Πρόσφατη έρευνα επισημαίνει τα οφέλη της τακτικής άσκησης στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των θετικών επιδράσεών της στον ποιοτικό ύπνο, αλλά και την συνολική μας ευεξία.
Ωστόσο, εξίσου σημαντικό παραμένει το γεγονός ότι η άσκηση καίει θερμίδες, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους μας.
«Η διατήρηση ενός ημερήσιου θερμιδικού ελλείμματος είναι απαραίτητη αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Θερμιδικό έλλειμμα θα πει να καίμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνουμε», εξηγεί ο δρ Κρίστοφερ ΜακΓκόβαν, γιατρός με εξειδίκευση στην παχυσαρκία.
Ποιο είναι όμως το είδος της άσκησης που καίει τις περισσότερες θερμίδες;
Oι ειδικοί το δηλώνουν ομόφωνα: Η άσκηση που καίει τις περισσότερες θερμίδες δεν είναι άλλη από το τρέξιμο.
«Το τρέξιμο ενεργοποιεί ένα σύνολο από μυϊκές ομάδες και θεωρείται αερόβια άσκηση», υποστηρίζει ο δρ Mιρ Άλι, βαριατρικός χειρουργός και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center.
«Πράγματι, όταν τρέχουμε, χρησιμοποιούμε κάθε μυϊκή ομάδα στο σώμα μας. Έτσι, καίμε πολύ περισσότερες θερμίδες», εξηγεί ο δρ Mουσταφά Αλιμπχάι, πιστοποιημένος χειρουργός και ιδρυτής της Nova Bariatrics.
Ο δρ ΜακΓκόβαν συμφωνεί ότι το τρέξιμο αποτελεί την κορυφαία επιλογή για τη μέγιστη καύση θερμίδων, προσθέτοντας ότι η κωπηλασία και το κολύμπι επίσης συγκαταλέγονται στις top εναλλακτικές.
Αυτό ήταν όλο;
Η απάντηση είναι «όχι»! Δεν αρχίζουν, ούτε τελειώνουν όλα στο τρέξιμο. Αυτό το είδος άσκησης, ναι μεν είναι ένας εύκολος τρόπος να κάψουμε θερμίδες, ωστόσο, δεν είναι το φαβορί για όλους μας και δεν είναι απαραίτητο ότι θα δούμε όλοι τα ίδια αποτελέσματα.
«Ο αριθμός των θερμίδων που καίει μια δεδομένη άσκηση εξαρτάται από τη διάρκεια, την ένταση, αλλά και μεμονωμένους παράγοντες όπως το σωματικό μας βάρος», εξηγεί ο δρ ΜακΓκόβαν. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, τα είδη άσκησης που απαιτούν τη μεγαλύτερη ενέργεια περιλαμβάνουν το τρέξιμο, την κωπηλασία και το κολύμπι».
Αν δεν είμαστε λάτρεις του τρεξίματος, της κολύμβησης ή της κωπηλασίας, η καλύτερη άσκηση για εμάς, είναι αυτή που θα μας κινητοποιήσει, έτσι ώστε να δέσουμε τα κορδόνια μας και να ξεκινήσουμε. Ειδάλλως, υπάρχει πιθανότητα να το αναβάλλουμε διαρκώς. Και έστω και μια πιο ήπια μορφή άσκησης είναι σαφώς καλύτερη από τη μη ενασχόληση με το αντικείμενο.
Μπορούμε για παράδειγμα να δοκιμάσουμε:
- Ποδηλασία
- Σχοινάκι
- Πυγμαχία
- Ορειβασία
- Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης
Αν το τρέξιμο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης μας συνιστούν oι ειδικοί δεν μας είναι ευχάριστη, τότε πιθανότατα δεν θα την κάνουμε τακτικά. Καλύτερα λοιπόν να αναζητήσουμε το είδος της άσκησης που θα μας εμπνέει να πάμε ένα βήμα παρακάτω σε κάθε προπόνηση.
Πώς θα ξεκινήσουμε μια ρουτίνα τρεξίματος
1. Μιλάμε με τον γιατρό μας
Οι γιατροί συνήθως παροτρύνουν τους ασθενείς να ξεκινήσουν να αθλούνται. Ωστόσο, αν πάσχουμε από ιατρικές παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας προτού ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα τρεξίματος. Το ίδιο κι αν υποφέρουμε από αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις των αρθρώσεων ή των μυών.
2. Ξεκινάμε με περπάτημα
Αν είμαστε αρχάριοι, το περπάτημα είναι για εμάς η καλύτερη μορφή αερόβιας άσκησης. Και εφόσον το επιθυμούμε, η ένταση και ο χρόνος μπορούν να αυξηθούν σταδιακά.
Πριν από κάθε ήπια ή έντονη προπόνηση, θα πρέπει να προηγείται η προθέρμανση, ενώ μετά την προπόνηση να ακολουθούν οι διατάσεις μας και ένα διάστημα χαλάρωσης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού.
3. Δεν αξιολογούμε την προπόνησή μας μόνο με βάση τα νούμερα
Ο αριθμός των θερμίδων είναι σημαντικός. Ωστόσο, η τακτική άσκηση έχει να μας προσφέρει πολλά περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διάθεσης, της φυσικής κατάστασης, της δύναμης και της πλαστικότητας στην κίνηση.
Οποιοδήποτε όφελος σχετίζεται με την καύση θερμίδων ή τη διαχείριση του βάρους, έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
(Mε πληροφορίες από parade).