Η άδεια μητρότητας, ο μισθός και η απόλυση: Τα εργασιακά δικαιώματα των νέων γονιών σε 14 χώρες του κόσμου

Η άδεια μητρότητας, ο μισθός και η απόλυση: Τα εργασιακά δικαιώματα των νέων γονιών σε 14 χώρες του κόσμου
|

Kάθε γυναίκα που περιμένει ένα παιδί νιώθει πολλά, συχνά αντιφατικά, συναισθήματα – από χαρά και φόβο μέχρι αγωνία και ενθουσιασμό. Η εποχή της λοχείας και της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα απαιτητικες σωματικά και ψυχολογικά για τους νέους γονείς.

Πρακτικά η δουλειά δεν συνδυάζεται εύκολα με την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και γενικότερα τη μητρότητα. Σχεδόν κάθε εργαζόμενη μητέρα παλεύει να τετραγωνίσει τον κύκλο- να τα καταφέρει στη δουλειά και παράλληλα να μεγαλώσει όσο καλύτερα μπορεί τα παιδιά της.

Η Ελλάδα της κρίσης με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας (η γυναικεία ανεργία αγγίζει το 25% συμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) πάσχει από φοβερό πρόβλημα υπογενντικότητας. Πιο συγκεκριμένα οι γεννήσεις παρουσιάζουν πτώση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και, ειδικότερα, από το 2009 και μετά καθώς η οικονομική κρίση έχει κάνει έναν εξαιρετικά δύσκολο «διπλό» ρόλο ακόμα δυσκολότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της World Bank, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη των χωρών με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει σημειώσει πληθυσμιακή συρρίκνωση της τάξης τους -0,6%. Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται, κυρίως, χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία και το Πουέρτο Ρίκο, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην οικονομική κρίση και την υπογεννητικότητα.

Πόσο εύκολο όμως είναι να κάνεις παιδί στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου;

Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, αλλά και την εβδομάδα που αφιερώνει η HuffPost Greece στο πιο τρυφερό και κυριαρχικό πρόσωπο της παγκόσμιας ιστορίας, ζητήσαμε από όλες τις διεθνείς εκδόσεις της The Huffington Post, να μας πουν τι ισχύει στην χώρα τους σχετικά με την άδεια μητρότητας, την άδεια πατρότητας, αλλά και τις απολαβές που έχει μία νέα μητέρα. Η Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες βρίσκεται κάπου στη μέση, αλλά ξεχωρίζει λόγω της μεγάλης και έντονης διαφοράς μεταξύ ιδωτικού και δημόσιου τομέα. H Γερμανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, είναι οι χώρες με τα καλύτερα προνόμια για την μητέρα και τον πατέρα, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις έχουν οι ΗΠΑ, όπου 1 στις 4 νέες μητέρες γυρνάει στη δουλειά 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Τέλος, στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αν και οι μητέρες χαίρουν καλής εργασιακής μεταχείρισης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον πατέρα.

Open Image Modal

Ελλάδα- Έντονες οι διαφορές μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Οσον αφορά την άδεια μητρότητας, στην Ελλάδα, οι νέες μητέρες βρίσκονται θεωρητικά τουλάχιστον σε σχετικά καλύτερη μοίρα από πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι μητέρες, ανεξάρτητα με την σχέση εργασίας που έχουν, δικαιούνται άδεια τοκετού και λοχείας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων (119 ημέρες). Από αυτές, οι 56 ημέρες είναι πριν τον τοκετό και οι 63 μετά. Σε περίπτωση θηλασμού, μετά το τέλος αυτών των 17 εβδομάδων, μπορούν να έχουν μειωμένο κατά 2 ώρες ωράριο για τους επόμενους 12 μήνες. Ο χρόνος αυτός αμείβεται κανονικά. Εάν μια μητέρα, ωστόσο δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου, δικαιούται 9 μήνες άδεια με αποδοχές μετά την άδεια λοχείας. Όσον αφορά τον πατέρα, μπορεί εκείνος να κάνει χρήση αυτής της άδειας, αν η μητέρα επιλέξει να μην την χρησιμοποιήσει.

Κατά τη διάρκεια της κύησης και για 18 μήνες μετά τον τοκετό, απαγορεύεται η απόλυση της εργαζόμενης. Αν ο εργοδότης επιχειρήσει να την απολύσει, τότε όχι μόνο η απόλυση θα είναι άκυρη, αλλά θα αντιμετωπίσει και πρόστιμο από 500 έως 50.000 €.

Στον δημόσιο τομέα, οι μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 3 μήνες μετά, ενώ έχουν το δικαίωμα να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για 2 χρόνια. Εάν μία μητέρα έχει 2 παιδιά μέχρι 2 ετών, έχει μειωμένο- κατά 2 ώρες- ωράριο και κατά 1 ώρα αν τα παιδιά είναι από 2 έως 4 ετών. Άδεια ανατροφής προβλέπεται πλέον και στους πατέρες και είναι διάρκειας 9 μηνών.

Να σημειωθεί εδώ βέβαια ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου η νομοθεσία διαφέρει ριζικά από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα, κάτι που προκαλεί έντονα ερωτηματικά. Επίσης λόγω της κρίσης, είναι αμφίβολο πόσες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα νιώθουν ότι μπορούν πραγματικά να εκμεταλλευτούν τα προνόμια που τους δίνει ο νόμος. Πόσες εργαζόμενες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν στ' αλήθεια να φεύγουν 2 ώρες νωρίτερα από τη δουλειά τους για 12 μήνες μετά την άδεια λοχείας;Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σπάνια προσφέρουν κίνητρα ή βοήθεια για τις νέες μητέρες με ευέλικτα ωράρια ή ακόμα και εργασία 4 ημέρες την εβδομάδα.

Οι χώρες των προνομίων: Καναδάς, Αυστραλία και Γερμανία

Καναδάς

Όπως αναφέρει η Kristy Woudstra, δημοσιογράφος από την HuffPost Canada, στον Καναδά, υπάρχει άδεια μητρότητας (τόσο για τις βιολογικές μητέρες, όσο και για τις παρένθετες) και άδεια πατρότητας, μέσα στον χρόνο που έχει γεννηθεί το παιδί. Να σημειωθεί ότι η ίδια άδεια προβλέπεται ακόμα κι αν το παιδί έχει υιοθετηθεί. Οι νέοι γονείς έχουν το δικαίωμα να απολαύσουν τα οφέλη που προσφέρονται με την άδεια μητρότητας αν τηρούν ορισμένα κριτήρια, όπως το να έχουν εργαστεί συγκεκριμένο αριθμό ωρών πριν πάρουν την άδεια. Επιπλέον, εκτός αν κάποιος έχει δική του επιχείρηση, πρέπει να έχει συγκεκριμένο εισόδημα για να δικαιούται άδεια.

Ο συνολικός χρόνος της άδειας είναι μέχρι 50 εβδομάδες. Η άδεια μητρότητας είναι μέχρι τις 15 εβδομάδες και μετά υπάρχουν 35 εβδομάδες γονικής άδειας, η οποία μπορεί να χωριστεί ανάμεσα στους δύο γονείς, όπως επιθυμούν οι ίδιοι.

Όσο για τα χρήματα, ο γονιός που βρίσκεται σε άδεια λαμβάνει 55% του εισοδήματός του αν αυτό είναι μέχρι τα 50.800 δολάρια, οπότε το περισσότερο που μπορεί να λάβει την εβδομάδα είναι 537 δολάρια. Αυτό είναι το σύστημα που ακολουθείται σε όλο τον Καναδά, εκτός από το Κεμπέκ. Στο Κεμπέκ, όπως αναφέρει ο Patrick White, οι γυναίκες έχουν 12 μήνες πληρωμένη άδεια και ο άντρας έχει το δικαίωμα να πάρει 6 εβδομάδες άδεια. Εάν η γυναίκα επιλέξει να γυρίσει στην δουλειά σε λιγότερο από 12 μήνες, ο σύζυγος μπορεί να καλύψει τη διαφορά. Μισθολογικά, η μητέρα λαμβάνει το 70% του μισθού της τους πρώτους 5 μήνες και το 55%, τους υπόλοιπους.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία έχει κανείς δυο επιλογές, όπως αναφέρει η Nicolette Logue. Υπάρχει η δυνατότητα της άδειας μετ' αποδοχών που προέρχεται από τους εργοδότες (αυτό ισχύει τόσο στον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα) και η δυνατότητα κάλυψης από την κυβέρνηση σε περίπτωση που κάποιος είναι άνεργος, ελεύθερος επαγγελματίας ή δεν εργάζονται αρκετό καιρό ώστε να καλυφθούν από τον εργοδότη τους (μίνιμουμ 12 μήνες).

Όσον αφορά την κάλυψη από τον εργοδότη, δίνεται 12 μήνες άδεια άνευ αποδοχών για κάθε γονέα και το δικαίωμα να επιστρέψει κανείς στη δουλειά στην ίδια θέση. Οι κοινωνικές υπηρεσίες προσφέρουν γενικά 12 με 16 εβδομάδες άδεια με πληρωμή όλου του μισθού. Δεν υπάρχει μίνιμουμ ποσό στον ιδιωτικό τομέα και σχεδόν στον μισό ιδιωτικό τομέα το ποσό που λαμβάνει η μητέρα κατά την άδεια μητρότητας καθορίζεται από ιδιωτικό συμφωνητικό. Για τις εταιρείες τεχνολογίας, είναι περίπου 14 εβδομάδες, ενώ για μικρότερες εταιρείες μπορεί να είναι απλά μία εβδομάδα. Τέλος, τα πανεπιστήμια προσφέρουν μία εβδομάδα άδεια και στη συνέχεια, μία εβδομάδα κάθε μήνα.

Όσον αφορά την άδεια που καλύπτεται από το δημόσιο, αυτή περιλαμβάνει $657 την εβδομάδα, χωρίς ΦΠΑ μέχρι και 18 εβδομάδες, και είναι για τον κύριο γονέα που φροντίζει το νεογέννητο ή το παιδί που έχει μόλις υιοθετηθεί.

Ενώ, για τον άλλο γονέα, προσφέρεται δύο εβδομάδες άδεια μετ' αποδοχών.

Γερμανία

Όπως αναφέρει η Ginalouisa Metzler, στην Γερμανία είναι σχεδόν αδύνατο να απολυθεί μία έγκυος ή οι νέες μητέρες για 4 μήνες μετά τον τοκετό. Υπάρχει μία εργασιακή ρήτρα για τις τελευταίες 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, οι μητέρες μπορούν να αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν στην δουλειά ή θα κάνουν αίτηση για άδεια μητρότητας.

Οι γονείς (τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες) δικαιούνται έως και τρία χρόνια άδεια μητρότητας. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, στην ίδια ακριβώς θέση που είχαν. Και οι δύο γονείς μπορούν να πάρουν ταυτόχρονα άδεια και, επίσης, μπορούν να χωρίσουν τα τρία αυτά χρόνια και διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Οι γονείς λαμβάνουν επίδομα από την κυβέρνηση για ένα χρόνο και το ποσό εξαρτάται από το εισόδημα που είχαν οι γονείς πριν την γέννηση του παιδιού. Ο «Νόμος προστασίας των Μητέρων» (Protection of Mothers Law) δεν ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή όσες ασχολούνται με τα οικιακά. Ειδικές ρυθμίσεις υπάρχουν για τα μέλη του δημόσιου τομές (όπως τους στρατιώτες), αλλά είναι πολύ «κοντά» με αυτά που ισχύουν για τους ιδιωτικούς υπάλληλους.

Μεσογειακή Ευρώπη : Aπό 3,5 ως 5 μήνες

Ιταλία

Στην Ιταλία, όπως αναφέρει η Giulia Belardelli, η υποχρεωτική άδεια μητρότητας διαρκεί 5 μήνες. Ξεκινά 2 μήνες πριν από τον τοκετό και συνεχίζεται για 3 μήνες μετά τη γέννα. Σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη είναι ομαλή και χωρίς προβλήματα, η άδεια μπορεί να ξεκινήσει έναν μήνα πριν τον τοκετό και να διαρκέσει έως και 4 μήνες μετά.

Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, οι περισσότεροι από αυτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνουν το 80% του μισθού τους (κάποια συμβόλαια αγγίζουν ακόμα και το 100%), ενώ όσοι εργάζονται στο δημόσιο λαμβάνουν τον συνολικό μισθό τους, καθώς και οποιοδήποτε επίδομα δικαιούνται ανεξάρτητα.

Επιπλέον, οι υπάλληλοι μπορούν να ζητήσουν επιπλέον άδεια, 6 μήνες μετά τον τοκετό, λαμβάνοντας το 30% του μισθού τους. Αίτηση για αυτή την προαιρετική άδεια μπορούν να κάνουν και οι πατεράδες και μπορεί να γίνει μέχρι το όγδοο έτος τους παιδιού.

Ισπανία

Στην Ισπανία, οι μητέρες παίρνουν 16 εβδομάδες άδεια μητρότητας και λαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό τους. Οι πατέρες δικαιούνται 13 με 15 μέρες άδεια, αλλά μπορούν να λείψουν έως και 10 εβδομάδες εάν η μητέρα δεν θέλει να λάβει τις 16 εβδομάδες που δικαιούται.

Όσον αφορά το επίδομα, ο Guillermo Rodriguez από την HuffPost Spain, αναφέρει ότι σε περίπτωση που η οικογένεια έχει εισόδημα λιγότερο από 11.376,66 ευρώ τον χρόνο, μπορούν να πάρουν επίδομα από το κράτος ύψους 291 ευρώ. Επιπλέον, οι μητέρες που εργάζονται μπορεί να έχουν παρακράτηση φόρου έως και €1.200 για κάθε παιδί που είναι κάτω των 3 ετών.

Οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν, επίσης, να ζητήσουν μειωμένο ωράριο μέχρι τα παιδιά τους να γίνουν 12 ετών.

Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Η μόνη διαφορά είναι ότι στον δημόσιο τομέα, οι πατεράδες δικαιούνται 15 μέρες άδεια, αντί για 13.

Γαλλία

Στην Γαλλία, οι μητέρες δικαιούνται 16 εβδομάδες άδεια. Συγκεκριμένα, είναι οι τελευταίες 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και 10 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η άδεια μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το πόσα παιδιά περιμένει η μητέρα ή αν έχει άλλα παιδιά στην οικογένεια. Για παράδειγμα, αν μία γυναίκα περιμένει το τρίτο της παιδί, δικαιούται 26 εβδομάδες άδεια.

Μισθολογικά, όπως αναφέρει η Marine Le Breton από την γαλλική έκδοση της HuffPost, οι γυναίκες λαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό τους για αυτές τις 16 εβδομάδες. Η δημόσιο κοινωνική ασφάλεια πληρώνει καθημερινά ένα ποσό που εξαρτάται από τον μισθό που λάμβανε η μητέρα τους τελευταίους 3 μήνες. Το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα 83,58€ ημερησίως.

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα, ο εργοδότης μπορεί να πληρώσει απευθείας τον μισθό και στη συνέχεια να αποζημιωθεί από την δημόσια ασφάλιση, εάν η μητέρα εργάζεται 6 μήνες. Και στον ιδιωτικό τομέα, ο εργοδότης μπορεί να επιλέξει να συμπληρώσει τον μισθό, εάν ο εργαζόμενος «βγάζει» περισσότερα από το όριο.

Η χειρότερη περίπτωση: ΗΠΑ

ΗΠΑ- Επιστρέφοντας στη δουλειά 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό

Στις ΗΠΑ, οι γονείς έχουν το δικαίωμα να λάβουν 12 εβδομάδες άδεια άνευ αποδοχών. Μερικές από τις Πολιτείες προσπαθούν να ψηφίσουν τους δικούς τους νόμους σχετικά με την άδεια μητρότητας και τα επιδόματα, αλλά μόνο τέσσερις τα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Ως αποτέλεσμα, 1 στις 4 εργαζόμενες μητέρες επιστρέφουν στην δουλειά σε λιγότερο από 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό και μόνο το 12% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχουν άδεια μετ' αποδοχών.

Open Image Modal

Oι παραδοσιακές χώρες της Μέσης Ανατολής: Εκεί που ο πατέρας δεν δικαιούται καν άδεια

Όπως αναφέρει η Mona Moussly, ισχύουν διαφορετικά πράγματα για κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι δικαιούνται 45 μέρες άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών που χρησιμοποιήθηκαν πριν από τον τοκετό. Η μητέρα μπορεί να λείψει από την δουλειά μέχρι και 100 ημέρες άνευ αποδοχών, μετά το πέρας της άδειας. Στον δημόσιο τομέα, η άδεια μητρότητας είναι 60 ημέρες μετ’ αποδοχών και επιπλέον 100 ημέρες άνευ αποδοχών στη συνέχεια.

Αίγυπτος- 2 μήνες

Οι γυναίκες δικαιούνται 90 μέρες άδεια μετ’ αποδοχών, εάν έχουν συμπληρώσει 10 μήνες στην εργασία τους. Για 24 μήνες μετά τον τοκετό η γυναίκα μπορεί να έχει μία ώρα κάθε μέρα για να θηλάζει το παιδί. Οι γυναίκες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άδεια μητρότητας πάνω από δύο φορές κατά τη διάρκεια μίας περιόδου εργασίας, η οποία διαρκεί γενικά 5 χρόνια.

Σαουδική Αραβία- 1,5 μήνας

Οι γυναίκες δικαιούνται άδεια μετ’ αποδοχών για 10 εβδομάδες. Εάν το μωρό παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας ή έχει ειδικές ανάγκες, η μητέρα δικαιούται επιπλέον άδεια μετ’ αποδοχών για έναν μήνα.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- 45 ημέρες

Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι δικαιούνται 45 μέρες άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών που χρησιμοποιήθηκαν πριν από τον τοκετό. Η μητέρα μπορεί να λείψει από την δουλειά μέχρι και 100 ημέρες άνευ αποδοχών, μετά το πέρας της άδειας. Στον δημόσιο τομέα, η άδεια μητρότητας είναι 60 ημέρες μετ’ αποδοχών και επιπλέον 100 ημέρες άνευ αποδοχών στη συνέχεια.

Οι ασυνήθιστες: Ιαπωνία και Μεγάλη Βρετανία

Ιαπωνία- Κάθε ιδιωτική επιχείρηση έχει τους δικούς της κανόνες

Όπως αναφέρει η Kaori Sasagawa, συντάκτρια στην ιαπωνική έκδοση της HuffPost, πριν από την γέννηση του παιδιού, οι μητέρες μπορούν να λείψουν μέχρι και 6 εβδομάδες, λαμβάνοντας τα 2/3 του μισθού τους. Μετά τον τοκετό, και οι δύο γονείς μπορούν να πάρουν άδεια μέχρι το παιδί να γίνει ενός έτους. Στην περίπτωση που υπάρχουν ειδικές συνθήκες μπορούν να λείψουν έως και 1,5 χρόνο. Ο πατέρας μπορεί να λείψει μέχρι και 8 εβδομάδες, χρονικό διάστημα που προστίθεται σε αυτό της μητέρας και φτάνει συνολικά τους 14 μήνες. Όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα μπορούν να πάρουν άδεια έως και 3 χρόνια. Η κάθε ιδιωτική επιχείρηση έχει τους δικούς τους κανονισμούς σε σχέση με την άδεια μητρότητας/ πατρότητας.

Μεγάλη Βρετανία- Έως και 13 μήνες αλλά με χαμηλές αποδοχές

Η Jacqueline Housden από την βρετανική έκδοση της HuffPost, αναφέρει ότι οι μητέρες έχουν το δικαίωμα να πάρουν 52 εβδομάδες άδεια μετ' αποδοχών, ενώ οι μπαμπάδες μπορούν να μοιραστούν άδεια μέχρι και 50 εβδομάδες, αν η μητέρα γυρίσει νωρίτερα στην δουλειά. Τις πρώτες 6 εβδομάδες, οι μητέρες λαμβάνουν το 90% του μισθού τους, ενώ τις επόμενες 39 εβδομάδες παίρνουν επίδομα 139,58 λίρες την εβδομάδα. Οι πατέρες μπορούν κι εκείνοι να πάρουν άδεια, εάν η σύντροφός τους επιλέξει να γυρίσει στην δουλειά νωρίτερα.

Open Image Modal

Ινδία- 3 μήνες

Η Indrani Basu, από την HuffPost India, αναφέρει ότι η άδεια μητρότητας φτάνει μέχρι τις 12 εβδομάδες μετ’ αποδοχών, αλλά εξαρτάται από την εταιρεία. Όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο έχουν 6 μήνες άδεια και λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό του μισθού τους, ενώ τους επιτρέπεται να πάρουν άδεια έως και δύο χρόνια, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, μέχρι το παιδί τους να γίνει 18 ετών.

Στον ιδιωτικό τομέα, έχουν 12 εβδομάδες άδεια, κατά τις οποίες πληρώνονται κανονικά, ενώ σε μερικές εταιρείες υπάρχει η δυνατότητα να πάρει κανείς επιπλέον μέρες άδειας, λαμβάνοντας ένα μέρος από τον μισθό και οι μητέρες μπορούν να έχουν πιο ευέλικτο ωράριο. Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε να αυξηθεί η άδεια μητρότητας στις 26 εβδομάδες, αλλά ακόμα δεν έχει ψηφιστεί μία τέτοια απόφαση.

Βραζιλία- 4 με 6 μήνες

Η Andrea Martinelli αναφέρει ότι στην Βραζιλία όλες οι γυναίκες που ανήκουν στο δημόσιο ταμείο υγείας (INSS) έχουν δικαίωμα στην άδεια μητρότητας, ανεξάρτητα με τον αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα ή έχουν δική τους επιχείρηση ή εργάζονται από το σπίτι. Όσο για τον μισθό είναι αντίστοιχος με τον μηνιαίο μισθό που λάμβαναν στην εργασία τους. Ακόμα και οι φοιτήτριες ή οι γυναίκες που ασχολούνται με οικιακά, αν πληρώνουν στο δημόσιο ταμείο, λαμβάνουν επίδομα μητρότητας έως και 10 μήνες. Οι μητέρες μπορούν να λείψουν από 4 ως 6 μήνες. Η Βραζιλία πάντως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί όπως και η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη διαφορά από τον δημόσιο ως τον ιδιωτικό τομέα μιας και στον δημόσιο τομέα, οι μητέρες μπορούν να λείψουν έως και 6 μήνες.