42 χρόνια από την έναρξη του ευρωπαϊκού μας ταξιδιού

Η Ελλάδα ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτό ήταν, είναι και θα είναι το συμφέρον του Έθνους μας!
|
Open Image Modal
28 Μαΐου 1979 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει την Πράξη Προσχώρησης στην ΕΟΚ
GEORGES BENDRIHEM via Getty Images

Φέτος συμπληρώνονται 42 ολόκληρα χρόνια από την επίσημη τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχωρήσεως της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.) ως 10ο μέλος της.

Η ιστορική αυτή στιγμή στις 28/05/1979 οδήγησε την Πατρίδα μας στην ανάπτυξη, την ευημερία, την ασφάλεια και την πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών. Ως πολίτες, οφείλουμε να μελετούμε την ιστορία μας και να τιμούμε τους ηγέτες που πήραν ιστορικές αποφάσεις για την εθνική μας πορεία.

Ωστόσο αυτή η απόφαση πάρθηκε σε μια δύσκολη πολιτικά εποχή με τεταμένο κλίμα και δεν ήταν μια αυτονόητη εξέλιξη όπως ίσως θεωρείται σήμερα.

Άρα το γεγονός ότι πάρθηκε, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και ιστορική αξία. Επομένως πρέπει πάντα να μνημονεύουμε την ηγετική ομάδα και να τιμούμε τον οραματιστή Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή που παίρνοντας αυτή την γενναία απόφαση μας άφησε αυτή την ανεκτίμητη παρακαταθήκη! 

Η ένταξη μας την 01/01/1981 στην τότε Ε.Ο.Κ. που μετεξελίχτηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ (Maastricht) την 01/11/1993, είναι το σημαντικότερο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

Μπορεί για τις νεότερες γενιές η συμμετοχή μας στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς να θεωρείται αυτονόητη και δεδομένη, όμως αυτά τα σπουδαία κεκτημένα δεν υπήρχαν για τις προηγούμενες γενιές.

Το γεγονός ότι ανήκουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, ότι συναποφασίζουμε με άλλες 26 χώρες για την πορεία και το μέλλον της Ε.Ε. και ότι μπορούμε να ασκήσουμε veto σε κάποια απόφαση που είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα και εθνικά δίκαια μας, είναι απόρροια της διαδρομής που ξεκίνησε εκείνη την ημέρα. 

Επομένως, κανείς συμπατριώτης μας δεν πρέπει να τα θεωρεί δεδομένα και πόσο μάλλον να τα υποτιμά. Αν κάποιοι λόγω έλλειψης γνώσεων, παιδείας, οράματος και αντίληψης ή λόγω ιδεοληψιών, μισαλλοδοξίας και οπισθοδρομικότητας επιλέγουν συνειδητά, μικρόνοα και σκόπιμα να υποτιμούν την πορεία των 40 ετών και την βελτίωση της χώρας μας, δεν έχουν παρά να κάνουν μια σύγκριση.

Μπορούν απλά να συγκρίνουν την αντίστοιχη οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο καθώς και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών άλλων Βαλκανικών κρατών κατά την ίδια περίοδο. Θα διαπιστώσουν τις χαοτικές διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, υποδομές και οικονομική κατάσταση κατά την αφετηρία της τεσσαρακονταετίας. 

Σε ότι αφορά τις νεότερες γενιές πρέπει να γίνει συνείδηση ότι είμαστε αντικειμενικά πάρα πολύ τυχεροί. Εμείς ειδικά που γεννηθήκαμε μετά την 01/01/1981 και γεννηθήκαμε πολίτες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλεται να έχουμε διαφορετικό πνεύμα και αντίληψη.

Ακόμη και με τις δυσκολίες της κρίσης από το 2008 και μετά, της πτώχευσης της Ελληνικής οικονομίας το 2010 και την εφιαλτική περίοδο των μνημονίων, παραμένουμε μια από τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου.

Είναι πολύ σημαντικό ως Έθνος να σταματήσουμε τη μεμψιμοιρία και την αυτομαστίγωση για τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος και να αναγνωρίσουμε με υπερηφάνεια τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα μας.

Πρέπει να μας κινητροδοτεί η εμφανής πρόοδος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και να μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ώστε να επιτύχουμε περισσότερα στο μέλλον.

Ως νέοι οφείλουμε απέναντι στις προηγούμενες γενιές, που μόχθησαν για να βάλουν τις βάσεις της Ελλάδας του σήμερα, να εργαστούμε εντατικά και μεθοδικά.

Πρέπει να κοπιάσουμε ώστε να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια που παραλάβαμε. Οφείλουμε αξιοποιώντας τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τα εργαλεία που μας δίνει η ενεργή παρουσία και συμμετοχή μας στην Ε.Ε., δηλαδή της ισχυρότερης οικονομικά ομάδας κρατών στον κόσμο, να δημιουργήσουμε την Ελλάδα του αύριο. 

Εν κατακλείδι, εορτάζοντας 40 χρόνια συμμετοχής, η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και είναι αξιόπιστος παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας. Η Ελλάδα ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτό ήταν, είναι και θα είναι το συμφέρον του Έθνους μας!