Στα άδυτα του Προεδρικού Μεγάρου

Στα άδυτα του Προεδρικού Μεγάρου
|

Το Προεδρικό Μέγαρο παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της χώρας για το μέσο Έλληνα. Με εξαίρεση τους θεσμικούς φορείς ή τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, καθώς και τους μερικούς εκατοντάδες εργαζόμενους το Προεδρικό Μέγαρο παραμένει ένας χώρος άγνωστος για τους περισσότερους. Η HuffPost Greece κατάφερε να εξασφαλίσει μια αποκλειστική ξενάγηση στα άδυτα του Προεδρικού Μεγάρου στον απόηχο της αποτυχίας για εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Η ιστορία του κτιρίου είναι συναρπαστική : Αφετηρία αποτέλεσε η γέννηση του πρίγκιπα Κωνσταντίνου το 1868. Το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να κατασκευάσει ένα ανάκτορο για το διάδοχο του θρόνου και να του το δωρίσει με την ενηλικίωση του. Το «Ανάκτορο του Διαδόχου» όπως ονομάστηκε ολοκληρώθηκε το 1897. Το κτίριο άρχισε να χρησιμοποιείται ως βασιλική κατοικία λίγο νωρίτερα απ’ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί χάρη σε μια φωτιά που κατέστρεψε τα τότε Ανάκτορα (τη σημερινή Βουλή) το 1909. Η δολοφονία του Βασιλιά Γεωργίου το 1913 και η ανάληψη του Θρόνου από τον Κωνσταντίνο σήμαινει και την επίσημη αρχή λειτουργίας του Μεγάρου ως Βασιλικά Ανακτόρα. Με μια μικρή διακοπή, από το 1924 έως το 1935, το κτίριο φιλοξενούσε τα Βασιλικά Ανάκτορα μέχρι το 1974. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι το κτίριο παρέμεινε ίδιο ή στάσιμο μέσα στα χρόνια- κάθε άλλο. Το 1909 έγινε η πρώτη επέκταση, και το 1962 η δεύτερη για τους γάμους της Πριγκίπισσας Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος. Οι δυο αχανείς αίθουσες χρησίμευσαν για τις δεξιώσεις και τους χορούς που άρμοζαν σε ένα βασιλικό ανάκτορο.

Σήμερα το Προεδρικό Μέγαρο φέρει την ιστορία του παντού : το πιάνο της πριγκίπισσας Ειρήνης, οι πίνακες της Βασίλισσας Αμαλίας και οι αίθουσες δεξιώσεων του Παλατιού συνυπάρχουν με δώρα αρχηγών ξένων χωρών, χώρους γραφείων και αίθουσες συσκέψεων.

Στην αποκλειστική μας ξενάγηση συνειδητοποιήσαμε ότι ούτε το Προεδρικό Μέγαρο δεν έχει καταφέρει να αποφύγει την κρίση. Τα φώτα παραμένουν κλειστά και άνοιξαν μόνο για τις ανάγκες της φωτογράφησης. Οι χαώδεις αίθουσες δεξιώσεων ζεσταίνονται μόνο όταν χρησιμοποιούνται, και οι δεξιώσεις έχουν πλέον μειωθεί αισθητά. Ακόμα και το δέντρο- εντυπωσιακό και φωτισμένο είναι πλέον πλαστικό.