Μπορεί να συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά η πρόσφατη αλλαγή του καιρού, κάνει τους περισσότερους να γκρινιάζουν και κυρίως τις πρωινές ώρες, λίγο πριν σηκωθούν από το κρεβάτι. Σε σύγκριση με τις ζεστές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που μας πέρασε, τα πρόσφατα κρύα, πρωινά του φθινοπώρου μας αλλάζουν τη διάθεση.
Αν δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε από το πάπλωμά σας πριν πάτε για δουλειά, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε. Σας τους παρουσιάζουμε παρακάτω:
Ξεκινήστε τη ρουτίνα σας από την προηγούμενη νύχτα
«Η καθιέρωση μιας χαλαρωτικής και σταθερής ρουτίνας όταν πάτε για ύπνο, την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ, συμβάλλει σημαντικά στο να κοιμηθείτε καλύτερα, και να ξυπνάτε πιο ξεκούραστοι το επόμενο πρωί. Αυτό βοηθά πολύ το σώμα να ρυθμίσει τους κύκλους ύπνου/αφύπνισης», λέει η σύμβουλος του ύπνου Μαριάν Τέιλορ.
«Μια καλή ρουτίνα περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο ή ντους περίπου 30 λεπτά πριν ξαπλώσετε, το γράψιμο μιας λίστας υποχρεώσεων, η επιλογή ρούχων και η ετοιμασία της τσάντας σας για την επόμενη μέρα. Αν διαβάζετε ή ακούτε μουσική πριν πάτε για ύπνο, θα βοηθήσετε το μυαλό και το σώμα σας να χαλαρώσουν. Αποφύγετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά γενικότερα», συμπληρώνει.
Ξεκινήστε το πρωί σας με ένα πλούσιο σε ενέργεια πρωινό
Προτεραιότητα σας το πρωί θα πρέπει να είναι η απόκτηση ενέργειας στον οργανισμό σας για τη μέρα που σας περιμένει, σύμφωνα με τη σύμβουλο διατροφής Σάρλοτ Στέρλινγκ-Ριντ, και αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με το να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες τροφίμων.
«Για παράδειγμα, αν σας αρέσουν τα δημητριακά, καλώς. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες (και ενισχυμένο) δημητριακό. Προσθέστε μερικούς ξηρούς καρπούς και σπόρους και μερικά ψιλοκομμένα φρούτα για να βελτιώσετε με απλό τρόπο το θρεπτικό προφίλ και το περιεχόμενο των ινών του πρωινού σας», εξηγεί. Προσθέτει δε ότι δεν πρέπει να αντικαθιστούμε το πρωινό με ροφήματα, καθώς η καφεΐνη δεν υποκαθιστά ένα γεύμα.
Αναζητήστε φυσικό φως
Είναι δύσκολο να ξυπνήσετε με φυσικό φως εάν έχετε βάλει το ξυπνητήρι νωρίς, αλλά η Τέιλορ συνιστά να το ψάξετε ή το επαναδημιουργήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
«Η φυσική μας ορμόνη ύπνου, η μελατονίνη, συνδέεται άμεσα με το φως και το σκοτάδι. Όσο πιο σκοτεινό είναι το περιβάλλον, τόσο νυσταγμένοι θα νιώθουμε. Η παρουσία φυσικού ή τεχνητού φωτός το πρωί μας βοηθά να νιώθουμε πιο ενεργοί», εξηγεί.
Συνηθίστε την πρωινή άσκηση
Η άσκηση πριν να πάτε στην εργασία σας, θα μπορούσε να σας γεμίσει ενέργεια για όλη τη μέρα και να αφήσει περισσότερο χρόνο τα βράδια για περισσότερη τηλεόραση στο σπίτι.
«Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλή το πρωί, αλλά μερικές φορές μια ενδιάμεση περίοδος υψηλής δραστηριότητας μπορεί πραγματικά να σας απογειώσει για τη συνέχεια, κάνοντας τις ενδορφίνες να τρέχουν τις φλέβες σας», εξηγεί ο προσωπικός εκπαιδευτής Ντομ Θόρπ.
«Ένα ακόμα όφελος της πρωινής άσκησης είναι ότι είναι πιο πιθανό να αποδίδετε καλά, γιατί θα έχετε ξεκουρασθεί επαρκώς την προηγούμενη νύχτα, ενώ η άσκηση το βράδυ μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική αν αισθάνεστε κουρασμένοι».
Μην χρησιμοποιείτε το «snooze»
Όσο και να είναι πειρασμός τα μερικά επιπλέον λεπτά στο κρεβάτι, αποφύγετε να ξεκινήσετε την ημέρα πατώντας το κουμπί της αναβολής στο ξυπνητήρι, καθώς αυτά μπορεί συχνά να γίνουν περισσότερα.
«Όταν τα 10 λεπτά επιπλέον γίνονται 20, στη συνέχεια 30 και τραβάτε τον εαυτό σας από το κρεβάτι αισθανόμενος ετοιμόρροπος, για να μην αναφέρουμε ότι θα αργείτε, ξέρετε ότι ήρθε η ώρα να κάνετε μια αλλαγή», λέει η Τέιλορ.
«Δώστε στον εαυτό σας την πρόσθετη επιείκεια 10 λεπτών, ρυθμίζοντας το ξυπνητήρι 10 λεπτά αργότερα, και ξεχάστε το κουμπί της αναβολής. Μια επιλογή είναι να τοποθετήσετε το ξυπνητήρι στην άλλη πλευρά του δωματίου, αναγκάζοντάς σας να σηκωθείτε και να διασχίσετε το δωμάτιο για να το απενεργοποιήσετε».
Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στη βρετανική HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.