Αυστραλία: Θωρακίζει το πολεμικό της ναυτικό με πυραύλους αξίας 4.3 δις ευρώ από τις ΗΠΑ

Η αγορά περιλαμβάνει πυραύλους SM-6, ικανούς για την κατάρριψη αεροσκαφών, καθώς και πυραύλους μέσου βεληνεκούς, με δυνατότητες κατεύθυνσης και αυτοκατεύθυνσης.
Open Image Modal
(Φωτογραφία Αρχείου)
via Associated Press

Η Αυστραλία θωρακίζει το πολεμικό της ναυτικό με την αγορά από τις ΗΠΑ πυραύλων αξίας 4.3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια συμφωνία που χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό βήμα» από την Καμπέρα, για την αμυντική στρατηγική της χώρας.

Πρόκειται για αγορά πυραύλων τεχνολογίας μέσου και μακρού βεληνεκούς και πιο συγκεκριμένα για πυραύλους SM-6 που είναι ικανοί να καταρρίψουν αεροσκάφη και άλλους πυραύλους τύπου κρουζ, δηλαδή κατευθυνόμενους πυραύλους που πλήττουν χερσαίους στόχους.

Η αγορά περιλαμβάνει επίσης πυραύλους SM-2 Block III C μέσου βεληνεκούς που διαθέτουν νέες δυνατότητες κατεύθυνσης και αυτοκατεύθυνσης.

«Η Αυστραλία αντιμετωπίζει το πιο περίπλοκο γεωστρατηγικό περιβάλλον από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αυστραλού Υπουργού Βιομηχανίας και Άμυνας Παν Κονρόι.

Με βάση τον κ. Κονρόι, οι πύραυλοι αυτοί «θα εγγυηθούν την ασφάλεια των Αυστραλών, την αποτροπή οποιουδήποτε αντιπάλου και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Αυστραλίας στην πυραυλική εποχή».

Τον Απρίλιο, η Αυστραλία ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της. Η Καμπέρα αποσκοπεί στην απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων χαμηλής παρατηρησιμότητας στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ και την Βρετανία, μέσα από την συμμαχία AUKUS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ