AAROK: To γαλλικό drone που προκάλεσε αίσθηση στο Paris Air Show

Από την Turgis & Gaillard.
Open Image Modal
.
Turgis & Gaillard

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο φετινό Paris Air Show στο Le Bourget τα μη επανδρωμένα συστήματα (drones, UAV) είχαν την τιμητική τους, και ένα από αυτά που προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν το γαλλικό AAROK της Turgis & Gaillard.

Πρόκειται για ένα drone της κατηγορίας MALE (medium altitude, long endurance) που μπορεί να φέρει όπλα, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα του New Atlas, έχει στο επίκεντρό του την ιδέα για ένα drone το οποίο βασίζεται σε ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο εξαρτήματα, αλλά και γαλλικής προέλευσης εξαρτήματα.

 

Open Image Modal
.
Turgis & Gaillard

 

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος μεγαλύτερο από το γνωστό αμερικανικό Reaper, ελικοφόρο, με δυνατότητα πτήσης άνω των 24 ωρών και μεταφορά φορτίου 1,5 τόνων. Το φορτίο μπορεί να είναι διαφόρων ειδών, από εξοπλισμό παρακολούθησης/ παρατήρησης μέχρι ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ και όπλα (κατευθυνόμενες βόμβες, πυραύλους αέρος-εδάφους).

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το αεροσκάφος είναι κατάλληλο για αποστολές επιτήρησης θαλάσσιων περιοχών στον Ινδικό- Ειρηνικό αποστολές «επιχειρησιακής κυριαρχίας», χρήση ως κόμβο επικοινωνίας σε πεδία μάχης κ.α.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του AAROK, το εν λόγω drone είναι ένα «στιβαρό, ικανό να αναπτυχθεί άμεσα UAV, από ανώμαλο έδαφος, όσο το δυνατόν πιο κοντά στους μαχητές», ικανό για χρήση όπλων «χαμηλού κόστους, μακράς εμβέλειας και ακριβείας» και «κλειδί» για επιχειρήσεις «υψηλής έντασης...σκληρότερο, πιο διασυνδεδεμένο».

 

Open Image Modal
.
Turgis & Gaillard

 

Μεταξύ των αποστολών του παρουσιάζονται η συγκέντρωση πληροφοριών με τους προηγμένους αισθητήρες του ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δυνατότητά του για μεταφορά μεγάλων φορτίων όπλων για αποστολές εγγύς υποστήριξης, πληγμάτων εξ αποστάσεως, καταστροφής στόχων υψηλής αξίας, συντονισμού πληγμάτων και καταστολής αεράμυνας- αλλά και επιτήρησης θαλάσσιων ζωνών και περιπολίας, καθώς και επιχειρήσεων ανθυποβρυχιακού πολέμου και έρευνας και διάσωσης.

Το πρωτότυπο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης, με τους δημιουργούς του να λένε πως το εν λόγω UAV θα «καλύπτει τις απαιτήσεις των γαλλικών και συμμαχικών δυνάμεων με μειωμένο κόστος, τόσο αγοράς και χρήσης».