Αυστραλία: Ινφλουένσερ προωθούν φάρμακο για διαβητικούς ως προϊόν αδυνατίσματος

Με εξαιρετικά επικίνδυνες προεκτάσεις.
Open Image Modal
Thanasis via Getty Images

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Αυστραλίας ερευνά τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού οι χρήστες άρχισαν να προωθούν φάρμακο για διαβητικούς ως θεραπεία απώλειας βάρους.

Η Διοίκηση Θεραπευτικών Αγαθών (TGA) δηλώνει ότι η κυκλοφορία βίντεο που συνιστούν το παρασκεύασμα Ozempic ως βοηθητικό για την απώλεια βάρους έχουν προκαλέσει αύξηση της ζήτησης του εν λόγω φαρμακευρικού προϊόντος, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια συνεχιζόμενη παγκόσμια έλλειψη του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τους νόμους της Αυστραλίας, φάρμακα που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή είναι παράνομο να διαφημίζονται στο κοινό. Αυτό γίνεται για την προστασία των ανθρώπων από ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς και για να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες για τα φάρμακα είναι ακριβείς.

Οι ινφλουένσερ του TikTok ωστόσο έχουν δημοσιεύσει βίντεο όπου μοιράζονται τις εμπειρίες τους με το Ozempic και την απώλεια βάρους. Τα συγκεκριμένα βίντεο συνήθως δεν αναφέρουν τις πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση του φαρμάκου.

 

Η TGA ερευνά ένα ευρύ σύνολο από ψηφιακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των TikTok, Instagram, Facebook, eBay, Amazon και Gumtree.

Η διαφήμιση στο κοινό μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές κυρώσεις έως 880.000 ευρώ για το άτομο, 4,4 εκατομμύρια για τις εταιρείες και 11,1 εκατομμύρια για τους οργανισμούς.

Μολονότι το Ozempic έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με παχυσαρκία σε κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτήθηκαν από τον κατασκευαστή του φαρμάκου, ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism διαπίστωσε ότι μόλις οι ασθενείς σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Ozempic, το χαμένο βάρος είναι πιθανό να επιστρέψει.

Επιπλέον, η χρήση του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως όγκους του θυρεοειδούς, καρκίνο, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και φλεγμονή στο πάγκρεας. Οι πιο συχνές παρενέργειες πάντως είναι η ναυτία, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

Πηγή: Guardian