Με τη συμμετοχή 160 εκδοτών, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει 180 εκδηλώσεις και μεγάλο αφιέρωμα στη Μελοποιημένη Ποίηση, το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου άνοιξε τις πύλες του στο Ζάππειο και θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Τα επίσημα εγκαίνια του φεστιβάλ έγιναν σήμερα στις 20:00, στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων του Ζαππείου Μεγάρου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Φυσικά, δεν έλειψαν από τα εγκαίνια άνθρωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου. Μεταξύ άλλων, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρευρέθηκαν εκεί η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο Δημήτριος Αναγνωστάκης και ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης και βεβαίως, εκδότες.
Την επανίδρυση του ΕΚΕΒΙ προανήγγειλε η Μυρσίνη Ζορμπά
Την επανίδρυση του ΕΚΕΒΙ προανήγγειλε η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις συνέπειες της κατάργησης του:
«Δυστυχώς, η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου επέφερε ισχυρό πλήγμα τόσο στην γενικότερη διαρθρωτική υποστήριξη του βιβλίου στο τόπο μας, όπως τουλάχιστον ήταν οι προδιαγραφές και οι στόχοι του ΕΚΕΒΙ, αλλά και στον ιδιαίτερο και σημαντικό τομέα της έρευνας και της μελέτης του κόσμου του βιβλίου. Σήμερα γνωρίζουμε λιγότερα απ’ όσα μας είναι αναγκαία προκειμένου να κάνουμε συγκρίσεις για την πορεία της παραγωγής και της κατανάλωσης, να κάνουμε συγκρίσεις, να πάρουμε αποφάσεις. Μετά από την κρίση και προσβλέποντας στην επόμενη μέρα της οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της χώρας, είναι θεωρώ η στιγμή, να αποδεχθεί ξανά η Πολιτεία την ευθύνη της απέναντι στο βιβλίο ως πρωταρχικό πολιτιστικό αγαθό. Επισπεύδοντας την επανίδρυση του θεσμού πάνω σε στέρεες βάσεις που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και προοπτικές θα έχουμε κάνει το βήμα προόδου που αξίζει τόσο ο κόσμος του βιβλίου, όσο και το δυνάμει αναγνωστικό μας κοινό. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε τώρα που οι συνθήκες άρχισαν να είναι πιο ευνοϊκές και γυρίζουμε σελίδα. Κι αυτό, μέσα από σοβαρό και τεκμηριωμένο δημόσιο διάλογο και προσβλέποντας στο μέλλον των μικρών και μεγάλων αναγνωστών που κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανή την επιθυμία της ανάγνωσης σε μια χώρα που ποτέ στο παρελθόν δεν φρόντισε να επενδύσει στις βιβλιοθήκες, στερώντας από τους πολίτες το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση στην ανάγνωση. Ο νέος θεσμός βιβλίου δεν είναι παρά το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και οφείλουμε να το κάνουμε αποφασιστικά και γρήγορα, όλοι μαζί, με σύμπνοια και το όραμα ζωντανό».