Εδώ και δεκαετίες, τα ζωάκια παίζουν τον δικό τους ρόλο στη διπλωματία. Από κοάλα, κουτάβια και καμηλοπαρδάλεις μέχρι δράκοι του Κόμοντο, όλα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από ηγέτες ως χειρονομίες καλής θέλησης απέναντι σε έναν άλλο ηγέτη ή κράτος.
Όχι ότι αυτό δεν συνέβαινε παλιότερα. Κατά το 1820, ο Πασάς της Αιγύπτου έστειλε στην Ευρώπη τρεις καμηλοπαρδάλεις, όχι από γενναιοδωρία αλλά στα πλαίσια ενός έξυπνου διπλωματικού ελιγμού. Με εντολή της Κωνσταντινούπολης, ο Πασάς είχε στείλει στρατεύματα για να στηρίξει τους Τούρκους στις προσπάθειές τους να κρατήσουν την Ελλάδα εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο, διακινδύνευσε την αποξένωση της Ευρώπης, που υποστήριζε την Ελλάδα. Έτσι, μια καμηλοπάρδαλη φαινόταν καλό δώρο για την εξομάλυνση των σχέσεων, όπως γράφει ο Guardian. O Πασάς έστειλε τρεις: μια στη Γαλλία, μια στην Αγγλία και -το 1828- μια στην Αυστρία. Στη Βιέννη, ο ερχομός της καμηλοπάρδαλης προκάλεσε ενθουσιασμό και γράφτηκαν μέχρι και τραγούδια για χάρη της. Δυστυχώς, το ζώο έζησε μόνο 8 μήνες μετά τον ερχομό του στην Ευρώπη, καθώς κατά τη διάρκεια του βάρβαρου ταξιδιού είχε τραυματιστεί στα πίσω πόδια. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία...
Παρακάτω, αναφέρουμε τις φορές που παγκόσμιοι ηγέτες έβαλαν μπροστά αξιαγάπητα ζώα -εξαιρείται ο δράκος του Κόμοντο- για να προωθήσουν την ειρήνη, όπως τις κατέγραψε το Business Insider:
Τα Pungsan του Κιμ Γιονγκ Ουν
Όταν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν επέστρεψε από την Πιονγκγιάνγκ τον Οκτώβριο, είχε μαζί του δύο σκυλάκια, τον Γκόμι και την Σονγκάνγκ, δώρα από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Μάλιστα, η Σογνκάνγκ ήταν προφανώς έγκυος όταν την δώρισε ο Κιμ στον Μουν και το προεδρικό ζεύγος ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό τα γεννητούρια της σκυλίτσας, η οποία έφερε στον κόσμο έξι υγιέστατα κουταβάκια. Τα πανέμορφα, άσπρα σκυλιά είναι της ράτσας Pungsan της Βορείου Κορέας, τα οποία εκτρέφονται για να κυνηγούν τίγρεις και άλλα άγρια ζώα.
Ο Νίξον και η διπλωματία των πάντα
Αναμφίβολα, η Κίνα είναι αυτή που εγκαινίασε τη διπλωματία των ζώων στις μέρες μας, στέλνοντας πανέμορφα πάντα σε εχθρούς και συμμάχους, σε μια προσπάθεια είτε να εξομαλύνει είτε να βελτιώσει ήδη καλές σχέσεις.
Τη δεκαετία του ’50 η Ρωσία ήταν η χώρα που έλαβε πάντα δώρο από την Κίνα, ενώ όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον επισκέφτηκε το Πεκίνο το 1972, έλαβε κι αυτός τα χνουδωτά δώρα του.
Ο ζωολογικός κήπος του Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον έγινε το σπίτι της Λινγκ-Λινγκ και του Σινγκ-Σινγκ για τις επόμενες δεκαετίες. Τα ζωάκια δεν έκαναν απογόνους, αλλά ακόμη και σήμερα στο ίδιο μέρος φιλοξενούνται πάντα. Για τα οποία ωστόσο, πλέον οι ΗΠΑ πληρώνουν την Κίνα για να τα αποκτήσουν. Το δώρο του Νίξον στους Κινέζους ήταν δύο βόδια.
Το γκόλντεν ριτρίβερ του Πούτιν που φόβισε την Μέρκελ
To 2007 η Άνγκελα Μέρκελ ταξίδεψε στο Σότσι για να συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο. Αυτό που δεν γνώριζε ήταν ότι παρών στη συνάντησή τους θα ήταν και το μαύρο γκόλντεν ριτρίβερ του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Κόνι.
Η Καγκελάριος φοβάται τα σκυλιά και φωτογραφίες από την επίμαχη συνάντηση απεικονίζουν καθαρά τον φόβο στα μάτια της όσο η Κόνι κυκλοφορούσε κοντά της. O Βλαντιμίρ Πούτιν την ρωτάει μπροστά στις κάμερες: «Δεν πιστεύω να σε ενοχλεί η Κόνι, ε; Είναι πολύ φιλική και είμαι σίγουρος ότι θα φερθεί όπως πρέπει.
Αργότερα, ο Πούτιν απολογήθηκε για το περιστατικό, ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε τη φοβία της Γερμανίδας για τα σκυλιά, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ήξερε πολύ καλά -δεδομένου και του παρελθόντος του ως πράκτορας της KGB. Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί εξαίρεση στην «διπλωματία των ζώων», καθώς μόνο τρόμο προκάλεσε στο άλλο μέρος.
Ένα κουτάβι μεταξύ Τουρκμενιστάν και Ρωσίας
Το 2017, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Μπερντιμουχαμέντοφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Σότσι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, του έκανε δώρο για τα γενέθλια του (7 Οκτωβρίου) ένα κουτάβι ράτσας «αλαμπάι», στο οποίο έδωσαν το όνομα «Πιστός».
Αν εξαιρέσουμε τον άτσαλο τρόπο που ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν έπιασε το κουτάβι, είναι αξιοσημείωτο πως οι στιγμές που ο Πούτιν παίρνει αγκαλιά τον σκύλο, είναι από τις ελάχιστες που χαμογελάει εγκάρδια. Αναλυτές επεσήμαναν τότε, πως δεν ήταν μόνο τα γενέθλια του Πούτιν ο λόγος που έλαβε το κουταβάκι αλλά και η συμφωνία του με το Τουρκμενιστάν για το φυσικό αέριο.
Αγκαλίτσες και κοάλα
Τον Νοέμβριο του 2014, η Αυστραλία φιλοξένησε τη Σύνοδο των G20 και ο -τότε- πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, χρησιμοποίησε το βαρύ πυροβολικό: τα κοάλα.
Σε μία Σύνοδο που κινδύνευε να επισκιαστεί από την παρέμβαση Πούτιν στην Ουκρανία, τα κοάλα του Άμποτ δημιούργησαν το τέλειο photo oppοrtunity για τους ισχυρούς ηγέτες, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών.
Και δύο τεράστια ερπετά
Ο πρόεδρος Σουχάρτο της Ινδονησίας βρήκε εξαιρετική ιδέα να προσφέρει δύο δράκους του Κόμοντο στον Τζορτζ Μπους το 1990.
Φυσικά, κανείς δεν παραξενεύεται που δεν υπάρχουν φωτογραφίες του Αμερικανού Προέδρου με τα ερπετά που του δώρισαν. Γνωρίζουμε πάντως ότι οι δράκοι του Κόμοντο ήταν 60 κιλά ο καθένας και απέκτησαν 32 απογόνους κατά την παραμονή τους στον ζωολογικό κήπο του Οχάιο.
Με πληροφορίες από BusinessInsider