28η Ιουλίου, η Ημέρα Υπέρβασης της Γης: Σε επτά μήνες καταναλώσαμε φυσικούς πόρους ενός έτους

Εάν μάλιστα ο πλανήτης κατανάλωνε στους ρυθμούς της χώρας μας η ημέρα της Υπέρβασης θα είχε έρθει από τις 21 Μαϊου.
|
Open Image Modal
Global Footprint Network/Earth Overshoot Day
Global Footprint Network/Earth Overshoot Day

Η 28η Ιουλίου είναι για φέτος η Ημέρα Υπέρβασης της Γης. Η ημέρα δηλαδή κατά την οποία για το 2022 έχουμε εξαντλήσει όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να αναγεννήσει ο πλανήτης που κατοικούμε σε διάστημα ενός έτους.

Το γεγονός ότι η ημέρα αυτή ορίζεται αυτή την ημερομηνία σημαίνει πρακτικά πως μέσα σε επτά μήνες δαπανήσαμε πόρους ενός έτους και τους υπόλοιπους πέντε μήνες θα καταναλώσουμε πόρους που δεν περισσεύουν αφού δεν υπάρχει άλλη Γη για να αντλήσουμε από εκεί. 

Ενώ η πανδημία, λόγω της μείωσης έως διακοπής πολλών δραστηριοτήτων, μείωσε το παγκόσμιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας, με την Ημέρα Υπέρβασης της Γης το 2020 να έρχεται στις 22 Αυγούστου από το 2021 έχουμε επιστρέψει στην ίδια κατάσταση. 

Εάν πάμε ακόμη πιο πίσω θα δούμε πως το 1971 η ανθρωπότητα κατανάλωνε τους πόρους που μπορούσε να του προσφέρει ο πλανήτης σε διάστημα ενός έτους έως τα τέλη του έτους. Από το 1983 και μετά όμως η Ημέρα Υπέρβασης της Γης η ημερομηνία άρχισε να μετακινείται όλο και πιο νωρίς με αποτέλεσμα κυρίως από το 2013 να έχει μετατεθεί στον Ιούλιο. 

Οι φετινές ημερομηνίες υπέρβασης των φυσικών πόρων ανά χώρα, που δημοσιεύθηκαν από το think tank Global Footprint Network, αποκαλύπτουν μια αρκετά τρομακτική προοπτική.

Όχι μόνο δείχνουν τον βαθμό στον οποίο υπερεξορύσσουμε τους πόρους του πλανήτη, αλλά υπογραμμίζουν επίσης τις ακραίες ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών.

Το διάγραμμά του Statista που βασίζεται σε αυτά τα δεδομένα, μας δείχνει ότι το Κατάρ, μια μικρή και πολύ πλούσια χώρα, βρίσκεται στην κορυφή των χωρών σε ό,τι αφορά εξάντληση πόρων με τον ταχύτερο ρυθμό.

Open Image Modal
Statista
Statista

Στην πραγματικότητα, εάν ολόκληρος ο πλανήτης κατανάλωνε πόρους με τον ρυθμό του Κατάρ, θα είχαμε φτάσει στην Ημέρα Υπέρβασης της Γης έως τις 10 Φεβρουαρίου ενώ μόλις δύο ημέρες αργότερα θα φτάναμε σε αυτή την ημέρα ορόσημο, εάν όλος ο πλανήτης κατανάλωνε πόρους όπως του Λουξεμβούργο. 

Οι δε επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξίσου απογοητευτικές αφού εάν η παγκόσμια κατανάλωση πόρων ήταν σαν αυτή στη χώρα μας, η  ημέρα της Υπέρβασης θα είχε έρθει στις 21 Μαϊου δηλαδή πάνω από δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι τώρα. Επίσης το ίδιο μήνα θα είχαμε εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους της Γης για το 2022 εάν όλος πλανήτης κατανάλωνε όπως η Ισπανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. 

Στο αντίποδα η Τζαμάικα, το Εκουαδόρ, η Ινδονησία  είναι τρεις από τις λίγες χώρες που αν ακολουθούσαμε όλοι τον ρυθμό κατανάλωσής τους οι πόροι θα επαρκούσαν έως τον Δεκέμβριο. 

Open Image Modal
Global Footprint Network/Earth Overshoot Day
Global Footprint Network/Earth Overshoot Day

Το χάσμα κατανάλωσης φαίνεται να χωρίζει από τη μια μεριά τις πλουσιότερες και πιο βιομηχανοποιημένες χώρες και από την άλλη εκείνες με χαμηλότερο εισόδημα.

Οι ΗΠΑ για να καλύψουν τις ανάγκες ενός έτους θα χρειάζονταν 5,5 πλανήτες Γη, η Αυστραλία 4,5,  η Ρωσία 3,4 κ.ο.κ. όπως δείχνει το infographic που ακολουθεί. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βάσει των σημερινών επιπέδων κατανάλωσης χρειαζόμαστε 1,5 Γη. 

Επίσης, συνολικά 50 χώρες δεν καταναλώνουν υπερβολικά τους φυσικούς τους πόρους και επομένως δεν έχουν Ημέρα Υπέρβασης της Γης.

Σύμφωνα με την έκθεση μεθοδολογίας του Global Footprint Network, τα ευρήματα λαμβάνουν υπόψη πόση γη/πόρους διαθέτει μια χώρα και πόσους χρειάζεται για να καλύψει τη ζήτηση των πολιτών της για τρόφιμα, ξυλεία, παραγωγή ενέργειας, απορρόφηση απορριμμάτων και χώρο για δρόμους.

Open Image Modal
Πόσους πλανήτες σαν τη Γη θα χρειάζονταν άλλες χώρες εάν κατανάλωναν όπως τους πόρους της όπως οι ΗΠΑ.
Global Footprint Network/Earth Overshoot Day