6 λόγοι ομηρικών καυγάδων των ζευγαριών στις γιορτές κι έξυπνες τεχνικές να μην ξαναγίνουν ποτέ

Κι όμως, τα διαζύγια πληθαίνουν τον Ιανουάριο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Open Image Modal
Tatiana Domarieva via Getty Images
Ποιος είπε ότι η περίοδος των γιορτών είναι ρόδινη για τα ζευγάρια;

Κανένας δεν θα ήθελε να κοιμηθεί στον καναπέ την παραμονή των Χριστουγέννων. 

Για να σας βοηθήσουμε να μην έχετε αυτή την καταθλιπτική μοίρα, ζητήσαμε από τους θεραπευτές να μοιραστούν μερικές από τις πιο κοινές διαφωνίες που έχουν τα ζευγάρια στις διακοπές και πώς να το επιλύσουν. Να τι είχαν να πουν:

1. Μάχη με τα πεθερικά 

Οι διακοπές μπορεί να είναι μια τεταμένη περίοδος για ζευγάρια και πεθερικά, ακόμα και όταν συμπαθούν ο ένας τον άλλον. Όταν έχουμε δύσκολες σχέσεις με την οικογένεια του/της συντρόφου μας, σχεδόν οποιοδήποτε σχόλιο μπορεί να ερμηνευθεί ως απογοήτευση, λέει η Μπέκι Γουέστόουν, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Little Rock του Αρκάνσας.

«Αν γίνει ένα αρνητικό σχόλιο, ας υποστηρίξουμε τον/την σύζυγό μας», λέει. «Το να δείχνουμε καθολική υποστήριξη στον σύζυγό μας μπροστά σε άλλους, ειδικά στην οικογένειά μας, είναι το μόνο σωστό».

2. Δώρο που υποδηλώνει ... τεμπελιά

Αναμένουμε με αγωνία το δώρο που θα μας πάρει ο/η σύζυγός μας... μόνο για να το ανοίξουμεκαι να βρείτε μια ... δωροκάρτα. Δεν θα τον/την πούμε τσιγκούνη, αλλά η έλλειψη προσπάθειας μας κάνει να νιώθουμε λίγο υποτιμημένοι.

 

3. Υπερ-κατανάλωση

Ας προσέξουμε τις υπερβολικές δαπάνες γιατί οι λογαριασμοί της πιστωτικής μας κάρτας θα μπορούσαν να στοιχειώσουν ξανά το νέο έτος, λέει ο Κουρτ Σμιθ, ένας θεραπευτής που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών για άνδρες.

«Οι σχέσεις μπορεί να γίνουν πραγματικά τεταμένες καθώς οι διαφορές στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων γίνονται εμφανείς από τις δαπάνες των διακοπών», συμπληρώνει. «Ας αποφύγουμε το πρόβλημα μιλώντας με τον/την σύντροφό σας τώρα για τα έξοδα των διακοπών κι ας συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο δαπανών που θα ακολουθήσουμε και οι δύο».

4. Προσδοκίες που δεν επαληθεύτηκαν 

Ιδού ο λόγος που τα διαζύγια παρουσιάζουν αύξηση τον Ιανουάριο. 

Τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν ιδιαίτερα στο σπίτι τις γιορτές, με πράγματα όπως ο προγραμματισμός, οι δαπάνες και οι υψηλές προσδοκίες. Κι ως αποτέλεσμα να .... γειωθούν τα ζευγάρια. Αυτές οι αρνητικές εμπειρίες μπορεί να τονίσουν τις μεγαλύτερες ρωγμές που μπορεί να έχει ένας γάμος.

«Οι ευκαιρίες για να δηλώσουμε τα πληγωμένα μας αισθήματα είναι σχεδόν ατελείωτες», λέει ο Σμιθ. «Αλλά αυτού του είδους τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν εάν καταβάλουμε προσπάθεια να επικοινωνήσουμε τις προσδοκίες που έχουμε από το γάμο μας όλο το χρόνο».

 5. Διαφορετικές γιορτινές παραδόσεις

Η οικογένειά της παίρνει κινέζικο φαγητό σε πακέτο κάθε Χριστούγεννα, αλλά εμείς έχουμε συνηθίσει σε ένα μεγάλο, πολυτελές γεύμα και μια τεράστια ανταλλαγή δώρων. Όλοι έχουν μακροχρόνιες παραδόσεις με τις οποίες είναι προσκολλημένοι, αλλά θυσιαζόμαστε και κάνουμε συμβιβασμούς για την ευημερία των σχέσεών μας, δηλώνει η Ελίζαμπεθ Τζ. Λαμότ, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας DC.

«Η ακαμψία στο ”αγκάλιασμα” των παραδόσεων του άλλου μπορεί να ενέχει κίνδυνο να χαλάσει τις διακοπές και να βλάψει ή να καταστρέψει τις σχέσεις», λέει. «Αντίθετα, ας σκεφτούμε ότι οι νέες εμπειρίες μπορεί να μοιάζουν λίγο άβολες στην αρχή, αλλά συνήθως προκαλούν συναισθηματική ανάπτυξη. Ας έχουμε λίγη περιέργεια για να γνωρίσουμε νέα πράγματα».

6. Εξουθένωση από πάρτι και γιορτινές συγκεντρώσεις

Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια των γιορτών. Εάν αρχίσουμε να αισθανόμαστε κουρασμένοι μετά το πολλοστό γιορτινό πάρτι ή οικογενειακή συγκέντρωση, ας πούμε στον/ην σύζυγό μας ότι ίσως χρειαστεί να μείνουμε σπίτι στο επόμενο. Το κλειδί είναι να μην αφήσετε το άγχος σας που σχετίζεται με τις διακοπές να συσσωρευτεί, λέει η Αλίσια Χ. Κλαρκ, ψυχολόγος στην Ουάσιγκτον, D.C.

«Δεν χρειάζεται να προσφερθούμε εθελοντικά για να πηγαίνουμε σε κάθε εκδήλωση που προκύπτει, ή να φιλοξενούμε κόσμο εκτός πόλης στο σπίτι μας για τις δύο γιορτινές εβδομάδες», λέει. «Το κόλπο είναι να σχεδιάσουμε έναν συμβιβασμό, ιδανικά εκ των προτέρων, για αυτό που θα λειτουργήσει και για τους δύο μας». 

-- --