Σε ισχύ από τις έξι το πρωί της Δευτέρας είναι τα νέα μέτρα για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών εν όψει των ετών του Πάσχα. Τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά και οι έλεγχοι της Αστυνομίας πιο εντατικοί.
Χιλιάδες ένστολοι αναμένεται να επιστρατευτούν σε ολόκληρη τη χώρα για την τήρηση των μέτρων. Στις εξόδους των μεγάλων πόλεων, τόσο στις εθνικές οδούς όσο και σε παραδρόμους θα υπάρχουν μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ σε εικοσιτετράωρη βάση και τα στελέχη του Σώματος έχουν εντολές να μην είναι καθόλου επιεικείς στους ελέγχους τους, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα χρησιμοποιηθούν τα ελικόπτερα και τα drone της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:
Μετακίνηση από και προς την εργασία με τον τρόπο, που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.
Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση/βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος μετακίνησης, παραδείγματος χάριν αν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία, ενώ ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει πέραν της σχετικής βεβαίωσης ή sms με κωδικό 5 τα ακόλουθα δύο έγγραφα: την ληξιαρχική πράξη θανάτου, αλλά και την άδεια ταφής.
Επίσης, εξαιρείται η μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, συμβολαιογραφική πράξη λύση του γάμου σε περίπτωση διαζυγίου ή υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Δηλαδή δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός Περιφερειακής Ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του επιδεικνύοντας το Ε1.
Ήδη από το πρωί της Παρασκευής και μόνον στα όρια της Αττικής οι αστυνομικοί της Τροχαίας υποχρέωσαν περισσότερα από επτακόσια οχήματα να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Αθήνα, καθώς δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μετακίνησή τους.