Εννέα επενδυτές για το 30% του αεροδρομίου Αθηνών, ένας για τη μαρίνα Ιτέας

Ένα επενδυτικό σχήμα, τέθηκε εκτός διεκδίκησης στη Β’ φάση.
|
Open Image Modal
.
electravk via Getty Images

Με τον αποκλεισμό του επενδυτικού σχήματος APG ASSET MANAGEMENT (διαχειρίζεται συνταξιοδοτικά ταμεία στις Κάτω Χώρες – με κοινοπραξία συμμετέχει στο αεροδρόμιο Βρυξελλών), προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ στη Β’ φάση του διαγωνισμού (Φάση Δεσμευτικών Προσφορών), για την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» που έχει το Ταμείο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, εξέτασε τις αρχικές 10 υποψηφιότητες και προχωρά με τα 9 σχήματα, τα οποία αφού υπογράψουν σχετική Συμφωνία Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν το τεύχος και τα σχετικά έγγραφα της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων, στοιχείων και λοιπών πληροφοριών σχετικά με τον ΔΑΑ.

Οι επενδυτές

Για τη Β’ φάση του διαγωνισμού, η οποία ξεκίνησε, προκρίνονται οι εξής ενδιαφερόμενοι επενδυτές (με αλφαβητική σειρά):

1. ADP GROUPE (γαλλική εταιρεία - διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Σαρλ Ντε Γκωλ και Ορλύ, στο Παρίσι και το αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ)

2. AVIALLIANCE GMBh (γερμανική εταιρεία που ήδη κατέχει το 40% του ΔΑΑ, έχοντας επίσης συμμετοχή στα αεροδρόμια Βουδαπέστης, Ντίσελντορφ, Αμβούργου και Σαν Χουάν)

3. FERROVIAL INTERNATIONAL SE (ισπανική εταιρεία με κατασκευές και διαχείριση υποδομών μεταφορών)

4. FIRST STATE INVESTMENTS (επενδυτική εταιρεία που ανήκει στην Mitsubishi UFJ Financial Group)

5. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS(επενδυτική εταιρεία από τη Νέα Υόρκη – συμμετέχει στα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Εδιμβούργου)

6. VINCI AIRPORTS(γαλλική εταιρεία που συμμετέχει σε κατασκευές και στην Ελλάδα – Ολυμπία Οδός και Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου)

7. Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV –RAIF (γαλλική επενδυτική εταιρεία)

8. Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS (η πρώτη είναι επενδυτική εταιρεία και η δεύτερη κατασκευαστική με συμμετοχή στα αεροδρόμια Λάρνακας, και Πάφου)

9. Κοινοπραξία εταιρειών MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING καιCHENGDONGINVESTMENT CORPORATION (επενδυτική εταιρεία που συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στα αεροδρόμια Βρυξελλών και Σίδνεϊ)

Μαρίνα Ιτέας

Επίσης, με την συμμετοχή ενός επενδυτικού σχήματος, του ομίλου Εταιρειών Κυριακούλη, έληξε η προθεσμία υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Α φάση) για την παραχώρηση του δικαιώματος του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Ιτέας, για περίοδο κατ’ ελάχιστον 35 ετών.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν την υποβληθείσα Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου επενδυτή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Η μαρίνα Ιτέας βρίσκεται στην Ιτέα Φωκίδος, στη θέση «Μαρίνα» του κόλπου της Ιτέας, εντός των ορίων του τέως Δήμου Ιτέας. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας Ιτέας καταλαμβάνει επιφάνεια της τάξεως των 26.000 τ.μ. και έχει δυνατότητες ελλιμενισμού 146 σκαφών μικρού και μεσαίου μεγέθους. Προβλέπονται επίσης 60 θέσεις σκαφών στη χερσαία ζώνη. Η εγκατάσταση είναι ολοκληρωμένη ως προς τα λιμενικά έργα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι χερσαίες υποδομές. Η χερσαία επιφάνεια της Μαρίνας Ιτέας καλύπτει έκταση της τάξεως των 24.700 τ.μ. Σήμερα, η μαρίνα Ιτέας είναι λειτουργική, και φιλοξενεί μικρό αριθμό σκαφών αναψυχής.