«Αυλαία» για το Φεστιβάλ των Καννών: Οι νικητές και τα παραλειπόμενα της 71ης διοργάνωσης

Ο Χρυσός Φοίνικας στο «Shoplifters» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα

Η 71η διοργάνωση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών ολοκληρώθηκε το Σάββατο, αναδεικνύοντας σε μεγάλο νικητή του Χρυσού Φοίνικα τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε-Έντα, για την ταινία «Shoplifters».

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Χιροκάζου είπε πως θέλει να το μοιραστεί με τους δύο σκηνοθέτες που δεν μπόρεσαν να είναι στις Κάννες, τον Ιρανό Τζαφάρ Παναχί και τον Ρώσο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, οι οποίοι δεν έλαβαν άδεια από τις αρχές των χωρών τους για να ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ.

Η επιστροφή του Σπάικ Λι, με το Βραβείο της Επιτροπής 

Απών από το Φεστιβάλ των Καννών εδώ και 27 χρόνια ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία του «BlacKkKlansman», στην οποία ο Αφροαμερικανός καλλιτέχνης καταγγέλλει τον ρατσισμό, την ακροδεξιά και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του μαύρου αστυνομικού Ρον Στόλγουορθ ο οποίος το 1978 κατάφερε να διεισδύσει στην Κου Κλουξ Κλαν, όμως στο τέλος της καταγγέλλει τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ, μια πόλη της Βιρτζίνια που συγκλονίστηκε από τη βία ακροδεξιών ομάδων στις 12 Αυγούστου του 2017.

«Με ρωτούν συχνά τι σκέφτομαι για τον κόσμο, ποιο είναι το όραμά μου για τον κόσμο. Απαντώ επικαλούμενος την εξαιρετική ταινία “Επικίνδυνα χρόνια” του Πίτερ Γουάιρ. Ζούμε επικίνδυνα χρόνια», τόνισε ο νεοϋορκέζος σκηνοθέτης λαμβάνοντας το βραβείο του, αλλά και μετά στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρούν οι βραβευθέντες.

«Διότι σήμερα ζούμε πραγματικά επικίνδυνα χρόνια, όμως (…) η ταινία μιλά από μόνη της», πρόσθεσε ο Σπάικ Λι χαμογελαστός. «Στόχος της είναι να μας βγάλει από την πνευματική μας νάρκωση και να μας οδηγήσει στην αλήθεια, την καλοσύνη, την αγάπη και όχι στο μίσος», τόνισε.

Open Image Modal
Stephane Mahe / Reuters
Open Image Modal
Regis Duvignau / Reuters

Την Τρίτη, μετά την προβολή της ταινίας του στις Κάννες, ο Λι καταφέρθηκε εναντίον του Τραμπ, χωρίς ποτέ να αναφέρει το όνομά του: «Έχουμε έναν τύπο στον Λευκό Οίκο, δεν θα αναφέρω καν το γ…νο όνομά του, που έχει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα! Δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας, αυτός ο π…ας γιος έχει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα».

Αφιερώνοντας την ταινία του «στη λαϊκή δημοκρατία του Μπρούκλιν», τη συνοικία όπου ζει στη Νέα Υόρκη, ο Λι υπερασπίστηκε επίσης την ανάμειξη των κινηματογραφικών ειδών που έκανε στο «BlacKkKlansman»: «Το έχουν ήδη κάνει μεγάλοι κινηματογραφιστές, όπως ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο “SOS, Πεντάγωνο καλεί Μόσχα”, ή ο Μπίλι Γουάιλντερ και ο Σίντνεϊ Λιούμετ».

«Ο Σπάικ έκανε μια ταινία που μας φάνηκε ότι μεταφράζει την ουσία της αμερικανικής κρίσης, όλοι μας (στην κριτική επιτροπή) αισθανθήκαμε ότι συνδεθήκαμε μαζί της, κατάφερε να ξεπεράσει αυτή την ιστορία που επικεντρώνεται στην Αμερική», σχολίασε η Κέιτ Μπλάνσετ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Άζια Αρτζέντο: Γνωρίζουμε ποιοι είστε 

Η Ιταλίδα ηθοποιός Άζια Αρτζέντο, μία από τις γυναίκες που έχουν κατηγορήσει τον παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλική επίθεση, δήλωσε στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ των Καννών χθες Σάββατο ότι μεταξύ των παρευρισκόμενων υπάρχουν και άλλοι που έχουν επιτεθεί σεξουαλικά εναντίον γυναικών.

Η Αρτζέντο, μία από τις γυναίκες τις οποίες επικαλέστηκε ο Ρόναν Φάροου στο δημοσίευμά του στο περιοδικό New Yorker τον Οκτώβριο, κατήγγειλε ότι ο Γουάινστιν τη βίασε στη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών το 1997, όταν ήταν 21 ετών.

Open Image Modal
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT via Getty Images

Ο Γουάινστιν αρνείται τις κατηγορίες και ένας δικηγόρος του έχει απαντήσει ότι οι ισχυρισμοί της Αρτζέντο είναι ψευδείς.

«Το 1997 έπεσα θύμα βιασμού από τον Χάρβεϊ Γουάνστιν. Ήμουν 21 ετών. Το φεστιβάλ αυτό ήταν το πεδίο που κυνηγούσε», δήλωσε η Ιταλίδα ηθοποιός, ντυμένη στα μαύρα, στη διάρκεια ομιλίας της πριν την απονομή των βραβείων.

«Θα ήθελα να προβλέψω κάτι: ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν θα είναι ξανά ποτέ καλοδεχούμενος εδώ», πρόσθεσε.

«Μια ολόκληρη κοινότητα του γύρισε την πλάτη, ακόμη και εκείνοι που ποτέ δεν επέκριναν τις πράξεις του», συνέχισε η Αρτζέντο, ενώ κατήγγειλε: «Και μεταξύ σας, στο κοινό, υπάρχουν αυτοί τους οποίους θα πρέπει να δείξουμε με το δάκτυλο εξαιτίας της συμπεριφορά σας απέναντι στις γυναίκες, μια συμπεριφορά ανάξια αυτής της βιομηχανίας, οποιασδήποτε βιομηχανίας».

«Γνωρίζετε ποιοι είστε, αλλά το πιο σημαντικό, γνωρίζουμε εμείς ποιοι είστε», κατέληξε η Αρτζέντο εν μέσω χειροκροτημάτων. «Δεν θα σας επιτρέψουμε να ζείτε ατιμώρητοι», υπογράμμισε προτού υψώσει τη γροθιά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Open Image Modal
Eric Gaillard / Reuters

 

Αναλυτικά, η λίστα με τους νικητές: 

 

Χρυσός Φοίνικας
«Shoplifters» - Χιροκάζου Κόρε - Έντα

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«BlacKkKlansman» - Σπάικ Λι

Βραβείο της Επιτροπής
«Καπερναούμ» - Ναντίν Λαμπακί

Ειδικός Χρυσός Φοίνικας
«Le livre d’image» - Ζαν Λικ Γκοντάρ

Βραβείο Ανδρικού Ρόλου
Μαρτσέλο Φόντε - «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε

Βραβείο Γυναικείου Ρόλου
Σαμάλ Γεσλάμοβα για το «Ayka»

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Πάβελ Παβλικόφσκι - «Ψυχρός Πόλεμος»

Βραβείο Σεναρίου
Εξ ημισείας στο «Lazzaro Felice» της Αλίσια Ρορβάχερ και στο «Three Faces» του Τζαφάρ Παναχί

Camera D’ Or - Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
«Girl» του Λούκας Ντόν

Χρυσός Φοίνικας Ταινίας Μικρού Μήκους
«All These Creatures»