Αυστραλία: Κινέζοι φοιτητές σκηνοθετούσαν την απαγωγή τους για λύτρα - Πώς έπεσαν θύματα απατεώνων

Ένας πατέρας εκ των θυμάτων αναγκάστηκε να πληρώσει δύο εκατομμύρια δολάρια.
Open Image Modal
NSW POLICE

Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν στο Σίδνεϊ έπεσαν θύματα απατεώνων το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να πληρώνουν τεράστια ποσά τα συγγενικά πρόσωπα από την Κίνα. Η αυστραλιανή αστυνομία ερευνά για τον εντοπισμό του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι φοιτητές που εκβιάζονταν από το κύκλωμα,  αναγκάζονταν να πραγματοποιήσουν τη δική τους απαγωγή και να στέλνουν αποδεικτικά βίντεο σε συγγενείς στην Κίνα για να στείλουν τα απαιτούμενα χρήματα. 

Οκτώ ανάλογες «εικονικές απαγωγές» έχουν αναφερθεί φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας όπου πληρώθηκαν λύτρα 2 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Τα θύματα πίστευαν ότι αυτοί ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα ήταν σε κίνδυνο, ανέφερε η αστυνομία.

Η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) ανέφερε ότι το κύκλωμα «αύξησε τη δράση του το 2020» και λειτουργούσε σε «βιομηχανική κλίμακα». 

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Οι αρχές ανέφεραν ότι η εταιρεία γύρω από την απάτη του «τηλεφωνικού κέντρου» λειτουργούσε ως offshore, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την παρακολούθηση.

Συνήθως ένας απατεώνας προσποιείται ότι προέρχεται από την κινεζική πρεσβεία ή από κάποια άλλη αρχή, τηλεφωνεί στα θύματα και τους ενημερώνει ότι έχουν εμπλακεί σε έγκλημα στην Κίνα ή αντιμετωπίζουν κάποια άλλη απειλή.

Οι απατεώνες, οι οποίοι συνήθως μιλούν μανδαρινικά, ζητούν από τον εκάστοτε φοιτητή να πληρώσει λύτρα για να αποφύγει τη σύλληψη ή την απέλαση.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, τα θύματα πείστηκαν να κόψουν επαφή με την οικογένειά τους, να αφήσουν το σπίτι τους και να κατασκευάσουν την ομηρία τους. Κάπως έτσι ένας από τους πατέρες έδωσε 2 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος ήταν που κάλεσε την αστυνομία στο Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα οι αρχές να τη βρουν ασφαλή μετά από μια ώρα αναζήτησης. 

Τα περισσότερα θύματα, εφόσον εντοπίζονταν από την αστυνομία, ντρέπονταν να αναφέρουν τι ήταν αυτό που τους οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. 

«Τα θύματα των εικονικών απαγωγών τραυματίζονται ψυχικά από αυτό που συνέβη, πιστεύοντας ότι έχουν θέσει τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σε πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας. 

 Οι υποστηρικτές διεθνών φοιτητών στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι φοιτητές ήταν πιο ευάλωτοι εν μέσω της πανδημίας λόγω της εξάρτησής τους από την περιστασιακή εργασία και του αποκλεισμού τους από την κυβερνητική ευημερία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, υπάρχουν αναφορές για τέτοιες απάτες τόσο στη Νέα Ζηλανδία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Πηγή: BBC