Άνθρωποι που εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, κατέστρεψαν δημόσια τροπικά δάση τεράστιας έκτασης, μέσα στα τελευταία έξι χρόνια. Ωστόσο η Ομοσπονδιακή Αστυνομία πραγματοποίησε μόλις επτά επιχειρήσεις εναντίον τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η καταστροφή έλαβε χώρα σε κρατικά και ομοσπονδιακά δάση που χαρακτηρίζονται ως «μη καθορισμένα», δεν έχει δηλαδή διευκρινιστεί η χρήση τους, όπως τα εθνικά πάρκα και οι αυτόχθονες περιοχές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το βραζιλιάνικο τροπικό δάσος του Αμαζονίου διαθέτει περίπου 580.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών αυτής της κατηγορίας, δηλαδή έκταση σχεδόν όσο ολόκληρη η Ουκρανία.
Καθώς η Βραζιλία έχει επανειλημμένα νομιμοποιήσει παρόμοιες παρεμβάσεις, τα δημόσια δάση έχουν γίνει κυρίαρχος στόχος για εγκληματίες που υφαρπάζουν παράνομα τη γη. Η μελέτη, από το Ινστιτούτο Igarapé, μια βραζιλιάνικη δεξαμενή σκέψης, ανέλυσε 302 επιδρομές περιβαλλοντικού εγκλήματος που πραγματοποιήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία στον Αμαζόνιο, μεταξύ 2016 και 2021. Μόνο το 2% στόχευε σε άτομα που καταχράστηκαν παράνομα ακαθόριστες δημόσιες εκτάσεις.
Η έκθεση αναφέρει ότι η έλλειψη επιβολής, πιθανότατα πηγάζει από την αδύναμη νομική προστασία των εν λόγω περιοχών. Με άλλα λόγια, επιστρέφουμε στο ίδιο πρόβλημα, που πυροδοτεί την παράνομη δραστηριότητα. Οι περιβαλλοντολόγοι πιέζουν εδώ και καιρό την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μετατρέψει τα ελεύθερα δημόσια δάση σε προστατευόμενες περιοχές.
Από την επιστροφή της Βραζιλίας στη δημοκρατική κυριαρχία το 1985, μετά από δύο δεκαετίες στρατιωτικής διακυβέρνησης, οι περισσότερες διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν προβεί σε κινήσεις, προκειμένου να επεκτείνουν τη νομική προστασία. Σήμερα περίπου το 47% του Αμαζονίου συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες περιοχές. Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, ωστόσο, κρίνοντας ότι η χώρα βρίθει προστατευομένων περιοχών, έθεσε ένα τέλος σε αυτή την πολιτική δεκαετιών.
Το 2016, περίπου 2240 τετραγωνικά χιλιόμετρα δημόσιας γης αποψιλώθηκαν παράνομα. Πέρυσι, το συγκεκριμένο ποσοστό διπλασιάστηκε, ενώ μέσα σε έξι χρόνια, η συσσωρευμένη απώλεια άγγιξε τα 18.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η αποψίλωση των δασών γίνεται ολοένα συχνότερη. Σχεδόν το ήμισυ της κλιματικής ρύπανσης της Βραζιλίας προέρχεται από την αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με ετήσια μελέτη του βραζιλιάνικου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Climate Observatory. Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, που ο ανατολικός Αμαζόνιος έχει μετατραπεί σε πηγή άνθρακα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό «Φύση».
Το Iνστιτούτο Igarape διαχωρίζει το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Αμαζόνιο σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες παράνομων δραστηριοτήτων: κλοπή δημόσιας γης, παράνομη υλοτομία, παράνομη εξόρυξη και αποψίλωση των δασών, που επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
«Το περιβαλλοντικό έγκλημα πηγάζει από παράνομες οικονομίες που έχουν πρόσβαση σε καταναλωτικές αγορές και χρηματοδότηση εκτός του Αμαζονίου», αναφέρει η έκθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία αρνήθηκε να απαντήσει στο email του Associated Press, που αιτήθηκε σχόλια σχετικά με τη στρατηγική της στον Αμαζόνιο.