Την περασμένη εβδομάδα, η Tίζα, μια TikToker από την Ατλάντα, γοήτευσε το διαδίκτυο αφηγούμενη μια οκτάωρη ιστορία, χωρισμένη σε ολιγόλεπτα επεισόδια. Η ιστορία είχε θέμα τον γάμο της με έναν άνδρα που η ίδια αποκαλεί «παθολογικό ψεύτη» και για λόγους συντομίας, στα βίντεό της του δίνει το ψευδώνυμο «Λέτζιον».
Στην αρχή της γνωριμίας τους, ο Λέτζιον είπε στην Τίζα ψέματα ότι ήταν πρώην ποδοσφαιριστής, που εργαζόταν ως περιφερειακός διευθυντής σε μια δημοφιλή εταιρεία καρυκευμάτων, στη Γεωργία.
Ένα μήνα μετά τη γνωριμία τους, η Τίζα του επέτρεψε να μετακομίσει στο σπίτι της. Όταν συζητούσαν να αγοράσουν μαζί ένα σπίτι, ο Λέτζιον ισχυρίστηκε ότι είχε ένα προεγκεκριμένο δάνειο άνω των 700.000 δολαρίων, το οποίο αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν ιατρικό και ότι μπορούσε να καταβάλει 750.000 δολάρια σε μετρητά για ένα ακίνητο χρησιμοποιώντας χρήματα από έναν λογαριασμό offshore, ο οποίος πολύ απλά δεν υπήρχε.
Έπειτα ο Λέτζιον υποσχέθηκε να αγοράσει στην Τίζα ένα Audi Q8, το οποίο θα της το παρέδιδαν στο σπίτι, αλλά το αυτοκίνητο - όπως μαντεύουμε - δεν έφτασε ποτέ. Είπε επίσης ψέματα στα μέλη της οικογένειας του ότι η Τίζα είχε γεννήσει έναν γιο, ενώ στην πραγματικότητα η γυναίκα είχε αποβάλει. Και αυτό το έκανε μόνο και μόνο για να συγκεντρώσει τα δώρα.
Αργότερα, η Tίζα έκανε κάποιες έρευνες και ανακάλυψε ότι ο Λέτζιον είχε πολλές πρώην συζύγους και επαναλαμβανόμενες θητείες στη φυλακή.
Αν και η ιστορία της Tίζα είναι αρκετά σπάνια, δυστυχώς πολλοί από εμάς αγνοούμε τις κόκκινες σημαίες στα πρώτα στάδια μιας σχέσης. Για αυτό, με αφορμή την ιστορία της Τίζα, ζητήσαμε από τους θεραπευτές να μοιραστούν στη HuffPost τα σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος με τον οποίο βγαίνουμε ραντεβού λέει ψέματα για την ταυτότητά του ή μας παραπλανεί με άλλον τρόπο.
Τι είναι το παθολογικό ψέμα
Είναι συχνά σύμπτωμα αντικοινωνικής και ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας. Ένας παθολογικός ψεύτης χρησιμοποιεί το ψέμα για να πάρει αυτό που θέλει με χειριστικό και πονηρό τρόπο.
Από την άλλη πλευρά, οι μη παθολογικοί ψεύτες λένε ψέματα, χωρίς να έχουν κάποιον συγκεκριμένο σκοπό. Με άλλα λόγια δεν είναι τόσο «σοφιστικέ» όσο οι παθολογικοί ψεύτες. Μπορεί να άρχισαν να λένε ψέματα από την πρώιμη παιδική ηλικία ως στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων τους και στην πορεία αυτό, να τους έγινε συνήθεια.
Κόκκινες σημαίες που μαρτυρούν ότι έχουμε να κάνουμε με έναν παθολογικό ψεύτη
1. Η εξέλιξη της σχέσης μας φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή
«Οι παθολογικοί ψεύτες, συνήθως από την αρχή του φλερτ, μας βομβαρδίζουν με απρόσμενες κινήσεις αγάπης και έντονες - έως ασφυκτικές - εκδηλώσεις στοργής, όπως πολυτελή δώρα, διήμερες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και πρόωρες υποσχέσεις για δέσμευση», μας προειδοποιεί η ψυχολόγος Ντέμπρα Κάμπελ.
«Και εκεί που έχουμε βασιστεί σε αυτό το ειδύλλιο, σιγά-σιγά προκύπτουν μικρές ασυνέπειες και πράξεις που μας μπερδεύουν και μαρτυρούν αδιαφορία», προσθέτει η ειδικός.
2. Είναι αδύνατο να επιβεβαιώσουμε τα πράγματα που μας έχουν πει για τον εαυτό τους
Οι παθολογικοί ψεύτες έχουν σχεδόν πάντα ένα τρομερό βιογραφικό και ένα ασύλληπτο οικογενειακό υπόβαθρο: Δεν πήγαν απλώς στο κολέγιο, πήγαν στο Γέιλ. Οι γονείς τους δεν είναι απλώς πλούσιοι, αλλά ίδρυσαν ένα οικογενειακό ίδρυμα που παρέχει μεγάλη υποστήριξη στη δημόσια τηλεόραση και τις τέχνες.
Όλα όσα τους αφορούν είναι πολύ εντυπωσιακά και φυσικά, πολύ δύσκολο - έως ακατόρθωτο - να επιβεβαιωθούν, αφού δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ κανέναν από τους συμφοιτητές ή τους γονείς τους.
«Ακούμε ιστορίες, αλλά δεν βλέπουμε τις πραγματικές σχέσεις, ενώ μπορεί το ταίρι μας ακόμη και να αποφεύγει ερωτήσεις σχετικά με αυτές ή άλλες λεπτομέρειες του παρελθόντος του», μας προειδοποιεί η Κάθριν Σμερλινγκ, ψυχοθεραπεύτρια με έδρα Μανχάταν.
«Τελικά, κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι οι ιστορίες του τέλειου συντρόφου μας είναι γεμάτες λεπτομέρειες που αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους, ενώ μπορεί από αφήγηση σε αφήγηση να προκύπτουν ασυνέπειες και παραλλαγές στην ιστορία. Και μακάρι μέχρι τότε, να μην έχουμε δεθεί με τον παθολογικό ψεύτη που έχουμε απέναντί μας», καταλήγει η Σμέρλιγνκ.
3. Πολύ απλά «Κάτι δεν μας κολλάει»
Μήπως όταν αναπολούμε αυτά που μας έχει πει ο/η σύντροφός μας, νιώθουμε κάτι πολύ δυσάρεστο;
«Μερικές φορές νιώθουμε ανήσυχοι όταν κάτι δεν πάει καλά στην προσωπική μας ζωή», εξηγεί η Έριν Πας, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας.
«Το σώμα μας, μας στέλνει συνεχώς σήματα κινδύνου. Και συνήθως αυτό, ξεκινά από το στομάχι μας, με συμπτώματα όπως η ναυτία ή η δυσπεψία και άλλα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε», μας προτρέπει η ειδικός.
4. Οργίζονται όταν αμφισβητούμε έστω και ένα από τα ψέματά τους
Οι παθολογικοί ψεύτες ζουν σε έναν φαντασιακό κόσμο που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Οι κατασκευασμένες αφηγήσεις τους γίνονται αντιληπτές ως πραγματικότητα.
Έτσι, όταν αντιλαμβανόμαστε κάποιο από τα ψέματά τους, γκρεμίζουμε την ψευδαίσθηση που διατηρούν για τον εαυτό και τον κόσμο γύρω τους.
«Για αυτό, όταν τους ξεσκεπάζουμε, συνήθως ανταποκρίνονται αμυντικά, αρνούνται κατηγορηματικά οποιονδήποτε ισχυρισμό μας και επιτίθενται εναντίον μας», μας προειδοποιεί η Σέρι Μέγιερς, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας.
«Μεταθέτουν την ευθύνη στο άτομο που τους ανακρίνει - εν προκειμένω σε εμάς - και μας κρίνουν ένοχους για τα δικά τους λάθη, αμφισβητώντας την κρίση μας. Αυτή η χειραγώγηση μπορεί να μας κάνει να αμφισβητήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να μας οδηγήσει σε μια σχέση εξάρτησης», υπογραμμίζει η Μέγιερς.
5. Όταν διαπιστώνουμε ότι λένε ψέματα υποβαθμίζουν τα συναισθήματά μας
Αν εκφράσουμε επάνω σε μια γενική συζήτηση πόσο κακό θεωρούμε το να λέει κανείς ψέματα, οι παθολογικοί ψεύτες απαντούν μουδιασμένα. Σπάνια υπάρχουν εκδηλώσεις τύψεων ή οποιαδήποτε παραδοχή του κατά πόσο τα ψέματά τους επηρεάζουν εμάς τους ίδιους ή τη μεταξύ μας σχέση μας.
Και ένας σύντροφος που περιφρονεί το πώς επηρεαζόμαστε από τη συμπεριφορά του, είναι ο ορισμός της κόκκινης σημαίας, συμφωνούν όλοι οι ειδικοί μας.
«Η αλήθεια είναι βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας σε μια σχέση. Αν ο σύντροφός μας δεν είναι σε θέση να πει την αλήθεια, είτε λόγω παθολογίας, είτε λόγω συνήθειας, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια νέα σχέση», προτείνουν οι θεραπευτές.