Επιστήμονες ανακάλυψαν κρανίο γιγαντιαίου θηρευτή που ζούσε πολύ πριν από τους δεινόσαυρους

Ο Pampaphoneus είχε ύψος 3 μέτρα και ζύγιζε 400 κιλά.
Open Image Modal
.
Santos et al., Zoological Journal of the Linnean Society, 2023)

Οι δεινόσαυροι έχουν τη φήμη ότι είναι οι πιο τρομακτικοί προϊστορικοί θηρευτές. Όλα αυτά μέχρι σήμερα καθώς, ερευνητές ανακάλυψαν το κρανίο ενός τρομακτικού θηρίου που ζούσε 40 εκατομμύρια χρόνια πριν οι πρώτοι δεινόσαυροι περπατήσουν στη Γη.

Το απολίθωμα είναι ηλικίας 265 εκατομμυρίων ετών και βρέθηκε στη Βραζιλία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σαρκοφάγο ζώο της εποχής του. Ζούσε στις  ζούγκλες και αναζητούσε άτυχα πλάσματα για να τα κατασπαράξει. 

«Αυτό το ζώο ήταν ένα άγριο θηρίο και προκαλούσε απόλυτο τρόμο σε οτιδήποτε περνούσε από το δρόμο του», λέει η παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Stephanie Pierce.

Ένα απολιθωμένο κρανίο Pampaphoneus biccai μήκους σχεδόν 36 εκατοστών ανακαλύφθηκε μαζί με σκελετικά οστά κοντά στο São Gabriel στη νότια Βραζιλία.

«Το ζώο είχε μεγάλα, κοφτερά δόντια», λέει ο Felipe Pinheiro, παλαιοντολόγος από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Pampa (UNIPAMPA) στη Βραζιλία.

«Η οδοντοφυΐα και η κρανιακή αρχιτεκτονική του δείχνουν ότι το δάγκωμα του ήταν αρκετά ισχυρό για να μασήσει οστά, όπως οι σύγχρονες ύαινες».

Ο Pampaphoneus έζησε στο τέλος της Πέρμιας περιόδου, στο τέλος της περιόδου παρατηρείται το γεγονός της εξαφάνισης ειδών- το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ - που αφάνισε το 86% όλων των ζωικών ειδών στη Γη.

«Το απολίθωμα βρέθηκε σε μεσαία Πέρμια πετρώματα, σε μια περιοχή όπου τα οστά δεν είναι τόσο συνηθισμένα, αλλά πάντα κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις», λέει ο  συγγραφέας της έρευνας Mateus A. Costa Santos, παλαιοντολόγος στο UNIPAMPA.

Απολιθώματα άλλων δεινοκεφαλίων έχουν βρεθεί στο παρελθόν στη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, αλλά το Pampaphoneus biccai είναι το μόνο γνωστό είδος στη Βραζιλία και η ομάδα λέει ότι αυτό το καλά διατηρημένο απολίθωμα «αποκαλύπτει νέους χαρακτήρες προηγουμένως άγνωστους για το είδος», δεδομένου ότι ένα μικρότερο κρανίο βρέθηκε το 2008.

Ο Pampaphoneus σίγουρα δεν ήταν μικρός. Είχε ύψος 3 μέτρα και ζύγιζε 400 κιλά. 

″Το Pampaphoneus έπαιξε τον ίδιο οικολογικό ρόλο με τις σύγχρονες μεγάλες γάτες», λέει ο Pinheiro. «Ήταν ο μεγαλύτερος χερσαίος θηρευτής που γνωρίζουμε από την Πέρμια στη Νότια Αμερική». 

Open Image Modal
.
Felipe Pinheiro
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Zoological Journal of the Linnean Society.