Το πλυντήριο πιάτων είναι μια συσκευή που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ώστε να γλιτώσουμε το «βασανιστικό» πλύσιμο των πιάτων στο χέρι. Το πως θα τοποθετήσουμε τα πιάτα σωστά μέσα σε αυτό, όμως είναι ένα θέμα για συζήτηση.
Μπορεί να νομίζουμε ότι το δικό μας «σύστημα» τοποθέτησης πιάτων είναι το σωστό, αλλά ίσως κάνουμε λάθος.
Σκοπός είναι τα κουζινικά σκεύη να πλυθούν καλά. Ετσι:
Τα ποτήρια ή κούπες και τα μικρά μπολ μπαίνουν πάντα στο ψηλότερο πανέρι και ανάποδα, ώστε να κυκλοφορεί το νερό στο εσωτερικό τους. Τα γέρνουμε ελαφρώς για να μην συγκεντρώσουν μέσα τους βρώμικο νερό.
Στην κορυφή μπαίνουν και τα πλαστικά σκεύη, καθώς η θερμότητα που έρχεται από τον πάτο του πλυντηρίου μπορεί να τα αλλοιώσει.
Στερεώνουμε καλά τα μικρότερα σκεύη, ώστε να μην πέσουν και φρακάρουν την κυκλοφορία του νερού.
Βάζουμε τις σπάτουλες και τις κουτάλες στο ψηλότερο πανέρι, ξαπλωμένες οριζόντια. «Αν τις τοποθετήσουμε στην θήκη με τα μαχαιροπίρουνα, ίσως εμποδίσουν το νερό να φτάσει σε αυτά» λέει ο Χελουάς Μπλερ, σεφ και food blogger.
Τα πιάτα, οι κατσαρόλες και, γενικά, τα μεγάλα σκεύη, πρέπει να βρίσκονται στο χαμηλότερο πανέρι. «Βάλτε τα μεγαλύτερα σκεύη στις άκρες, για να μην μπλοκάρουν το νερό» συμβουλεύει ο ίδιος.
Στην θήκη για το μαχαιροπίρουνα, τα πιρούνια και τα κουτάλια είναι καλό να «κοιτάζουν» προς τα πάνω. Αντίθετα, βάζουμε τα μαχαίρια με την μύτη προς τα κάτω, για να αποφύγουμε τραυματισμούς.
Κοινά λάθη που κάνουμε στο γέμισμα του πλυντηρίου
Ακόμη και αν ακολουθούμε κατά γράμμα τις πάνω οδηγίες, ίσως μας ξεφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες που εμποδίζουν την επαρκή καθαριότητα.
Το παραγέμισμα: Μπορεί να το κάνουμε για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Καλό για το περιβάλλον, αλλά όχι για τα πιάτα. Το να στιβάζουμε τα σκεύη δεν επιτρέπει στο νερό και το απορριπαντικό να φτάσουν σε όλα το ίδιο.
Τηγάνια και πιατέλες δίπλα στην πόρτα: Το απορριπαντικό προέρχεται από την πόρτα. Αυτά τα δύο σκεύη είναι φλατ, οπότε θα αποτελέσουν εμπόδιο.
Αναποδογυρισμένες κατσαρόλες: Τα μεγάλα σκεύη (στα χαμηλότερα πανέρια) πρέπει να τοποθετούνται πλάγια και όχι ανάποδα. «Κάποια παλιά πλυντήρια δεν εκτοξεύουν νερό από το πάνω μέρος. Ετσι, ο πάτος της κατσαρόλας θα εμποδίζει το νερό (που προέρχεται από κάτω) να φτάσει τα ψηλότερα πανέρια» λέει η Αλέκα Σανκ, food blogger στην ιστοσελίδα Bite Sized Kitchen. Στα πλυντήρια που ψεκάζουν μόνο από πάνω, οι κατσαρόλες θα μείνουν άπλυτες.
Μπλοκάρισμα του νερού: Πρέπει πάντα να ελέγχουμε με το χέρι μας αν οι βραχίονες ψεκασμού περιστρέφονται με ευκολία. Αν κάτι τους εμποδίζει, αλλάζουμε κατανομή.
Υπολείμματα φαγητού: Καθαρίζουμε τα υπολείμματα, για να καθαριστούν καλύτερα τα πιάτα.
Σχολαστικό πλύσιμο πιάτων από πριν: Εκτός από την αφαίρεση των υπολειμμάτων, ο παραπάνω καθαρισμός είναι μάταιος κόπος. «Αν το πλυντήριό σας κατασκευάστηκε τα τελευταία 10 χρόνια, δεν χρειάζεται ξέπλυμα των πιάτων» αναφέρει η Μελίσα Μέικερ, youtuber που ασχολείται με θέματα καθαριότητας.
Τι δεν πρέπει να βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων
Αντικολλητικά τηγάνια: Αν και πολλά αναγράφουν ότι είναι κατάλληλα για το πλυντήριο πιάτων, η συνεχής τους έκθεση στο ζεστό νερό και τα απορριπαντικά, ίσως αλλοιώσουν την επίστρωση που τα καθιστά «αντικολλητικά».
Μανταμένια σκεύη: Θα καταστραφεί η επίστρωσή τους.
Ευθραυστα, κρυστάλλινα είδη: Μπορεί να τα βρούμε ραγισμένα ή σπασμένα.
Επίχρυσα μαχαιροπίρουνα: Θα ξεθωριάσουν.
Ξύλινα εργαλεία και επιφάνειες: Δεν είναι ανθεκτικά στο καυτό νερό, για τόση ώρα.
Κοφτερά μαχαίρια: Με το συστηματικό πλύσιμο στο πλυντήριο, θα σταματήσουν να είναι τόσο κοφτερά.
Οτιδήποτε δεν έχει την ένδειξη ότι είναι κατάλληλο για πλυντήριο πιάτων: Ελέγχουμε πάντα την σχετική ένδειξη στα σκεύη.
Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 50 βαθμοί Κελσίου.
Τέλος, καθαρίζουμε τακτικά το πλυντήριο πιάτων για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες οσμές και να μπορεί να λειτουργήσει στο μέγιστο.
Πηγή: Huffpost US