Αεροδρόμιο Χίθροου: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τιμές των καυσίμων φέρνουν πλήρη αβεβαιότητα

«Η ανάκαμψη της αεροπορικής αγοράς σκιάζεται από τον πόλεμο και την αβεβαιότητα σχετικά με τον COVID».
Open Image Modal
Ταξιδιώτες στο αεδρόμιο του Χίθροου, στις 30 Νοεμβρίου 2021. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει μερικές ώρες νωρίτερα, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR τη δεύτερη ημέρα μετά την άφιξή τους στην Βρετανία και να μένουν απομονωμένοι μέχρι να βεβαιωθούν για το αρνητικό αποτέλεσμα. (Photo by Li Ying/Xinhua via Getty Images)
Xinhua News Agency via Getty Images

Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι οι ανησυχίες των Αμερικανών ταξιδιωτών για τον πόλεμο στην Ευρώπη, τους μεγαλύτερους χρόνους πτήσεων λόγω κλειστών εναέριων χώρων και τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων έχουν προστεθεί στις ανησυχίες για τον COVID-19, δημιουργώντας «τεράστια αβεβαιότητα» σχετικά με την ανάκαμψη των πτήσεων.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι δεν παρατηρείται «επιστροφή» των επιβατών στον ρυθμό που υπολόγιζε για τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς οι 2,8 εκατομμύρια επιβάτες που ταξίδεψαν μέσω του συγκεκριμένου αεροπορικού κόμβου, αντιστοιχούν σε λίγο περισσότερους από τους μισούς για αντίστοιχο διάστημα πριν από την πανδημία και είναι 15% κάτω από τις προβλέψεις για τον συγκεκριμένο μήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χίθροου (Heathrow), Τζον Χόλαντ-Κέι δήλωσε: «Η ανάκαμψη της αεροπορικής αγοράς σκιάζεται από τον πόλεμο και την αβεβαιότητα σχετικά με τον COVID».

 

Open Image Modal
26 Ιανουαρίου 2021. Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου στη διάρκεια του λοκντάουν για τον κορονοϊό. Η ανάκαμψη των διεθνών μεταφορών αποτελεί κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και ειδικά για χώρες με μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό. (AP Photo/Matt Dunham, FILE)
via Associated Press

Το αεροδρόμιο σημείωσε ακόμα, ότι η εξερχόμενη κίνηση ανακάμπτει έντονα, αλλά η ζήτηση για εισερχόμενα επαγγελματικά ταξίδια και για ταξίδια αναψυχής παραμένει υποτονική λόγω COVID-19 και ενώ οι όροι της καραντίνας εξακολουθούν να ισχύουν σχεδόν στα δύο τρίτα των αγορών που εξυπηρετεί το Χίθροου.

«Και ενώ ελπίζουμε ότι θα καταργηθούν, αντιμετωπίζουμε επίσης εμπόδια από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, τους μεγαλύτερους χρόνους πτήσεων προς προορισμούς που επηρεάζονται από το κλείσιμο του εναέριου χώρου (λόγω Ουκρανίας), τις ανησυχίες των ταξιδιωτών των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ευρώπη και την πιθανότητα νέων «παραλλαγών Covid», που συνολικά δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις για τους επιβάτες φέτος», ανέφερε.