Άδειο το ταμείο του ΟΗΕ εξαιτίας των χωρών που δεν πληρώνουν τις εισφορές του (με πρώτες τις ΗΠΑ)

Τα χρήματα φτάνουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
|
Open Image Modal
SanderStock via Getty Images

Έλλειμμα 230 εκατομμυρίων δολαρίων (209 εκατομμύρια ευρώ) παρουσιάζει ο ΟΗΕ και όπως προειδοποίησε ο ΓΓ, Αντόνιο Γκουτέρες τα χρήματα μπορεί να τελειώσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, πρόκειται για την μεγαλύτερη ταμειακή κρίση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και μια δεκαετία.

Σε επιστολή που απευθύνθηκε στους 37.000 υπαλλήλους του ΟΗΕ-και την οποία έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)- ο Γκουτέρες αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η καταβολή της μισθοδοσίας και η εξόφληση λοιπών υποχρεώσεων.

«Τα κράτη μέλη έχουν καταβάλει μόνο το 70% του συνολικού ποσού που απαιτείται για τον τακτικό προϋπολογισμό του 2019. Αυτό μεταφράζεται σε έλλειψη μετρητών ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κινδυνεύουμε να εξαντλήσουμε τα εφεδρικά ρευστά διαθέσιμα μέχρι το τέλος του μήνα», αναφέρει η επιστολή.

Αναβολή συνεδρίων, μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες είναι μερικά από τα μέτρα τα οποία πιθανότατα θα πρέπει να επιβληθούν για να μειωθούν τα έξοδα του Οργανισμού, ανέφερε ο Γκουτέρες.

Όπως μεταδίδει το AFP, o ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται πως έχει ήδη ζητήσει από τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις εισφορές τους προς τον Οργανισμό προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους ταμειακά ελλείμματα αλλά εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις, όπως υποστηρίζει αξιωματούχος του ΟΗΕ ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η τελική ευθύνη για την παρούσα οικονομική κατάσταση είναι των κρατών-μελών», επισημαίνει ο Γκουτέρες.

Όπως επισημαίνει το France 24, εκτός από το κόστος των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, ο προϋπολογισμός για την λειτουργία του ΟΗΕ για το 2018-2019 είναι περίπου 5 δις ευρώ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεισφέρουν, θεωρητικά, το 22%. 

You will find more infographics atStatista

 

H χρηματοδότηση και τα χρέη

Η προθεσμία πληρωμής των εισφορών των κρατών-μελών λήγει πάντα τέλος Φεβρουαρίου και φέτος μόνο το 17% των χωρών ήταν συνεπείς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Statista. Πέντε μήνες αργότερα, το 64% του προϋπολογισμού έχει καταβληθεί αλλά παρ′ όλα αυτά περίπου τα μισά εκ των κρατών-μελών του Οργανισμού δεν είχαν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους. Τέλος Σεπτεμβρίου είχε καταβληθεί το 70% των εισφορών, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, αντί 78% που την ίδια περίοδο άλλες χρονιές. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που είναι και ο μεγαλύτερος οφειλέτης, διαμαρτύρεται πως δεν είναι δίκαιος ο τρόπος που υπολογίζεται το ύψος των εισφορών των χωρών παρά το γεγονός πως ο ΟΗΕ για να καταλήξει σε αυτό υπολογίζει το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, το μέγεθος του πληθυσμού και τα χρέη του. Όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται νομικά να πραγματοποιούν πληρωμές τόσο για τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και για τον προϋπολογισμό για τις ειρηνευτικές αποστολές.

Νωρίτερα φέτος ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε, σε περικοπές στο τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι περικοπές είναι αποτέλεσμα των καθυστερημένων πληρωμών κάποιων κρατών μελών για φέτος αλλά και των επί μακρόν οφειλών άλλων χωρών. Όπως οι ΗΠΑ που οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά.

Ως εκ τούτου, ο διεθνής οργανισμός περιόρισε τις επιτροπές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες έχουν ως αποστολή να επιβλέπουν την τήρηση των νόμων που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών, την καταπολέμηση της καταστολής πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, τα βασανιστήρια και τις φυλετικές διακρίσεις. Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένας από τους τρεις πυλώνες των Ηνωμένων Εθνών, αλλά λαμβάνει λιγότερο από το 4% του προϋπολογισμού του οργανισμού.

Πηγές: AFP, France 24, UN, Statista