Αυστραλία: Δραματική διάσωση φάλαινας - Είχε μπλεχτεί σε 800 κιλά δίχτυα και σημαδούρες (Βίντεο)

Η έκτακτη επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε από μια μονάδα εξειδικευμένη στην απεμπλοκή των φαλαινών.
Open Image Modal
by wildestanimal via Getty Images

Στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας, μια μεγάπτερη φάλαινα μπλεγμένη σε 800 κιλά θαλάσσιου εξοπλισμού διασώθηκε από τις τοπικές αρχές.

Η φάλαινα που αντιμετώπιζε δυσκολίες είχε θεαθεί για πρώτη φορά μια εβδομάδα νωρίτερα, πριν τελικά διασωθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου.

Το επιβλητικό θηλαστικό, μήκους περίπου 18 μέτρων, εντοπίστηκε από εμπορικό ελικόπτερο στις 23 Ιουνίου, κοντά στο Loch Sport στα νοτιοανατολικά της χώρας, πριν χαθεί από το οπτικό πεδίο.

Παγιδευμένο σε λιγότερο από έναν τόνο διχτυών και σημαδούρων που χρησιμοποιούνται από τους ψαράδες για να παγιδεύουν καρχαρίες, το ζώο κολυμπούσε με μεγάλη δυσκολία, αναφέρει μια δημοσίευση της Ναυτικής Αστυνομίας της Βικτώριας.

«Η φάλαινα ήταν τόσο μπλεγμένη στα σχοινιά και κινούνταν με δυσκολία, οπότε ξέραμε ότι ήταν πραγματικά σε κίνδυνο», εξήγησε ο Τζέιμς Ντάλτον, επιθεωρητής της τοπικής αστυνομίας.

Μόλις πέντε ημέρες αργότερα η φάλαινα επανεμφανίστηκε στην ίδια περιοχή του Κουίνσλαντ, μια ευκαιρία για τις τοπικές αρχές να τοποθετήσουν έναν ιχνηλάτη στο ζώο για να μην το χάσουν ξανά.

 

 

Η έκτακτη επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε από μια μονάδα εξειδικευμένη στην απεμπλοκή των φαλαινών.

Συνολικά, οι ομάδες έπρεπε να κόψουν 800 κιλά αλιευτικού εξοπλισμού για να απελευθερώσουν το κητώδες και να χρησιμοποιήσουν γερανό για να αφαιρέσουν τα σχοινιά και τις σημαδούρες και να αποφύγουν περαιτέρω περιστατικά, όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο που δημοσίευσε ο Guardian.

Ο αλιευτικός εξοπλισμός πιστεύεται ότι προέρχεται από ένα διεθνές σκάφος σύμφωνα με την έρευνα των τοπικών αρχών, εξηγεί το ABC News.