1. Γιατί σχεδιάζεται έκδοση ομολόγου αυτή την περίοδο;
Διότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή:
i. Έκλεισε επιτυχώς και χωρίς καθυστερήσεις η 3η αξιολόγηση
ii. Η οικονομία έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.
iii. Επικρατεί κλίμα ευφορίας στις αγορές. Η παγκόσμια οικονομία καταγράφει υψηλή ανάπτυξη και δείχνει να έχει ξεπεράσει την κρίση.
iv. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, επωφελούμενα από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ.
2. Τι επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο με αυτή την κίνηση;
i. Να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να δανείζεται από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο.
ii. Να μαζέψει ένα ποσό ως «μαξιλάρι» σε περίπτωση που για κάποιο αρνητικό λόγο τα επιτόκια δανεισμού της χώρας αυξηθούν σημαντικά μετά τον Αύγουστο
iii. Να καταθέσει τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους. (υπάρχει το ενδεχόμενο η EKT να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν)
3. Τι ποσό προσδοκά η χώρα να συλλέξει; Για πόσα χρόνια και με τί επιτόκιο;
€3 δις. Πρόκειται για φρέσκο χρήμα και όχι για ανανέωση ομολόγων που λήγουν. Το ομόλογο θα είναι 7ετους διάρκειας. Το επιτόκιο αναμένεται να κυμανθεί περί το 3%. Ασφαλώς είναι προσιτό, αν και υψηλότερο έναντι του επιτοκίου των δανείων από τον ESM (1%)
4. Θα είναι επιτυχής η έκδοση;
Το ενδιαφέρον από τους επενδυτές είναι ζωηρό, λόγω της υψηλής για τα σημερινά δεδομένα απόδοσης που προσφέρει, σε ένα προστατευμένο από τον ESM περιβάλλον.
5. Πόσες ακόμα έξοδοι στις αγορές προγραμματίζονται έως τον Αύγουστο του 2018;
Πιθανότατα άλλες δύο. Η μια θα περιλαμβάνει την έκδοση ενός 10ετους ομολόγου. Βλέπουμε λοιπόν μια στρατηγική σταδιακής αύξησης της διάρκειας αποπληρωμής των ομολόγων, όσο εμπεδώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Από τα 5 έτη του 2014 και του 2017, στα 7 τώρα και κατόπιν στα 10.
6. Πόσα χρήματα προβλέπεται να μαζευτούν ως απόθεμα ασφαλείας; Από πού θα προέρχονται;
Με βάση τον προϋπολογισμό, η χώρα θα χτίσει ένα «μαξιλάρι» ύψους 18 δις. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τις δόσεις του μνημονίου.
7. Ποιοί είναι οι κίνδυνοι μετά τη λήξη του προγράμματος;
i. Οι επενδυτές να νιώσουν ανασφάλεια αν δεν υπάρχει η ομπρέλα ασφαλείας του ESM και να πιέσουν προς τα πάνω τα επιτόκια δανεισμού της χώρας.
ii. Η επικείμενη διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να ωθήσει εξίσου προς τα πάνω τα επιτόκια.
iii. Οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός στην παγκόσμια οικονομία να επηρεάσει αρνητικά και τα spreads των ελληνικών ομολόγων.
iv. H χώρα να πισωγυρίσει σε πρακτικές παλαιότερων δεκαετιών, ζημιώνοντας την οικονομία και την έξωθεν εικόνα της