Αδικία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες: Της αφαίρεσαν το μετάλλιο επειδή βοήθησε τον συναθλητή της

«Αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια τότε πρέπει να την δώσεις», είπε η Μαραθωνοδρόμος στο μεγαλύτερο παιδί της, όταν την ρώτησε γιατί την απέβαλαν. «Τα παιδιά μου με έβλεπαν να κλαίω».
Open Image Modal
Η Ισπανίδα Έλενα Κονγκόστ, δεξιά, φτάνει στην τρίτη θέση στον μαραθώνιο γυναικών T12 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024, Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, Γαλλία, 2, 2 Σεπτεμβρίου.
via Associated Press

Η Ισπανίδα Μαραθωνοδρόμος Έλενα Κονγκόστ ήταν έτοιμη να τερματίσει στην 3η θέση των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, όταν ο οδηγός της, Mia Carol ένιωσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να συμφωνήσουν στο να επιβραδύνουν.

Οι δυό τους έτρεχαν ήδη 3 ώρες και βρίσκονταν 3 λεπτά μπροστά από την Γιαπωνέζα Misato Michishita που τερμάτισε στην 4η θέση. Περίπου 9 μέτρα πριν τον τερματισμό, ο Carol παραπάτησε και ήταν έτοιμος να πέσει. Η Κονγκόστ τον βοήθησε δίχως δεύτερη σκέψη, ωστόσο για να το κάνει αυτό άφησε στιγμιαία το βοηθητικό σχοινάκι (το οποίο είναι τοποθετημένο στο χέρι του οδηγού και η αθλήτρια οφείλει να το κρατάει μέχρι την στιγμή του τερματισμού).

Η Κονγκόστ απέτρεψε την πτώση του οδηγού στο έδαφος, ωστόσο αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή της. Η Ισπανίδα έχασε το χάλκινο μετάλλιο με βάση τους κανονισμούς και ξέσπασε σε κλάματα.

«Τα παιδιά μου έκλαιγαν μαζί μου»

«Δεν μπορούσα να πιστέψω τι συνέβαινε. Δούλεψα τόσο σκληρά, πάλεψα, έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό», ανέφερε η Κονγκόστ σε δηλώσεις της. 

«Αυτός ο κανονισμός εφαρμόστηκε επειδή υπήρχαν κάποια χρόνια που οι αθλητές έφταναν στον τερματισμό μόνοι, χωρίς τους οδηγούς τους», συνέχισε. «Αλλά αυτή η περίπτωση δεν έχει να κάνει καθόλου με αυτό. Το σχοινάκι απλά πέφτει κάτω την ώρα που τον βοηθάω», τόνισε η Κονγκόστ.

Η Ισπανίδα αθλήτρια ήταν χρυσή πρωταθλήτρια στον μαραθώνιο του Ρίο το 2016, αλλά δεν πήρε μέρος στους αγώνες του Τόκιο πριν 3 χρόνια, λόγω του ότι έπρεπε να αναλάβει το μεγάλωμα των τεσσάρων παιδιών της.

Ένα μετάλλιο στο Παρίσι θα είχε ύψιστη σημασία για εκείνη και τα παιδιά της που την περίμεναν στον τερματισμό. «Είχα πει στους ρεπόρτερ ότι ήμουν πολύ χαρούμενη για τα παιδιά μου που με είδαν να προπονούμαι, με είδαν να «μάχομαι», με είδαν να κλαίω, με είδαν να γελάω. Έχουν επίγνωση του πόσο δύσκολο ήταν αυτό για εμένα», είπε η 36χρονη μητέρα.

«Τα παιδιά μου έχασαν το υπεροχο κομμάτι των πανηγυρισμών. Αντίθετα, με έβλεπαν να κλαίω», είπε. «Κατέληξαν και εκείνα να κλαίνε. Ήταν κάπως δυσάρεστο».

Η πίεση από τα μίντια απέδωσε καρπούς - Η Κονγκόστ θα πληρωθεί κανονικά από την Ισπανική Παραολυμπιακή Επιτροπή

Η απώλεια του χάλκινου μεταλλίου είχε εκτός των άλλων και οικονομικές συνέπειες για την 36χρονη αθλήτρια. Με την 3η θέση στον Μαραθώνιο, η Κονγκόστ θα έβαζε στον τραπεζικό της λογαριασμό περίπου 30.000€, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για μια αθλήτρια και μητέρα τεσσάρων παιδιών.

«Η Ισπανική Παραολυμπιακή Επιτροπή, χάρη στις πιέσεις των μίντια, έβγαλε μια ανακοίνωση (στις 8 Σεπτεμβρίου), ότι θα μου δώσει την επιχορήγηση σαν να είμαι χάλκινη πρωταθλήτρια. Αυτό ήταν κάτι που μου έδωσε μεγάλη γαλήνη», ανέφερε η Ισπανίδα Παραολυμπιονίκης.

Την επόμενη μέρα η επιτροπή εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Η Ισπανική Παραολυμπιακή Επιτροπή ετοιμάζει μια επιστολή προς την World Para Athletics, ζητώντας το χάλκινο μετάλλιο για την Έλενα Κονγκόστ και τον οδηγό της Mia Carol στον αγώνα Μαραθωνίου».

Πηγή: cnn