκομεία στη Γουχάν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αγωνιζόταν να εντοπίσει τις λοιμώξεις που προκαλεί ο κορονοϊός διενεργώντας σπάνιες και πολύπλοκες εξετάσεις που ανιχνεύουν άμεσα τη «γενετική υπογραφή» του. Και φυσικά η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με τη διάγνωση αφού όπου έχει παρουσιαστεί κρούσμα οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες.
Ο πρόεδρος Σι υπόσχεται να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις
Η Κίνα θα μπορέσει σίγουρα να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού και θα διατηρήσει την αναπτυξιακή ορμή της οικονομίας της χώρας, εκτίμησε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Κίνα θα καταβάλει προσπάθειες για να επιτύχει τους φετινούς αναπτυξιακούς στόχους της, πρόσθεσε ο Σι σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Πόσο ασφαλής είναι η νέα διάγνωση;
Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα οι αρμόδιοι στην επαρχία Χουμπέι φαίνεται πως πλέον περιλαμβάνουν στον αριθμό των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων λοιμώξεις που έχουν διαγνωστεί με τη χρήση αξονικών τομογραφιών σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επίσπευση των διαδικασιών η οποία βοηθά ώστε περισσότεροι ασθενείς να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται, όπως αναφέρουν υπάλληλοι των Επαρχίας. Οι ασθενείς αυτοί προστίθενται στην μακρά λίστα των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και οι αρχές διευκολύνονται σημαντικά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων αφού έχουν πιο άμεσα διαθέσιμα στοιχεία για τις πραγματικές ανάγκες σε πόρους, ειδικό εξοπλισμό κ.α. ενώ υποστηρίζουν πως αξιολογούν καλύτερα τις επιλογές που υπάρχουν για τη θεραπεία των ασθενών.
Από την άλλη όμως επιστήμονες που ενημερώθηκαν για τον νέο αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο φάνηκαν να ξαφνιάζονται ενώ όπως τονίζεται η τομογραφία δεν επαρκεί για να πιστοποιηθεί εάν ο ασθενής έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό ενώ αφού ακόμη και άτομα που έχουν κοινή εποχική γρίπη μπορεί να εμφανίσουν πνευμονία ορατή στην συγκεκριμένη εξέταση.
Έτσι ο αριθμός των νέων- αυξημένων- κρουσμάτων μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστός.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι αλλαγές αυτές στον τρόπο διάγνωσης αποκαλύπτουν, όπως φαίνεται, και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων στην επαρχία Χουμπέι που χρειάζονται βοήθεια: είτε επειδή έχουν πράγματι προσβληθεί από τον ιό αλλά δεν έχουν καταγραφεί και δεν λαμβάνουν θεραπεία, είτε επειδή παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά αγνοούν τα αίτια. Και φυσικά τίθεται ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα: εάν η επαρχία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτόν τον πολλαπλασιασμό των ασθενών.
Ο πρώτος νεκρός στην Ιαπωνία
Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε την Πέμπτη τον πρώτο θάνατο στη χώρα από τον νέο κορονοϊό.
Το θύμα ήταν μια γυναίκα στα 80 της που ζούσε στη νομαρχία Καναγκαουά, που συνορεύει με το Τόκιο, δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Υγείας Κατσουνομπού Κάτο σε συνέντευξη Τύπου. Δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Στο μεταξύ η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε το μεγαλύτερο άλμα στα κρούσματα του κορονοϊού μέσα σε μια ημέρα, καθώς υπάρχουν οκτώ νέα κρούσματα που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 58, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Ολα τα νέα κρούσματα συνδέονται με προηγούμενα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο. Από τους 58 επιβεβαιωμένους ασθενείς που έχουν αναφερθεί, 15 έχουν αναρρώσει και πάρει εξιτήριο ενώ επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Εξάλλου ο νέος επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Χουμπέι δεσμεύθηκε σήμερα να συγκρατήσει την επιδημία που έχει ξεσπάσει στην περιφέρειά του, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό, ανέφερε σήμερα η επίσημη εφημερίδα της επαρχίας.
Ο Γινγκ Γιονγκ, πρώην δήμαρχος της Σανγκάης ο οποίος διορίσθηκε στη νέα του θέση νωρίτερα σήμερα, δήλωσε πως η κατάσταση εκεί παραμένει πολύ σοβαρή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ημερησίας της Χουμπέι.
Πηγή: Reuters