49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο -Πρόκληση Ερντογάν με εγκαίνια αεροδρομίου στα Κατεχόμενα

Αναφορές πως στην περιοχή του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου υπάρχουν τάφοι αγνοουμένων. Ημέρα πένθους στην ελεύθερη Κύπρου. Μηνύματα Χριστοδουλίδη, Μητσοάκη.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται το μεσημέρι τα Κατεχόμενα προκειμένου να συμμετάσχει στους ”εορτασμούς” που διοργανώνει η τουρκοκυπριακή πλευρά που φέτος συνοδεύονται από μια ακόμη φιέστα: αυτής των εγκαινιάσει του νέου αεροδρομίου Ερκάν (Τύμπου).

Όπως αναφέρει μάλιστα ρεπορτάζ του Philenews στην περιοχή του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου υπάρχουν πληροφορίες βρίσκονται τάφοι αγνοουμένων και συγκεκριμένα τουλάχιστον  δύο. 

Ο ένας, με βάση πληροφορίες, βρίσκεται δίπλα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ενώ ο δεύτερος φέρεται να είναι εντός του χώρου του αεροδρομίου, χωρίς να αποκλείεται να είναι και στο δίαυλο. Ενημερωμένες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι πληροφορίες να αφορούν ένα ομαδικό τάφο και απλά να υπάρχει σύγχυση ως προς την ακριβή τοποθεσία. Δηλαδή, είτε να είναι εντός του χώρου του αεροδρομίου είτε δίπλα. 

Όπως επισημαίνεται  το κόστος ανέγερσης του νέου τερματικού, ανήλθε στα 400 εκ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το αεροδρόμιο θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί 10 εκ. επιβάτες ετησίως. Η Τουρκία επενδύει στο έργο αυτό, το αεροδρόμιο διαθέτει πλέον διπλό δίαυλο μήκους 3.100 μέτρων και εντάσσεται στο σχέδιο για τον «αιώνα της Τουρκίας». Στην ελληνοκυπριακή πλευρά του νησιού, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ημέρα πένθους. Με εκδηλώσεις μνήμης και τις δέουσες τιμές, η τιμώνται  οι πεσόντες ενώ νωρίς το πρωί ήχησαν για μια ακόμη φορά οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. 

 

Νίκος Χριστοδουλίδης: Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ανατρέψουμε την ανώμαλη παρούσα κατάσταση πραγμάτων

Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας παρέστη ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων. 

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους δήλωσε πως «Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να υποσχεθούμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας ότι, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να ανατρέψουμε την ανώμαλη παρούσα κατάσταση πραγμάτων, να δώσουμε, δηλαδή, νόημα στη θυσία τους μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις, τα προβλήματα, είμαστε εδώ και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017. Και θεωρώ ότι η ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της δικής μας πλευράς αναγνωρίζεται από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ειδικότερα από κράτη-μέλη της ΕΕ και ελπίζουμε σύντομα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». 

Ερωτηθείς εάν -λαμβάνοντας υπόψη και τη ρητορική της τουρκικής πλευράς- μπορούν να υπάρξουν οι συνθήκες για επιστροφή στον διάλογο, ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε: «Άκουσα και χθες βράδυ τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε σήμερα κατά τη διάρκεια της παρουσίας εδώ του κ. Ερντογάν.

Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν επιθυμώ, δεν βλέπω την όποια προστιθέμενη αξία να εμπλακώ σε έναν δημόσιο διάλογο κατηγοριών, κριτικής και πολλών άλλων που μπορεί να ικανοποιούν τα αυτιά κάποιων δημόσια, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στον βασικό στόχο που είναι το πώς τιμούμε τη θυσία όλων αυτών των ανθρώπων, ανατρέποντας την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Άρα, σίγουρα η ρητορική έχει τη δική της σημασία, δεν την υποβαθμίζω σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά το Κυπριακό θα λυθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Και εκεί εστιάζεται η δική μας προσοχή». 

 

Μητσοτάκης: Άρνηση υποταγής στην λήθη

Σε μήνυμα του για την σημερινή ημέρα ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: Αλήθεια σημαίνει άρνηση υποταγής στη λήθη. Έτσι, 49 χρόνια μετά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα αρνείται τα παράνομα τετελεσμένα και γίνεται αφορμή νέων αγώνων.

Ο 21ος αιώνας δεν ανέχεται μία διχασμένη ευρωπαϊκή χώρα με στρατό κατοχής στο έδαφός της. Μόνη λύση, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Επίσης, το ελληνικό Υπ.Εξωτερικών τονίζει πως «Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης...Μίας λύσης, η οποία, θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Μίας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο ”δύο κρατών”». 

Επίσης αναφέρει πως: «Σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, η οποία προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου και το συνεχιζόμενο δράμα χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων...Η Ελλάδα υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών και εκφράζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους Κύπριους και Ελλαδίτες που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τη Μεγαλόνησο», σημειώνει και προσθέτει: «Σχεδόν μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία...Στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, η Ελλάδα θα είναι πάντοτε και με συνέπεια αρωγός και συμπαραστάτης». 

Πηγή: Philenews, AΠΕ ΜΠΕ